Silly season-bloggen – Djurgården slår till med oväntad värvning?

På den här bloggen ger vi er uppdateringar kring AIK:s, Djurgårdens och Hammarbys silly season. Vi refererar vad andra skriver, bedömer trovärdigheten och publicerar egna nyheter.

Annons

2 december.

Djurgården slår till med en oväntad värvning, enligt Sportbladet. Tidningen skriver att Jacob Bergström bara är detaljer från att bli klar för klubben. Den 27-årige kraftfulle Mjällbyanfallaren har ryktats vara på väg till Halmstads BK men nu ser det alltså ut att bli DIF och Europaspel under 2023.

28 november.

Nu har AIK presenterat Rui Modesto. Den 23-årige portugisen har skrivit ett kontrakt över 2025 och ansluter till Gnaget vid årsskiftet.
– Rui är en spelare vi kunnat följa på nära håll i Finland under en längre tid. Han är en snabb, mycket löpstark spelare som gillar att äga sin kant. Han har en bra passningsfot och är en poängspelare från sin kant vilket är något vi har saknat de senaste säsongerna. Rui är användbar som både winger, högerback och ytter och rankas som en av finska ligans bästa spelare. Vi tror att Rui kan bli ett riktigt utropstecken i Allsvenskan 2023, säger AIK:s

26 november.

Lucas Bergvall, 16, ser ut att gå till Djurgården. Enligt FotbollDirekt som rapporterat intensivt om spelaren har BP-talangen bestämt sig för att gå till DIF. Än så länge ska klubbarna inte vara överens, men det lär enligt sajten lösa sig.

Priset uppges då landa mellan Djurgårdens bud på fem-sex miljoner och BP:s önskade prislapp på tio miljoner.

AIK ska också ha gjort framstötar, och på slutet ska klubben ha gjort en ett rejält försök att locka över talangen. Även FC Midtjylland har visat intresse för att värva Bergvall.

Mer Djurgården: Aleksandr Vasyutin lämnat klubben och återvänder till Zenit St Petersburg. Även Kalle Holmberg kommer gå vidare i karriären.

Annons

24 november.

Det händer grejer i Stockholmsfotbollen.

Abdussalam Magashy har valt AIK. Han presenterades av klubben under onsdagskvällen och ansluter på ett fyraårskontrakt.
– Jag är så glad att bli en del av den här stora klubben, med Sveriges bästa supportrar, säger Abdussalam Magashy till AIK Fotboll.

Magashy har gjort tre säsonger i Värnamo och har varit en nyckelspelare hela tiden under resan från divison 1 till Allsvenskan. Den 24-årige nigerianen har tidigare spelat i Kristianstad FC och Växjö United.

– Jag är väldigt glad över att Magashy valt AIK som nästa steg på sin resa. Hans egenskaper tillsammans med sitt driv att utvecklas kommer passa väl in i AIK, säger Manuel Lindberg.

Annons

19 november.

AIK är på väg att göra dubbla värvningar.

Abdussalam Magashy, 24, som gjort en stark säsong i Värnamo är den ene. Han väntas skriva på i veckan, skriver Sportbladet. Nigerianen har varit i Värnamo sedan 2019 och sitter på utgående kontrakt, och intresset för honom har varit stort på slutet.

Den andra värvningen som är på gång är Rui Modesto från finska Honka. Modesto är en 23-årig portugis som håller till på högerkanten och som lär ses som ett alternativ som wingback. Nyheten brejkades först av journalisten Eetu Ikola. Modesto gjorde under säsongen som gick sex mål och tio assist i den finländska ligan.

Annons

18 november.

Carlos Moros Gracia är nu Djurgårdens spelare – även officiellt. På fredagskvällen presenterade DIF den 29-årige mittbacken som har skrivit på ett kontrakt som gäller över 2025.

16 november.

Ett svep med det senaste:

Djurgården har siktet inställt på två av Brommapojkarnas unga mittfältare.

Lucas Bergvall, 16, är en av Sveriges största talanger och hans fjolår i Superettan gav eko. Djurgården är intresserade av Bergvall och ett möte har nyligen ägt rum, enligt Sportbladet. Än så länge ska parterna dock inte vara överens, och det finns även internationellt intresse för innermittfältaren.

Även den lovande Wilmer Odefalk, 17, kan bli en DIF-spelare. GP skriver att IFK Göteborg visar intresse, men FotbollDirekt skriver att det mesta tyder på att Djurgården kommer värva spelaren. 3-5 miljoner nämns som övergångssumma för mittfältaren som blir 18 den 21 november.

I båda fallen uppges Peter Kisfaludy, som har bytt en sportchefsroll i BP mot en tjänst inom Djurgården, vara en nyckelperson.

Nettavisen och Expressen uppger att Hammarby följer Strömsgodsets talang Tobias Gulliksen, 19. Gulliksen är en högerfotad tekniker/dribbler som helst spelar till vänster och som bland andra Molde ska vara intresserade av. Någon affär med Bajen ska dock inte vara nära i nuläget.

Elias Durmaz, lillebror till Jimmy, har gjort en kanonsäsong i Vasalund i division 1 med 15 mål från mittfältet. Enligt FotbollDirekt är Djurgården, AIK, IFK Göteborg och Norrköping intresserade av 22-åringen, men uppgifterna är inte mer konkreta än så.

15 november.

Nahir Besara, som stod för 22 poäng i årets Allsvenskan, har tackat nej till Hammarbys förslag till att förlänga det kontrakt som går ut om ett år. Det rapporterade under tisdagen Fotbollskanalen, samt att utländska klubbar intresserar sig för 31-åringen.
Klubben har erbjudit. Vi får se var vi landar, säger Besara till Fotbollskanalen.

För närvarande förs en diskussion mellan parterna, men hur långt ifrån varandra spelare och klubb står vill inte Besara berätta. Däremot berättar Nahir Besara att den nuvarande lönen är lägre än den som ÖSK betalade.
– Kontraktet som jag har nu är sämre än det som jag hade i Örebro, säger Besara till Fotbollskanalen. Jag gick ner i lön för att få spela för Hammarby. Det stod mellan att spela i utlandet med stora pengar eller Hammarby. Jag ville verkligen till Hammarby. Jag är väldigt glad för att det blev som det blev för jag trivs jättebra här, säger Nahir Besara.

14 november.

Under måndagen kom dubbla transfernyheter. Först presenterade Ulsan Hyandai Darijan Bojanic, sedan bekräftade Mjällbys nye tränare att Djurgården och mittbacken Carlos Moros Gracia kommit överens.

Djurgården

Carlos Moros Gracia spelar sin fotboll i Djurgården nästa säsong. Det bekräftar nu Anders Torstensson, tränare i Mjällby där mittbacken huserat de senaste två säsongerna.
– Jag pratade med Carlos i går och han har valt att spela med Djurgården nästa säsong, säger Torstensson till Kristianstadsbladet.

Eftersom Moros Gracia sitter på utgående kontrakt blir övergången till DIF en fri transfer. I år har spanjoren gjort 28 matcher och fyra mål i Allsvenskan.

Hammarby
Nu har Darijan Bojanic presenterats av sin nya klubb Ulsan Hyundai – regerande mästare i Sydkorea.

– Jag är glad över att vara med i denna mästarklubb. Att spela i Korea blir en stor utmaning för mig. Jag kommer att göra mitt bästa och för att bidra till laget, säger Bojanic – fritt översatt – i en kommentar på Ulsan Hyundais hemsida.

13 november.

Mohanad Jeahze är på väg bort ifrån Hammarby, uppger Expressen. Tidningen skriver att det finns bud på mellan sju och tio miljoner från MLS-klubben DC United vilket Bajen väntas acceptera.

Om affären går i lås blir Jeahze ”en av MLS bäst betalda ytterbackar” enligt Expressen.

11 november.

Senaste nytt från Djurgården och Hammarby:

– Gårdagens stora DIF-nyhet var att Carlos Moros Gracia är nära en övergång. Enligt Expressen är i alla fall 29-åringen som sitter på ett utgående kontrakt med Mjällby i stort sett överens med Djurgården. Ett treårskontrakt ska det handla om och övergången ”kan slutföras inom de närmaste veckorna”.

– Emmanuel Banda har gjort en stark säsong i Djurgården, men hans framtid i klubben är fortsatt osäker. Nu skriver Expressen att 25-åringen fått ett kontraktsförslag från kroatiska Rijeka – klubben som Djurgården slog ut i ECL-kvalet i somras. Huruvida Banda kommer nappa på förslaget är oklart. 

– Darijan Bojanics dagar i Hammarby ser ut att vara över för denna gång. Hammarby gick igår kväll ut med att en överenskommelse med sydkoreanska Ulsan Hyundai var i hamn.

”Ännu återstår den medicinska undersökningen och detaljer kring Darijans personliga avtal, men när de delarna är på plats lämnar han alltså Bajen efter fyra år i klubben.” skriver Hammarby på sin hemsida.

– I somras tog Hammarby in Ibrahim Breze Fofana, 20, och Saidou Alioum, 19 – två spelare som satt tydliga avtryck i HTFF under hösten. Bajen jobbar nu på att förlänga med de båda talangerna, och enligt Expressen talar det mesta för att klubben lyckas. Fofana har ett kontrakt till årsskiftet med option om förlängning medan Alioum är inlånad (men även där finns det en option).

10 november.

Robin Tihi gjorde debut redan i den allsvenska premiären 2020, men de två senaste säsongerna har den 20-årige mittbacken varit utlånad. 2021 blev det 28 framträdande i Superettan i AFC och i år har det blivit lika många matcher i Allsvenskan för Värnamo.

Nu känner Tihi sig redo att konkurrera fullt ut i AIK med vilka han har avtal till 2024.

Min plan är att starta upp med AIK och slåss om en startplats, säger 20-åringen till Fotbollskanalen.

Än så länge har han dock inte stämt av fullt ut med AIK.

– Jag får sätta mig med Henrik Jurelius så får vi kolla läget, men min plan är att starta upp med AIK och slåss om en startplats. Sedan får jag se om de har andra planer, men det vet jag inte, säger han.

En annan utlånad AIK-mittback är Jetmir Haliti. Den tidigare så skadedrabbade 26-åringen har imponerat i Mjällby under Anderas Brännström och nu kan duon fortsätta sitt arbete.

– Jetmir har inte haft en riktig försäsong på två år. Det han har gjort i år i Mjällby är egentligen bara att hålla sig levande, säger Andreas Brännnström till Fotbollskanalen.

– En Jetmir Haliti med den fysiska statusen som han hade 2020, med en hel försäsong i benen, är en bra allsvensk spelare. Nu får han en nystart i AIK och får vara med från start. Det kommer att vara bra för honom.

7 november.

Allt talar för att Darijan Bojanic säljs av Hammarby. I somras erbjöd klubben sin mittfältare ett lukrativt kontrakt, men parterna har inte kunnat enats. Nu ser det istället ut att bli en flytt till Ulsan Hyundai som är regerande mästare i Sydkorea.

Det är Fotbollskanalen som avslöjar nyheten.

7 november.

Fyra AIK-relaterade nyheter från dagen:

– Andreas Brännström är nu klar för AIK, enligt Expressen. Tidningen skriver att ett treårskontrakt är i hamn och att det hela ska klubbas igenom på ett extrainkallat styrelsemöte på måndag kväll.

AIK har också bekräftat att man förhandlar med Mjällbys tränare.

Expressen skriver att Sirius – vars tränare Andreas Bäckström sägs vara på väg till U21-landslaget – har kontaktat Bartosz Grzelak, men att den förre AIK-tränaren är tveksam till att ta över jobbet.

Sportbladet uppger att det finns MLS-intresse för Nicolas Stefanelli. Ett bud ska ha framförts, men nivån var för låg för att AIK ville diskutera det.

Sportbladet skriver också att AIK överväger en ny tjänst för Sebastian Larsson efter den aktiva karriären. Vilken roll det isåfall blir är oklart, men intresset uppges vara ömsesidigt. 

2 november.

Andreas Brännström ser ut att ta över AIK. Sportbladet uppger att Mjällbys tränare slutförhandlar med Gnaget om att bli huvudtränare med Henok Goitom vid sin sida som assisterande.

”Om allt går som planerat väntas han presenteras som ny huvudtränare inom kort.” skriver Sportbladet.

26 oktober.

Omar Farajs framtid har varit föremål för spekulationer de senaste dagarna. Igår rapporterade Sportbladet om dragkamp mellan AIK och Djurgården om 20-åringen, som är utlånad från spanska Levante till Degerfors.

Nu skriver FotbollDirekt att Omar Faraj beslutat sig för AIK. Journalisten Josip Ladan skriver också på sin Twitter att det bara återstår detaljer mellan klubben och Faraj. Det rör sig enligt Ladan om ett långtidskontrakt.

Uppdatering 27 oktober: Affären är nu klar och officiell. Kontraktet gäller säsongen 2026 ut och AIK betalar enligt Fotboll Sthlms uppgifter runt sex miljoner i övergångssumma till Levante för den svenske anfallaren.

– Jag känner en otrolig glädje över att vara tillbaka i klubben. Att spela för AIK inför ett fullsatt Friends Arena är något jag har drömt om sedan jag var barn, säger Omar Faraj.

24 oktober.

Sedan en tid tillbaka har IK Start, den norska klubben dit Tom Strannegård lånats från AIK, varit angelägna om att värva svensken. Fotboll Sthlm har rapporterat om en transfersumma på ungefär en miljon kronor och ett fyraårskontrakt till 20-åringen.

Nu bekräftar AIK att klubben säljer mittfältaren. Transfersumman klassificeras som klass I, det vill säga någonstans mellan 0 och 2,5 miljoner kronor.
Jag vill först och främst tacka AIK för en fin fotbollsutbildning. Klubben har gett mig möjligheten att vara i en utvecklande miljö med kompetenta ledare och duktiga spelare redan från U16 på Råsunda IP. Det har varit en ära att få representera AIK och jag önskar allt gott för framtiden. Tack till alla ledare, spelare och inte minst supportrar för allt, säger Tom Strannegård till AIK Fotboll. 

20 oktober.

Tom Strannegård har varit utlånad från AIK till IK Start från sommaren och framåt. 20-åringen har gjort bra ifrån sig i Obosligaen och den norska klubben har nu valt att aktivera sin utköpsklausul enligt Fotboll Sthlms uppgifter.

Inget är påskrivet men enligt våra källor är ett fyraårskontrakt, med start vid årsskiftet, i princip i hamn. AIK får runt en miljon kronor för sin mittfältare.

På bilden ovan syns Strannegård med Salim Nkubiri, 18, som IK Start också har värvat från AIK.

19 oktober.


Säsongsavslutning brukar medföra sillyrykten. Så också i år. Här är några av de senaste ryktena runt 08-klubbarna.

AIK

Enligt Sportbladet intresserar sig AIK för Omar Faraj. Den förre BP-anfallaren är utlånad från spanska Levande till Degerfors, där han i år gjort tre mål på tolv matcher. AIK ser Faraj som ett komplement till John Guidetti, och kan tänka sig både ett köp eller “ett inledande lån”, enligt Sportbladet.

Nabil Bahoui sitter på utgående kontrakt med AIK, vilket av Sportexpressen tolkas som att AIK än så länge inte velat förlänga och av Sportbladet som att parterna ännu inte har lyckats komma överens. Själv säger Nabil Bahoui till båda kvällstidningarna att “han inte har några andra tankar än på AIK just nu”, att han ska ta in utländskt intresse och att ett beslut kommer fattas efter säsongen.

Helt klart är däremot att AIK kommer ledas av Peter Wennberg i de tre sista omgångarna, detta då dispensen för Henok Goitoms avsaknad av Uefa Pro Licence löpt ut. Dessutom har klubben förlängt med Alexander Fesshaie, 18 år, till den 31 december 2027 och med Taha Ayari, 17 år, till 31 december 2025.

Djurgården

Gustav Wikheim har varit i god form de senaste månaderna. Nu skriver FotbollDirekt att norrmannen följs av “ett antal mittenklubbar från Belgien”.

Gustav Wikheim står noterad på 31 matcher och åtta mål i Allsvenskan och Europaspelet.

Hammarby

Högerbacken Simon Sandberg får acceptera en lönesänkning om han skabli kvar i Hammarby, skriver Sportbladet. Det befintliga kontraktet löper ut den 30 november i år.

Vad gäller spelare in ska Bajen ha scoutat yttern Noa Williams, 20 år, som för närvarande spelar i norska Fredrikstad, rapporterar Sportexpressen. Williams är fostrad i Hammarby, men lämnade 2019 för IK Brage. Men en övergång är i dagsläget avlägsen och Hammarby siktar på att värva från en högre hylla, skriver Sportexpressen.

11 oktober.

Efter en tids stiltje har det dykt upp en del övergångsrelaterade rubriker igen. Här är några av de senaste:

– Henrik Rydström är AIK:s förstaval som tränare till nästa år, skriver Sportbladet.

Det är klubbens tekniska råd som har kommit fram till slutsatsen att Kalmar FF:s succétränare vore det bästa namnet. ”Utvärderingen har bland annat bestått av att det tekniska rådet tagit referenser från olika personer, man har även hållit intervjuer med ett antal tränare och även kollat på statistiken kring tränarkandidaterna.” skriver Sportbladet som inte spekulerar i huruvida Rydström kommer tacka ja till AIK.

– Djurgårdens Europa Conference League-motståndare Gent visar intresse för Hampus Finndell enligt FotbollDirekt. Sajten skriver att Djurgårdens prislapp ligger på uppemot 25 miljoner.

– Det har varit en del rubriker om Williot Swedberg på slutet. 18-åringen har inte fått någon speltid hos Celta Vigo som enligt spanska medier ser på en utlåningslösning för sin talang. Hammarby har nämnts som ett alternativ, men FotbollDirekt uppger idag att det inte är aktuellt då både Celta Vigo och Swedberg söker en högre sportslig nivå.

Fortsättning lär dock följa…

– Wilmer Rönnberg, 20, flyttar från Bajen till Varberg, uppger Sportbladet. Mittbacken som har representerat HTFF i år har skrivit på ett avtal från den 1 januari 2023. 

25 september.

Det har börjat röra på sig på sillyfronten igen. Här är ett svep med nyheter som publicerades den senaste veckan.

– Brommapojkarnas 17-åring Wilmer Odefalk är en av landets mest lovande mittfältare och har övertygat i Superettan under året. Det har tidigare rapporterats om att de tre stora 08-klubbarna har visat intresse för honom, men nu ser det ut som att Djurgården drar det längsta strået.

Det skriver FotbollDirekt som uppger att prislappen ligger på mellan tre och fem miljoner. FD skriver att Odefalk själv vill till Djurgården och att det har stärkts i samband med att Brommpojkarnas förre sportchef Peter Kisfaludy har gått över till DIF.

– Albin Abaz är en målfarlig talang född 2005 från skånska division 2-laget Hittarp. Han har tidigare varit och provtränat med Helsingborg IF och enligt Helsingborgs Dagblad har även Landskrona Bois ögonen på 17-åringen.

Samma tidning skriver nu också att Abaz har tränat med AIK:s U19-lag i veckan.

– Nabil Bahoui har ett kontrakt som går ut efter säsongen och framtiden i AIK är osäker för anfallaren.

Bahoui säger till Expressen att han inte har fått något konkret erbjudande om förlängning men att dialogen med AIK är god.

Men han säger också ”Man vill bara se riktlinjer och det kanske dyker upp något som är attraktivt. Jag har också två barn att ta hand om.”

– Mattas Mitku lämnar Djurgården. Den 21-årige yttern var aldrig när att slå sig i a-laget och har nu skrivit på för AFC Eskilstuna.

”Jag har fått ett bra intryck av AFC när jag varit där och pratat med ledarna. Det är en professionell klubb som har ambitioner att ta sig upp i Allsvenskan”, säger Mitku i en kommentar.

– Emmanuel Bandas kontrakt går ut efter säsongen och än är det oklart om den 24-årige mittfältaren fortsätter i Djurgården.

Bosse Andersson är dock tydlig med att han vill behålla Banda.
– Ja, det vill nog alla. Det är en otroligt skicklig fotbollsspelare som är väldigt professionell och en fantastisk person oavsett om han spelar från start eller börjar på bänken. Han är en viktig kugge i det här laget, säger sportchefen till Expressen.

– Adrian Helm, 16, från FC Trollhättan är en av landets mest framstående anfallare i sin ålder. Intresset för honom är stort och Fotbollskanalen skrev tidigare i sommar att AIK, Hammarby, Elfsborg och Torino fanns bland spekulanterna.

Upsala Nya Tidning skriver nu att Sirius visar ”konkret intresse” för talangen, något som sportchefen Ola Andersson inte vill kommentera.

24 september.

Henrik Rydström gör en ny stark säsong som tränare för Kalmar FF och det är ingen hemlighet att andra svenska klubbar har visat intresse för den 46-årige ex-spelaren.

Nu säger Alexander Axén i podden Fans Corner att AIK och Malmö FF är i ”förarsätet för att slåss om honom”.

– Ett rykte säger att han till och med har ringt till Sebastian Larsson för att höra om han kan köra ett år till om han kommer som tränare.

Axén säger också:

– När AIK har blivit sämst i stan ska de göra saker. Så det ligger på något sätt i pipeline att de tar honom.

Axén säger i samma resonemang att han inte tror att Rydström skulle passa Malmö FF medan han är mer positiv till AIK, såvida klubben är beredd på att ändra strategi och ge Rydström stort mandat.

Det framkommer dock inte hur säkra Axéns uppgifter är, och i ett sms till Barometerns Mathias Lühr förnekar Henrik Rydström att han har pratat med AIK.