Nya Europa League-formatet och vinterns transferfönster

När Europa League och Champions League spelas in i januari ger det nya problem för Djurgården, MFF och andra klubbar som kan gå dit.
Man riskerar att bli av med spelare lagom till slutspurten av ligafasen utan att kunna ersätta dem. 

Annons

När de nya formaten för Champions League och Europa League börjar gälla uppstår nya problem för de svenska klubbar som kommer så långt. Det är inte bara det att hälften av matcherna spelas efter att Allsvenskan avslutats. Det blir också en ny situation med vinterns transferfönster.

Fönstren öppnar i januari

Idag har höstvår-ligorna (som Danmark, England och de flesta andra) sitt transferfönster öppet under hela januari. I Sverige öppnades i år transferfönstret dagen efter Europas höstvår-ligor stängt sitt. Det är sedan öppet till den 27 mars.

Fram till nu har det inte varit något problem på vintern för svenska klubbar som spelat i Europa, inte ens om de gått vidare till slutspelet. Gruppspelen slutade i mitten av december, i god tid innan transferfönstren öppnades. Försvann det spelare hann man utan problem att registrera nyförvärv inför ett eventuellt slutspel som började i mitten av februari.

Kan bli av med spelare

Nästa år blir det värre för de klubbar som spelar i Champions League eller Europa League. Det är CL-kvalande Malmö FF och den klubb som kvalar till Europa League (Djurgården eller Elfsborg) som är de som har möjligheten. För klubbar som tar sig till Conference League blir det inte samma problem eftersom de bara spelar sex matcher och den sista avgörs i december.

Nu kommer de två sista omgångarna i Europa League att spelas 23 och 30 januari, dagen innan transferfönstret i Europa normalt stänger. Det innebär att bärande spelare kan försvinna från en klubb som är mitt uppe i avgörandet om man ska gå vidare till EL-slutspelet eller inte.

Någon ersättare kommer inte att kunna tas in under ligafasen. Den trupp man spikar den 4 september är den trupp man får spela alla åtta matcher med.

Det är lika för alla, men ju bättre ekonomi en klubb har, desto större chans att behålla truppen intakt i slutspurten. Det gynnar naturligtvis de stora klubbarna från de stora ligorna.

Det är först när ligafasen (den som ersätter gruppspelet) är klar som man har en vecka på sig att registrera maximalt tre nya spelare till slutspelet. Den tidsfristen går ut den 6 februari.

Undantag för Allsvenskan

Här finns dock ett undantag för Allsvenskan och de andra ligorna som följer kalenderåret. Om man tappar fem spelare från sin Europatrupp får man plocka in ytterligare en. Om det är sju spelare som försvunnit kan man registrera två spelare till, utöver de tre som alla får lägga till inför slutspelet. Även de spelarna ska vara registrerade och klara den 6 februari.

För de svenska klubbar som är med i Champions League eller Europa League blir det en avvägning om man ska sälja spelare som gjort det bra i Europa, eller om man ska satsa på att gå vidare och välja att avvisa feta bud från toppligorna.

Vinterfönstret inte klart

När det svenska vinterfönstret 2025 kommer att vara öppet är ännu inte bestämt. Det beslutas formellt först i november på Svenska Fotbollförbundets representantskapsmöte. Då vet man om någon svensk klubb är med i Champions League eller Europa League. Då kan det möjligen finnas en poäng i att öppna fönstret en vecka tidigare än i år så att man kan göra klart med nyförvärv inför slutspelet utan alltför mycket tidspress.

Fakta: Spelarregistrering i Uefaturneringarna

Under kvalet kan man registrera hur många nya spelare som helst veckan innan varje ny kvalomgång. Ytterligare två kan registreras dagen före den första matchen i varje omgång.

Den 3 september, två veckor innan ligafasen inleds, spikas trupperna i Champions League för resten av turneringen. För Europa League och Conference League gäller den 4 september.

Inför slutspelet får man registrera tre nya spelare senast den 6 februari. För Allsvenskan och andra ligor som spelar enligt kalenderår får man registrera ytterligare en spelare, om det försvunnit fem man från truppen. Är det sju spelare man blivit av med kan man registrera ytterligare en (totalt fem nya).