Analys: Plus och minus med Djurgårdens taktik mot Elfsborg

Djurgården spelade oavgjort mot Elfsborg i en jämn och tät tillställning.
Fotboll Sthlms gästkrönikör Daniel Angergård – som driver podden och Youtube-kanalen Möt Fotbollstränarna – gör en taktisk analys av 1-1-matchen.

Samtliga bilder i artikeln kommer från Dplay

Djurgårdens första match efter landslagsuppehållet var ett toppmöte. Tabellfyran mot tabelltrean i en match på Tele2 arena där båda lagen jagar en Europaplats i tabellen.

Djurgården försvarade i ett 4-4-2 i den första halvleken. Problemet var att de fick ett ganska långt lag, och det gjorde att spelyta 2 (ytan mellan backlinjen och mittfältet) blev stor för Elfsborg att operera i.

Här hittar Simon Olsson in med en passning mellan Djurgårdens linjer till en spelare i spelyta 2, som kan vända upp och bli rättvänd. En passning som slår ut sex spelare.

Ett till exempel här nedan där Elfsborg kan få en rättvänd bollhållare mot Djurgårdens fyrbackslinje.

Inför matchen pratade Thomas Lagerlöf om att hemmalaget måste se upp med gästernas offensiva omställningar. 0-1 målet kommer till efter en Djurgården hörna. Elfsborg kan rensa undan bollen och iscensätta en offensiv omställning och då går det undan.

Hela sex Elfsborgspelare löper i maxfart och vissa Djurgårdenspelare joggar hem.

Jesper Karlsson kan sedan avsluta omställningen med ett fint avslut i bortre hörnet, 1-0 till Elfsborg.

Lagerlöf pratade även om Elfsborgs förstapress, vilket gästerna gjorde väldigt bra i den första halvleken. Se nedan: central forward styr spelet mot ena sidan och hindrar spelvändning mellan mittbackar och ett tydligt man-man försvar vid den höga pressen.

I den första halvleken var Elfsborgs press lyckad och Djurgården tvingades många gånger slå en längre boll (här från Bråtveit), eller så tappade man boll och Elfsborg kunde kontra.

Ytterligare ett tillfälle där Elfsborg pressade högre upp i banan och vann bollen på offensiv planhalva.

Första passningen framåt och anfallet avslutades senare med ett mål som blåstes bort.

I den andra halvleken ändrade Djurgården i sitt försvarsspel och försvarade mer i en 4-2-3-1-formation. Nu i fyra försvarslinjer (fyrbackslinje-två defensiva mittfältare, tre offensiva mittfältare och en forward) istället för tre. Det gav dem mer trygghet att spela med två sittande mittfältare som kunde täcka spelyta 2 bättre jämfört med i första halvlek.

Djurgården skapade många bra lägen i första halvleken, men kunde inte förvalta dem. Men direkt i inledningen av andra halvan av matchen fick de utdelning. Bollvinst på mittplan och sedan gata för Chilufya att löpa på. Därefter ett fint avslut mellan benen på Tim Rönning.

SUMMERING: 

En jämn fotbollsmatch mellan två bra lag. Elfsborg lyckades väl med sin förstapress och deras offensiva omställningar. De skapade en del fina målchanser främst via det. Djurgården hade problem med att spela sig ur pressen, men man hade mer bollinnehav och hade ett antal riktigt bra målchanser, främst vid fasta situationer.

I den andra halvleken var det två lag som tröttnade successivt och sista halvtimmen hände inte så mycket. Det var en jämn fotbollsmatch där båda lagen hade chanser att avgöra och Djurgården hade en fin möjlighet precis i slutet.