”ABW” har hittat formen i ÖIS: ”Jag håller allsvensk klass”

Adam Bergmark Wiberg kunde inte slå sig in i Djurgårdens guldlag förra säsongen.
Efter en tung säsongsinledning med Örgryte har anfallaren nu hittat tillbaka till målformen.
– Jag vet att jag håller allsvensk klass, det är inget snack om saken, säger utlånade ”ABW” till Fotboll Sthlm.

Annons

Adam Bergmark Wiberg fick endast spela fem matcher i Djurgårdströjan när laget tog SM-guld 2019. Inför 2020 lånades han ut till Örgryte IS där det dröjde till augusti innan han hittade målet för första gången i Superettan. Anfallaren har nu gjort fem baljor på de senaste sju omgångarna.
– Det är kul att vara i målform. Jag har alltid gjort väldigt mycket mål så egentligen känns det som att det är så här det ska vara. Det här är det normala. Det var bara att jag inte kom in rätt i början av säsongen.

23-åringen gjorde två mål i en träningsmatch i februari men fick en tuff start på säsongen och gick mållös i tolv raka matcher.
– Det är klart, jag var ju inlånad från Djurgården för att göra mål. Det är en av mina stora uppgifter. Men det blev ingen stress så. Jag har varit kall och presterat bra på träningarna. Det är därför jag har fått fortsätta spela. Så jag har tagit det lugnt, säger han.

Vad är den stora skillnaden nu jämfört med tidigare?
– Jag tar mig till fler lägen. Jag har börjat fokusera på mina spetsegenskaper, att komma rättvänd och göra saker i fart. Många spelare är duktiga när de är stilla med bollen, men testa att göra det i den farten jag är uppe i. Det är en spetsegenskap som inte många besitter.

Hur har utlåningen till ÖIS varit för dig som spelare?
– Jättenyttig. Man blir så oerhört mycket bättre när man får spela matcher hela tiden. Träningarna är viktiga men det är i match man får det där lilla extra. Jag har blivit mycket bättre som fotbollsspelare.

Hur stor är skillnaden mellan att spela i Djurgården och i Superettan?
– Det är klart att det är skillnad. Många spelare i Superettan är duktiga rent tekniskt. Men i Allsvenskan är man snabbare och smartare. Sen vet jag att jag håller allsvensk klass, det är inget snack om saken. Vi hade ett superlag förra säsongen och den spelaren jag konkurrerade med vann ju skytteligan.

”ABW”:s utlåning sträcker sig fram till årsskiftet och anfallaren säger att han följer Djurgården väldigt nära från Göteborg.
– Det är ett bra lag, de har många bra spelare. De har spelat bra men haft otur i några matcher, till exempel mot Östersund senast. Vill man vinna SM-guld behöver man lite stolpe in. Det känns som att det har varit lite stolpe ut den här säsongen. Men de kommer göra en bra säsong.

De hade kanske behövt lite mål från Adam Bergmark Wiberg?
– Hade jag varit där hade jag fokuserat på att hjälpa laget men nu är jag i ÖIS och mitt absoluta fokus är här, säger han.

Hur trivs du i Göteborg?
– Jag blev riktigt chockad när jag kom hit. Man tänker att det ändå är Sveriges näst största stad men när jag kom hit så var den jätteliten. Men det är en otroligt fin stad och min relation med Göteborg är väldigt bra. Laget är hur bra som helst och människorna här är trevliga. Jag har kommit in bra.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Daniel Sjöberg: Än finns chansen för DIF att göra något stort 2020

Annons