Mer tv-pengar till Malmö FF än Real Madrid från Champions League 2021

När Malmö FF spelade i Champions League 2021 fick de mer pengar från tv-avtalen än bland annat Liverpool, Ajax och slutsegraren Real Madrid.

Anledningen? Telia betalade dyrt för att få sända Champions League i svensk tv, betydligt mer än tv-bolag i jämförbara länder.

Annons

Uefa har släppt de slutgiltiga siffrorna för hur pengarna från 2021-22 års Champions League fördelades. Det mesta hade vi koll på sedan tidigare, men hur den gigantiska marknadspotten på cirka 3,4 miljarder kronor fördelats har vi bara kunnat gissa. Den var extra intressant med tanke på att Malmö FF spelade i Champions League det året och får vara med och dela på pengarna.

Att Malmö FF skulle få en större del än tidigare år stod klart i somras när MFF summerade sin totala inkomst från CL-året 2021. Men att bara fyra klubbar får mer än Malmö FF från marknadspotten är sensationellt.

MFF drar in 16,5 miljoner euro – sådär 187 miljoner i svenska kronor – från potten. Det är mer än till exempel Manchester United som får nöja sig med 15,2 miljoner euro, Ajax som får ynka 1,9, Milan som hamnar på 8,8 miljoner och så vidare.

De enda som får mer är Lille, PSG, Manchester City och Bayern München.

36,4 miljoner euro totalt

När samtliga potter som Uefa delar ut pengar ifrån räknats ihop får Malmö FF 36,4 miljoner euro – osannolika 412 miljoner svenska kronor i dagens penningvärde. Dock betalades pengarna ut när euron var betydligt billigare, så det verkliga värdet MFF fick in på kontot var de drygt 350 miljoner kronor som tidigare redovisats (om det inte kommit några ytterligare miljoner i en tredje utbetalning).

Oavsett om det är 412 miljoner eller 350 miljoner så är det ruskigt mycket pengar för en allsvensk klubb, typ fem årsomsättningar för ett mittenlag, men fortfarande en bra bit ifrån vad de stora elefanterna får. Finallagen Real Madrid och Liverpool, liksom Bayern München och Manchester City får alla över 100 miljoner euro var – en bit över en miljard kronor för sina insatser i Champions League 2021-22.

Marknadspotten?

Uefa delar ut pengar från fyra olika potter: startpotten (lika för alla), tioårspotten (ger mer till de som varit mest framgångsrika), poängpotten (pengar för segrar och oavgjorda) och slutligen marknadspotten.

Marknadspotten består av pengar som Uefa får när de sålt tv-rättigheter. Potten delas upp mellan de länder som har minst en klubb med i Champions League-gruppspelet. Varje land tilldelas en summa beroende på hur stort deras tv-avtal är. Den delas sedan upp mellan CL-deltagarna från landet. Är man ensam klubb i CL från ett land får man hela själv (som MFF), är man fyra får man dela på den, med mer till mästarlaget och mer till de som spelat fler matcher.

Att Malmö FF får femte mest pengar från marknadspotten beror på två saker. Dels att Malmö FF var ensamt svenskt lag i Champions League 2021. Dels att det var en budstrid mellan tv-bolagen som trissade upp priset ordentligt när de svenska rättigheterna till Champions League såldes.

Telia betalade åtta gånger mer för de svenska rättigheterna än vad de nederländska såldes för, därav Ajax lilla del från marknadspotten. De svenska rättigheterna var också tre gånger dyrare än Danmarks och det är bara de allra största – och folkrikaste – länderna i Europa som betalat mer. Räknar man per capita är det bara Norge som slår Telias tio euro per invånare i landet för rätten att sända Champions League.

Stackars Sheriff Tiraspol som gjorde ett lysande Champions League och slog Real Madrid på Bernabeu fick nöja sig med bara 14.000 euro från marknadspotten. Jämför det med Malmös 16,5 miljoner euro. Att sända Champions League i Moldavien kan i stort sett inte ha kostat någonting när Sheriff inte ens får en promille av MFF:s andel från marknadspotten.

Tack till @skanelaget på Twitter och Jacob Leander-Olsson för faktahjälp till artikeln.