Aslak Fonn Witry trivs med spelsystemet: “Festfotboll!”

Nyförvärvet på högerbacksplatsen, Aslak Fonn Witry, gjorde det matchavgörande 2-0-målet mot Frej. Efter matchen hyllar norrmannen spelsystemet, och berättar att han varje dag kommer till jobbet med ett leende på läpparna.

Annons

När den 22-årige norrmannen Aslak Fonn Witry tidigare i vintras anslöt till Djurgården var det direkt höga förväntningar på honom. Under försäsongen har han sett ut att leva upp till dessa förväntningar och i tävlingsdebuten satte han 2-0 för Djurgården mot IK Frej, vilket senare skulle visa sig bli matchavgörande. När Witry kommer ut från omklädningsrummet stannar han gärna kvar i den mixade zonen och svarar glatt på journalisternas frågor.
– Vi startar bra, skapar mycket chanser och håller bollen i laget. Vi skulle kanske leda med både två och tre mål till halvtid. Vi fortsätter spela bra i andra men så kanske vi tappar lite momentum efter att de gör 2-1. För egen del tycker jag det var helt okej. Det var skönt att komma igång, skönt att få in ett första mål, och jag hade bra kontroll defensivt. Det blir bättre och bättre, säger Witry.

På pappret står det att han är högerback men på planen är han ofta inne i motståndarnas straffområde. Redan från sin första träning har Witry sagt att han är en offensiv ytterback som gillar att göra poäng, och spelsystemet som Kim och Tolle vill spela trivs han bra i.
– Det är ganska likt det jag kommer ifrån. Men här i Djurgården är det mycket bättre spel med bollen och tränarna vill att vi ska ha ett högre tempo. Jag tycker att jag har kommit väldigt bra in i gruppen, i spelsystemet, med tränarna och resten av staben.
Du och Elliot Käck ligger väldigt högt upp i planen när ni anfaller?
– Jag vill ju det till så stor grad som möjligt. Ibland kanske det är lite för högt, det får vi börja jobba på så att det blir bättre.
Är det jobbigt att behöva springa så mycket?
– Nej, det är det jag tränar för. Det är mitt jobb att klara av att springa mellan båda straffområdena hela matchen.
Tolle sa på presskonferensen att ni blir trötta i slutet och kanske kommer ha svårt att orka spela likadant hela matcher, håller du med?
– Det tror jag också det kommer vara till en början. Men det här är liksom tredje matchen vi spelar, i mitten av februari, ge oss lite tid så kommer vi hålla det här i 95 till 100 minuter.
Är tanken att ni ska spela så här oavsett motstånd?
– Ja, det tror jag. Vårt spel kommer vi ju ha oavsett vilka vi möter. Vi kommer såklart ändra några saker beroende på motståndet men jag tror grundspelet är det samma. Det är det här spelet vi tränat på sedan jag kom hit. Festfotboll!

Annons

Under Djurgårdens träningsläger i Maspalomas var det flera av spelarna som lyfte fram Aslak Fonn Witry som det mest spännande nyförvärvet. Efter Frej-matchen berättar Witry att han är väldigt nöjd med sitt beslut att flytta till Stockholm för att spela med Djurgården, och det är mycket tack vare de andra killarna i laget.
– Du kan se på oss som ett kompisgäng. Man kommer till varje träning med ett leende på läpparna och har du en dålig dag så ändras det så fort du kommer in i omklädningsrummet. Då blir det grymt, du är med dina kompisar, det är fantastiskt!
Vilka umgås du mest med?
– Det är de flesta. Jag vill ta Hampus (Finndell) lite under mina vingar och lära honom lite saker. Men vi är ett stort gäng. Jag pratar mycket med Ulven (Fredrik Ulvestad) för att han är norsk och vill att vi norrmän ska hålla ihop.
PK då?
– Jo, PK också. Men han är alltid med, han är överallt. Och målvakter är ju lite speciella, haha.

FOTO: Bildbyrån