UWCL: Så mycket (lite) får klubbarna i damernas Champions League

Häcken har chans att ta sig till kvartsfinal i damernas Champions League och säkra nära tio miljoner kronor i prispengar.
För redan utslagna Rosengård blir det inte lika många miljoner.
  
Det är dags att titta på prispengarna i UWCL, men även förutsättningarna för Häcken att gå vidare.

Annons

Det är tre år sedan Sverige senast hade ett lag i kvartsfinal i damernas Champions League. Då var det Rosengård som förlorade dubbelt upp mot Bayern München.

På tisdag har BK Häcken chansen att gå vidare tillsammans med Chelsea från grupp B. Häcken ligger på andra plats och har allt i egna händer.

Om Häcken besegrar Real Madrid i Spanien är saken klar. Då är man vidare. Men man klarar andraplatsen också om Paris FC tappar poäng hemma mot Chelsea.

Frågan är om det är svårare att möta ett redan avsågat Real Madrid borta eller ett redan kvartsfinalklart Chelsea hemma. Det kan bli stora rotationer i både Real och Chelsea för att spara spelare inför viktigare ligamatcher. Varken Häcken eller Paris är favoriter i sina matcher på förhand, men med reservbetonade motståndare med lägre motivation ska båda ha en chans att vinna. Det kan bli en rysare.

Pengarna i UWCL

När Malmö FF spelade i herrarnas Champions League senast (2021) fick de runt 36,5 miljoner euro. Det är inte riktigt samma pengar det rör sig om i UWCL. Inte alls faktiskt.

Hela damernas Champions League delar ut två tredjedelar av vad MFF fick: 24 miljoner euro. Av dem går 11,5 miljoner till de 32 klubbar som är med i huvudturneringen.

De tre herrturneringarna delar tillsammans ut 2,73 miljarder euro till lagen i huvudturneringarna. UWCL-klubbarna får alltså drygt fyra promille av det. Det spelas fler matcher i de tre herrturneringarna och det är betydligt fler lag som ska dela på pengarna – 96 herrklubbar mot 32 damklubbar – men det är ändå en hisnande skillnad.

Fyra av tio euro från herrarna

Vill man ha en uppseendeväckande siffra till, så ger herrturneringarna knappt tre promille av sina intäkter i bidrag till UWCL. Det är 10 miljoner euro, strax över felräkningspengar för herrarnas Champions League eller vad ett mästarlag kan tjäna på ett halvhyfsat gruppspel i Europa League.

Den lilla skärvan på knappt tre promille motsvarar 42 procent av den totala prissumman på damsidan. Utan pengarna från herrsidan hade prissumman i UWCL gått ner från 24 miljoner till 14 miljoner euro. Det säger en hel del om hur långt efter UWCL är kommersiellt sett. Det är en enorm uppförsbacke, men samtidigt finns det stora möjligheter om man hittar en vinnande strategi som får intresset för damfotboll på internationell klubbnivå att fortsätta öka.

Förutom de 10 miljonerna från herrsidan kommer prissumman på totalt 24 miljoner från sponsoravtal och sändningsrättigheter för UWCL, biljettförsäljningen till finalen samt en del kallad ”Uefa-investeringar”.

Tre svenska klubbar startade i höstens UWCL-kval. Här är vad de spelat ihop så här långt.

Linköping ut direkt

Linköping åkte ut i det inledande kvalgruppsspelet (kvalomgång 1). De blev trea efter semifinalförlust mot Arsenal och seger i matchen om tredjeplatsen mot ukrainska Kryvbas. Det ger Linköping totalt 35.000 euro – 30.000 får de som hemmalag i kvalgruppen (alla matcherna spelades i Linköping) och 5.000 för tredjeplatsen. Med dagens eurokurs (11,35) blir det knappt 400.000 svenska kronor.

Rosengård sist i gruppen

De två övriga – Rosengård och Häcken – vann båda i andra kvalomgången där de startade. Det gav dem 100.000 euro var och en plats i gruppspelet.

Startplatsen i gruppspelet ger dem ytterligare 400.000 euro var. Det är pengar som alla 32 klubbar i UWCL får. Till det kommer premier för segrar, kryss och vidare avancemang i turneringen.

Rosengård blir sist i sin grupp och har hittills bara tagit en poäng. Det ger dem 17.000 euro extra. Hittills har man alltså säkrat 517.000 euro – drygt 6,2 miljoner kronor – till klubbkassan.

Skulle Rosengård vinna sista matchen mot Eintracht Frankfurt på onsdag lägger man till 50.000 euro på den summan.

Häcken får mest

Häcken har gått överraskande bra i UWCL med segrar över både Real Madrid och Paris FC. Deras två segrar och två kryss ger dem 134.000 euro utöver de 500.000 får för att ha gått till gruppspel. Totalt blir det den nätta summan 634.000 euro – cirka 7,2 miljoner kronor, vilket är en miljon mer än Rosengård.

Skulle Häcken ta andraplatsen i gruppen får man 160.000 extra i bonus för kvartsfinalen. Även med en seger över Real Madrid blir det inte 10 miljoner svenska kronor totalt – men nära (9,5 miljoner kronor).

UWCL sista omgången

Tisdag 18:45 Real Madrid – Häcken
Onsdag 21:00 Eintracht Frankfurt – Rosengård.