”Avsaknaden av publiken skapar en tempofattigare fotboll”

Thomas Lagerlöf tycker att det varit lågt tempo i Allsvenskan hittills.
Anledningen: Avsaknaden av publik.
– När publiken trycker på springer du några steg till, säger Djurgårdens tränare till Fotboll Sthlm. 

Annons

Inför den allsvenska säsongen var det många tränare som oroade sig för muskelskador på sina spelare. Dels för att lagen inte fick spela några träningsmatcher före serien men också att man gått från noll matcher till ett rekordintensivt spelschema.

Hittills den här säsongen har det dock inte varit särskilt många spelare på skadelistorna. Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf har en teori om varför.
– Jag tror att det är avsaknaden av publik som spelar in väldigt mycket då det är tempofattigare fotboll. När publiken trycker på springer du några steg till, sedan är det bara första veckan dessutom. Det är först efter några veckor som det börjar komma överbelastningsskador på riktigt när man rullat på en stund, så vi får väl se.

Lagerlöf säger att Djurgården inte har sådana analysverktyg att man kan få ut data på att det faktiskt blivit lägre tempo, men han menar att det är känslan efter tre omgångar.
– I vissa perioder i matcherna har vi lyckats dra upp tempot, men det handlar om de här perioderna där man går ner i tempo där man pulserar, något man alltid gör i fotboll. Min personliga åsikt är att publiken spelar in ganska mycket och de perioderna blir lite längre i matcherna där man går ner sig i tempo.

Blir det än viktigare för er tränare att vara de som hörs på arenan och försöka pumpa igång spelarna till att driva upp tempot igen?
– Den sortens tränare har kanske en fördel, men vi är inte riktigt den typen av tränare. Vårt ledarskap har hela tiden gått ut på att coacha spelarna i träning. Sedan är det klart att i match är det vissa saker man vill få ut, men inte att vi står och skriker under en hel match. För det första är det oftast för sent, sedan när det är publik på arenan, vilket det alltid varit, så hörs du inte ändå.

Ni känner inte ett behov av att anpassa ert ledarskap nu när det faktiskt inte är någon publik?
– Nej, inte ännu. Vi känner inte att skrika är en del av vårt ledarskap förutom när det är viktig information som vi behöver få ut. Den bästa coachningen är när spelarna coachar varandra. Jag tror inte att anledningen till varför vi förlorat två raka matcher är för att vi skrikit för lite från sidan. Det tror jag inte är avgörande, men det är säkert en fördel för de som vill skrika mycket då spelarna hör vad de säger.

Djurgården har den här säsongen inlett med en seger mot Sirius som man följt upp med två raka förluster mot Örebro SK och IFK Norrköping. DIF-tränaren menar att trots de svaga resultaten har spelat bara blivit bättre och bättre, något som man vill fortsätta utveckla ytterligare inför helgens match mot Kalmar FF.
– Insatsen mot Sirius var helt kass, men mot ÖSK fick vi se mer av det vi ville även fast resultatet var piss. Mot IFK Norrköping möter vi ett bättre lag som var uppumpade av självförtroende och flera formstarka spelare. Spelmässigt är det en jämn match, men vår analys fastnar vid att vi bara är “nästan” i alla moment. Ingenting är skitdåligt, men det är samtidigt inget som är uppe på den nivån som vi vill vara på.

Lagerlöf fortsätter att resonera kring vad Djurgården behöver förbättra för att lyckas ta sin andra seger i Allsvenskan.
– Just nu kuggar spelet inte riktigt i, det saknas något i allt. Det gäller för oss att bara jobba vidare. Vi är inte bättre spelare för spelare än motståndarna, det var vi inte förra året och det kommer vi inte vara nu heller. Vår styrka ligger i att när alla göra samma sak så blir vi ett jäkligt starkt kollektiv, så det gäller bara att göra en ännu bättre insats än mot IFK Norrköping. Sedan för att vinna behöver vi också få några bra individuella prestation, någon spelare som smäller in bollen i krysset eller gör en fantastisk räddning i 90:e minuten.

Känner du att de offensiva spelarna sakna det där lilla extra just nu?
– Inte någon enskild spelare, men som lag saknas det sista. Det jag menar är att det inte är säkert att du vinner bara för att du spelar lite bättre i nästa match, för det är en motståndare på planen också. Då kan det krävas något extra, men det kan vi samtidigt inte kräva av spelarna. Det vi kan kräva är att de höjer nivån över 90 minuter, sedan är det mycket mer som spelar in om det blir tre poäng eller inte.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER: DIF-podd med Bergman & Månsson: Peka ut de formsvaga

LÄS MER: Silly season-bloggen – Kerim Mrabti bryter med Birmingham

Annons