Allsvenskan på Playstation – svett, nerver och derbydramatik

På söndag möts Djurgården och Hammarby i cupen, men ett derby mellan klubbarna är redan avgjort.
Fotboll Sthlm hängde med Djurgårdens FIFA-lag när eAllsvenskan startade med ett laddat rivalmöte.

Annons

Taxin har väntat i tio minuter utanför Stockholm Stadion. Motorn är igång och chauffören står och stampar intill bilen medan avgaserna bildar rökmoln omkring honom. Nils Ek, som länge har varit engagerad i Djurgården och nu har titeln e-sportslagledare, står också och väntar. Lagledaren har en marinblå kostym på sig. Till vänster över bröstkorgen sitter Djurgårdens klubbmärke där det ska.
– Skynda nu, vi blir sena! skriker Nils Ek till e-sportlaget.

Till slut sitter alla i bilen. Klockan har passerat 15 och vi är tjugo minuter sena. Trots att det är eftermiddag verkar spelarna trötta. Rami Aahmed lutar huvudet mot det kalla bilfönstret och blundar. Rami är det senaste nyförvärvet till e-sportlaget. Han fick en plats efter att ha vunnit en turnering som Djurgården nyligen arrangerade. I mitten sitter Emil Berggren, lagkaptenen och taktikern som har mängder av kunskap om FIFA, och till vänster sitter Johan Blom, 19, som trots sin ålder konkurrerat på allvar med de bästa i Sverige.
– Det är nervöst. Men det ska bli kul, säger Emil Berggren efter några minuter i tystnad.

Tillsammans med Tobias Rosenqvist, som åker på egen hand, och Alexander Cruz Olsson, som är frånvarande, utgör de Djurgårdens e-sportlag som ska spela FIFA-matcher i eAllsvenskan under våren. Killarna är i 20-årsåldern och kommer samtliga från Stockholm. Emil, 23, är ifrån söderort, Johan, 19, är ifrån innerstan och Rami, 20, kommer ifrån västra Stockholm.
– Vi har någonting som de andra lagen inte har. Eftersom vi alla är ifrån Stockholm kan vi dra fördelar av det, vi har exempelvis enklare att träffas. Till skillnad från Hammarby och AIK som har rekryterat spelare runtom i Sverige, säger Emil Berggren och fortsätter:
– Jag har haft säsongskort på Sofialäktaren i många år och har starka känslor för Djurgården.
Johan Blom nickar instämmande och fyller i.
– Jag har spelat fotboll i klubben fram till jag var 16 år. Det är mitt lag.

Efter en halvtimmes bilfärd svänger chauffören in i ett industriområde mellan Hallunda och Norsborg. Alla fastigheter ser likadana ut, färglösa. Efter en vända i området utan framgång tappar Nils Ek tålamodet. Var är det egentligen som derbyt mot Hammarby ska spelas?
– Håll ögonen öppna nu. Säg till om ni ser en lokal med en vakt utanför, uppmanar Nils Ek.

Annons

På den internationella scenen är FIFA etablerat i e-sportsvärlden. I exempelvis England som Danmark finns redan motsvarigheter till eAllsvenskan och spelarna är heltidsavlönade. Många gånger hämtas de bästa spelarna från utlandet. Svensken Simon Nystedt, en av landets bästa FIFA-spelare, representerar till exempel Roma Fnatic.

I Sverige är det däremot en ny liga som Svensk Elitfotboll (Sef) i samarbete med Dreamhack har tagit fram. Samtliga matcher kommer sändas på Dplay och Kanal 9. Förutom äran att bli svensk mästare i FIFA kommer en total prispott på 500 000 kronor delas ut. Vinnarlaget erhåller 250 000 kronor. E-sport växer för varje år och trots att FIFA är ett klassiskt tv-spel, har spelet aldrig fått den officiella uppmärksamheten som andra e-sporter har fått under senare år.

I eAllsvenskan spelas samtliga matcher på Sonys konsol, Playstation 4. Totalt tolv svenska lag deltar i serien: AIK, Djurgården, Hammarby, Örebro, Östersund, Sundsvall, Örgryte, Häcken, Helsingborg, Jönköping Södra, Malmö och AFC. Varje lag har minst två spelare.

Märkligt nog, kanske man kan tycka, spelas inte FIFA-matcherna med riktiga spelare från de svenska klubbarna. Varje representant får istället välja sina egna spelare. Alltså kan exempelvis Neymar eller Johan Cruijff spela i både Hammarby och Djurgården – i samma match. Däremot måste representanterna spela i de svenska lagens matchställ. Formatet är ifrån FIFA Ultimate Team, ett spelläge som är populärt bland FIFA-spelare världen över.

Matchreglerna i FIFA är simpla, vanlig fotboll men i ett snabbare format. En match i eAllsvenskan spelas i ett dubbelmöte, alltså två matcher, och bortamål avgör om resultatet är lika. Klubbarna måste spela med två olika representanter i dubbelmötet och inför matchen är det slantsingling där vinnaren får välja mellan matchup eller hemma/bortaplan.

Och i första matchen för Djurgården står alltså Hammarby för motståndet. Derby direkt, med andra ord.

Nervös väntan. Johan och Rami förbereder sig inför derby. FOTO: Djurgården Fotboll Instagram

Vilken hetta! När Djurgårdens spelare till sist hittat rätt adress möts de av en värmevägg. I en rätt liten lokal står fyra soffor och vart man än vrider sig ser man skärmar. Det finns även långbord med tre olika maträtter och årsförbrukningar av Kexchoklad på. Utöver det står Playstation-konsoller och ventilerar medan minst 20 personer trängs i det syrefattiga rummet. En timme före avspark står Nils Ek ensam. Han ser spänd ut när han följer sitt lags uppvärmning.
– Jag är egentligen nervös, men jag låter det inte synas för spelarna. Jag måste ju se säker ut, säger Nils Ek.

När det närmar sig avspark går Djurgårdens killar upp på en scen i en större lokal. Matcherna sänds på en storbildsskärm som alla som är på plats kan följa. Stämningen är koncentrerad, både på scenen och i publiken. Att det är mycket prestige går inte att ta miste på. Djurgården får en perfekt start på derbyt när Rami Aahmed spräcker målnollan mot Hammarbys Daniel Hakola. Neymar placerar enkelt bollen intill bortre stolpen och Nils Ek flyger upp av lycka och försöker fira tyst medan han springer runt bakom kamerorna.
– Ja, så ja! viskar Ek medan han viftar en knuten näve mot luften.
Lyckan blir dock kortvarig. Hammarby och Hakola kvitterar i andra halvlek genom Johan Cruijff i Bajentröja. Matchen slutar 1-1.

I den andra matchen spelar lagkaptenen Emil Berggren för Djurgården och han möter Lucas Wallman i Hammarby. Djurgårdskaptenens matchplan är tydlig – dra ut på tiden och håll ett oavgjort resultat för att vinna på bortamål. Planen håller till en bit in i andra halvlek, fram till att Bajen-Ruud Gullit nickar in 1-0 i matchen och sammanlagt 2-1. När Berggren flyttar fram laget för ett kvitteringsmål utökar i stället Cristiano Ronaldo ledningen och slutresultatet skrivs till 2-0. Hammarby vinner alltså premiäromgången med totalt 3-1.

Efteråt är besvikelsen tung. Emil Berggren och Rami Aahmed tittar ned i marken hela vägen tillbaka från scenen men Nils Ek är snabbt där och klappar om spelarna.
– Bra spelat grabbar. Vi gjorde fan första målet i hela eAllsvenskan, det kan ingen ta ifrån oss, säger lagledaren.

Spelarna presenteras inför avspark. Matcherna sänds direkt på Dplay och i Kanal 9. FOTO: Djurgården Fotboll Instagram

I taxin på väg tillbaka ligger frustrationen i luften. Djurgårdslaget är överens om att de gjorde två fantastiska första halvlekar och inte har något att skämmas över, men resultatet grämer dem. Snart börjar dock spelarna diskutera morgondagens motstånd AFC. Chansen till revansch kommer nämligen fort. En matchplan börjar forma sig, men Rami är en aning frånvarande. Han verkar upptagen av sin mobiltelefon som visar FIFA-mötet mellan Helsingborg och Häcken.
– Johan, imorgon spelar du i stället för Emil, säger Nils Ek.
– Du kommer göra en grym match, det är inget tvivel om det, fyller Emil Berggren i.
Dagen efter premiären förlorar Djurgården mot AFC, men sedan kommer den första segern. Efter att Rami vunnit med 1-0 och Johan 2-0 tar Djurgården en klar seger mot Östersund.

För Nils Ek har intrycken varit många under den första tiden med FIFA-laget. Han visste själv inte riktigt vad han gav sig in på när han engagerade sig, men har redan sugits in i den nya världen.
– Jag har fått en ögonöppnare, hur mycket större det är än vad man tror. Folk tror att det är tjocka killar som dricker Jolt-cola och spelar hela dagen, säger lagledaren.
Trots att konceptet är alldeles färskt ser Nils Ek stora möjligheter för spelet att växa på den svenska scenen.
– Ingen visste någonting första spelhelgen, så det var skönt att få den avklarad. Vissa hade man aldrig hört talats om, eller sett spela. Nu blir det mer intressant eftersom man sett och träffat alla. Det hade varit svårt om man inte körde med allsvenska lag, alltså typ Juventus mot Barcelona. Nu vill folk slå sina rivaler i eAllsvenskan, framför allt när det går på TV.