Matcherna som avgör Elfsborgs väg i Europa League-kvalet

Elfsborg blir Sveriges klubb i Europa League-kvalet.
Vägen till gruppspel blir svår, men förenklas om Elfsborg antingen kan få starta i andra kvalomgången eller blir seedade i den första.
Det är fyra matcher som avgör: Två i Azerbajdzjan, en i Moldavien och så självaste Champions League-finalen på Wembley.

Annons

När Uefas klubbturneringar får nytt format till säsongen 2024-25 händer mycket. Att gruppspelet avskaffas och ersätts med en stor ligatabell är den största förändringen. En annan är att Sverige, och andra ligor ner till 33:e plats på Uefas nationsranking, åter har lag som startar i Europa League-kvalet.

Q1 eller Q2?

För Sveriges del blir det allsvenska tvåorna Elfsborg som får platsen, tack vare att cupmästarna Malmö FF redan är klara för Champions League-kvalet.

Enligt grunduppställningen startar Elfsborg i Europa Leagues första kvalomgång. Men om alla stjärnor (två räcker) står rätt kan de flyttas upp till den andra kvalomgången.

Rätt EL-mästare är klar

Det första är att Europa League-segraren ska vara klar för antingen Champions League eller Europa League genom ligan. Leverkusen har krönts till tyska mästare och har en CL-plats tack vare det. Finalmotståndarna Atalanta har redan säkrat en femteplats i Serie A och därmed en plats i minst Europa League.

Det gör att fyra cupvinnare/ligatvåor flyttas upp från Europa Leagues första kvalomgång till den andra för att kvalomgångarna ska gå jämnt upp. Det rör sig om klubbar från länderna 17-21 på Uefas nationsranking 2022-23. Där är är inte 23:an Sverige och Elfsborg med, men det är viktigt för nästa steg. Nu har sexton lag i EL-Q1 blivit tolv.

Oavsett om Leverkusen eller Atalanta vinner morgondagens EL-final är det här kravet uppfyllt.

Dortmund vinner CL

Det andra och svårare kravet är att Champions League-vinnaren redan ska ha en plats i Europa League genom ligan. Som CL-vinnare får de en direktplats till Champions League och platsen de har i Europa League blir tom. Det är när den platsen ska ersättas som Elfsborg rycker upp till andra kvalomgången, tillsammans med cupmästare/ligatvåor i Cypern, Polen och Ungern. De tolv lagen som var kvar i EL-Q1 är nu nere i åtta och då det bara klubbar från nation 26 och neråt som startar där.

Vinner favoriterna Real Madrid Champions League-finalen den 1 juni får Elfsborg starta i EL-Q1. Real har redan vunnit La Liga och har en plats i Champions League tack vare det. Men deras motståndare, Bundesligafemmorna Dortmund, har en plats i Europa League. Skulle Dortmund besegra Real Madrid flyttas Sverige upp ett hack och Elfsborg börjar i Europa Leagues andra kvalomgång.

Fördelen med EL-Q2

Att slippa den första kvalomgången skulle göra Elfsborgs väg till Europa League eller Conference League lättare. Vid start i EL-Q2 är man garanterad spel i tredje kvalomgången, antingen i EL-kvalet vid seger eller ECL-kvalet vid förlust.

Elfsborg blir oseedade i EL-Q2 om de börjar där (se seedningstabell nedan), och ser ut att bara kunna få svåra (men inte omöjliga) motståndare. Det blir dock enklare i Conference League-kvalets tredje omgång dit man kommer om man förlorar i EL-Q2. Där bör finnas en hel del överkomliga lag att ställas emot även om Elfsborg blir oseedade. Med lite tur i lottningen bör ECL-playoff inte vara någon omöjlighet. Men för att gå hela vägen till Conference League kommer det troligen att krävas att man överpresterar i playoffet.

Elfsborgs startomgång om Borussia Dortmund vinner Champions League.

Seedade i EL-Q1?

Det troliga är att Elfsborg får starta som ett av tolv lag i Europa Leagues första kvalomgång. Mesta mästarna Real brukar inte förlora Champions League-finaler.

Då är frågan om Elfsborg kommer att vara seedade eller inte. För trots att Elfsborg kvalar på Sveriges minimipoäng – låga 4,3 – har de chansen att bli seedade i EL-Q1. Det hänger på två cupfinaler och en avgörande ligamatch. Det räcker att en av dem går Elfsborgs väg för att man ska hamna på rätt sida strecket.

I seedningstabellen som det ser ut just nu (nedan) vet vi att ligatvåorna Maribor inte kommer att få Sloveniens EL-plats. De två som gör upp i cupfinalen den 24 maj (Rogaska-Gorica) har båda sämre poäng än IFE och kommer att hamna efter dem i seedningen. Det gör att ungerska Paks blir seedade.

Seedningen för EL-Q1 om Real Madrid vinner Champions League. Sloveniens EL-plats går inte till Maribor, utan till cupvinnaren (ännu oklart vem), som hamnar efter Elfsborg.

Tre avgörande matcher

Den första matchen är cupfinalen i Moldavien som spelas på lördag. Där möter nykorade ligamästarna Petrocub Zimbru Chisinau. Vinner Petrocub finalen är det ligatvåorna Sheriff Tiraspol som får platsen i EL-kvalet och kommer att vara rankade långt före Elfsborg. Hoppet står till Zimbru som kvalar på Moldaviens minimipoäng. Den är klart lägre än Sveriges.

Den andra spelas också på lördag och är avgörande för andraplatsen i Azerbajdzjan. Qarabag har redan vunnit serien, men tre lag kan ta andraplatsen. Neftci Baku är högre rankat än Elfsborg medan de två andra är lägre rankade. Det är Neftci som har andraplatsen, men de är bara en poäng före Zira och Sabah.

Vinner Sabah över Neftci i sista omgången är saken klar. Då blir något av de lågrankade lagen tvåor och det azeriska laget i EL-kvalet hamnar efter Elfsborg. Vinner Neftci den matchen avgörs det först i cupfinalen en vecka senare om Neftci får EL-platsen och i så fall kommer före Elfsborg i seedningen. Blir det oavgjort mellan Sabah och Neftci behöver Zira vinna sin avslutningsmatch för att Neftci inte ska bli tvåa.

Cupfinalen spelas den 2 juni och går mellan just Zira och klara mästarna Qarabag. Om Neftci blivit ligatvåa behöver Zira vinna cupen för att det azeriska laget ska hamna efter Elfsborg.

Det räcker alltså att en av de tre ovan går Elfsborgs väg för att de ska bli seedade i första omgången. Om nu inte Dortmund vinner Champions League och gör så att Elfsborg slipper spela i EL-Q1.

Sheriff nitlotten

Att bli seedade eller inte har rätt stor betydelse för vilket motstånd Elfsborg kan få i EL-Q1. Blir IFE oseedade är moldaviska Sheriff Tiraspol den riktiga nitlotten medan Tobol Kostanay från Kazakstan är den enda där Elfsborg skulle vara favorit mot.

Hamnar Elfsborg på den seedade halvan skulle jag säga att de är favoriter mot alla.

Fotboll Sthlm kommer att fortsätta att rapportera om Europakvalet för alla svenska lag. För att följa med behövs en prenumeration som du skaffar här.  

Fakta: Då lottas kvalet

Q1: 18 juni
Q2: 19 juni
Q3: 22 juli
Playoff: 5 augusti

Fakta: Matchdagar i kvalet

Champions League-kvalet spelas på tisdagar och onsdagar, Europa League- och Conference League-matcherna normalt på torsdagar. Hemma/borta avgörs i lottningen.

Q1: 9-11 juli, 16-18 juli
Q2: 23-25 juli, 30 juli-1 augusti
Q3: 6-8 augusti, 13 och 15 augusti
Playoff: 20-22 augusti och 27-29 augusti