Augustinsson om hårdträningen: ”Vill förbättra allt – hela tiden”

MASPALOMAS.
Jonathan Augustinsson spelar i Djurgården, storebrodern Ludwig i Werder Bremen.
Vänsterbacksbröderna har många likheter, framförallt vad det gäller den målinriktade, närmast maniska, träningen.
Men än vill ”Jonis” inte ut i Europa.  Han tycker att han har mer att bevisa i Djurgården.

Fotbollen går framåt, och den individuella träningen med den. Någon som är en typisk ambassadör för den moderne allsvenske spelaren är Jonathan Augustinsson. För tillfället håller en vadskada honom borta från fotbollsplanen, men annars känner han sig i närmast perfekt fysiskt skick. Fokus ligger på att träna hårt och äta rätt, det kommer kunna ta honom till oanade höjder. Han har ju sett att det fungerat för en kille med liknande genuppsättning.

Annons

När Augustinsson värvades till Djurgården vintern 2016 var det många som såg honom som “Ludwigs lillebror”. Han fick heller ingen tid att göra sig ett namn för sig själv då debutsäsongen förstördes av en skada. Året efter var han skadefri, men med tanke på att förstavalet på vänsterbacken, Elliot Käck, spelade samtliga minuter i Allsvenskan var det inte lätt att slå sig in i laget.

I fjol kom till slut det verkliga genombrottet för “Jonis” när han tog en given plats i startelvan och var en av få djurgårdsspelare som stack ut under en relativt medelmåttig säsong. Efter hans insatser 2018 belönades han med en plats i “Allsvenskans all star-lag” – januariturnén – och det kom inte som någon överraskning.
– Men det var väl inte heller någonting jag hade räknat med. Det var lite mitt emellan. Sista dagen på Kaknäs tog jag med mig alla skor och kläder hem så att jag i alla fall skulle vara redo. Jag hade väl i bakhuvudet att det skulle finnas en möjlighet, säger Jonis när vi ses på Djurgårdens hotell i Maspalomas.
Det blev dock ingen match för honom med landslaget i Doha. En bristning i vaden tvingade honom att åka hem i förväg och skulle hålla honom borta från fotboll i fyra till fem veckor. När vi ses har det gått exakt tre veckor sedan skadan och han hoppas kunna vara med och spela lite boll under de avslutande dagarna.
– Inom två veckor bör jag vara fullt frisk och redo att spela match.

Utöver vaden är formen alltså på topp. När det stod klart att Janne Andersson ville ha med honom till Qatar inleddes en hård decemberträning för att komma så stark som möjligt till lägret.
– Jag hade inte många vilodagar i december. Jag körde på bra, både med egen tränare och fotboll och kondition och så. Jag tycker att jag kom väldigt bra förberedd.
I stort sett varje dag åkte han från lägenheten på Kungsholmen till sin personliga tränare på Södermalm. Där jobbade de på sådant som Jonis och tränaren Sebastian gemensamt tyckte att han behövde förbättra, till exempel ben, höfter och rumpa. Var tredje dag körde de dubbelpass. Efter besöket hos PT:n var det dags att åka hem igen, äta en stadig lunch, packa fotbollsskorna och knata upp på Stadshagens IP för att köra ett eget fotbollspass. Var åttonde dag tillät han sig själv att vila.
– Det blev en del träning, konstaterar Jonis.

Annons

Det är inte bara Ludde och Jonis som gillar att träna i familjen. Idrotten har alltid funnits i släkten Augustinsson.
– Jag kommer från en träningsfamilj där vi gillar att träna och röra på oss. Det började tidigt och man har hållit på med många olika sporter när man var yngre. Hockey, pingis, bandy, innebandy… Man har testat på en del. Till slut när man valde fotbollen så började man mer tänka lite mer på vad för individuell träning som krävs för att lyckas inom fotbollen. Sen är ju Ludde två år äldre och har alltid legat före mig. Jag har tagit efter honom och gjort lite samma saker som han har gjort. Han har visat vägen lite och jag har försökt följa hans fotspår.
Jonis berättar att han och Ludwig har ständig kontakt. Efter att någon av dem har spelat match går de igenom olika situationer och ger varandra tips på vad de tycker att den andre kan göra bättre. Trots storebror och näst intill världsstjärna intygar Jonis om att Ludwig är konstruktiv i sin kritik.
– Han är positiv och vi har en positiv vibe emellan oss, han kan vara konstruktiv och påpeka på ett bra sätt när jag gör ett misstag.

Allsvenskans och Bundesligas schemat klaffar dåligt, men i december brukar Jonis åka ner till Bremen i några dagar och hinna med att se en match. Ludwig är inte bara storebror och vägvisare, han är även en av Jonis stora förebilder.
Vad är det du kollar på hos Ludde?
– Det är nästan allt. Hur han ligger i försvaret, hur han läser spelet och sen hur han sköter vissa situationer under press. Sen hans inlägg, jag tycker att hans inlägg är extremt bra. Han har nästan alltid bra uppspel, en bra passningsprocent och han kommer ofta i bra lägen tack vare sin tajming överlappen. Det är mycket grejer.
Vad saknar du för att bli ännu bättre?
– Det är väl allt. Jag måste samla på mig mer rutin, spela fler matcher och få fler minuter. Jag ska förbättra mig konstant på alla grejer. Högerfoten, vänsterfoten, fysiken, konditionen. Det är bara att förbättra allting hela tiden.
Vad har du som är en konkurrensfördel jämfört med andra vänsterbackar i serien?
– Jag tycker jag har en bra längd för att vara ytterback. Jag är snabb, det kanske inte många vet men jag är väldigt snabb. Jag har en bra uppspelsfot, en bra vänsterfot. Men det brukar ofta vänsterbackar ha, så jag skulle säga längden och snabbheten framförallt.

I december kom det in en del intresseanmälningar från utländska klubbar gällande Jonathan Augustinsson, men han var aldrig särskilt intresserad av att gå. I samråd med familjen beslutade han att det bästa vore att stanna kvar i Djurgården, än känner han sig inte färdig med Sverige. Någonting han har till skillnad från många andra fotbollsspelare är en utsänd i Europa, någon som korsat fältet och kan varna för minor.
– Ja, jag är ju på insidan och får veta hur man tränar och hur det är att spela i Bundesliga och Champions League, hur det är att vinna titlar och sånt där. Det är absolut en fördel att veta vad man kan förvänta sig när man kommer utomlands.
Gynnar det dig att brorsan är ordinarie i ett Bundesligalag?
– Ja, men det tror jag. Han visar att den träningen han har lagt ner och noggrannheten lönar sig. Han är en stor talang men det är mycket träning som ligger bakom det. Det hjälper en del att se vad han har gjort och försöka följa det.
Kan det vara jobbigt på något sätt?
– Nej, absolut inte. Det är bara, bara, positivt att jag har en sådan broder som Ludde.

FOTO: Wille Bäckström, Djurgården Fotboll