KI-spelaren om fotboll på Färöarna och hur man kunde slå Ferencvaros

På onsdag möter Häcken färöiska KI, klubben som stått för Europakvalets största sensation.
Rutinerade mittbacken Odmar Færø berättar för Fotboll Sthlm om färöiska ligan och hur man kunde besegra de ungerska mästarna Ferencvaros. 

Annons

KI från Klaksvik besegrade ungerska mästarna Ferencvaros och möter på onsdag Häcken i Champions Leagues andra kvalomgång.

Några siffror som sätter KI:s bedrift i ett sammanhang: Det bor lika många människor på Färöarna som i Östersund. Femtusen av dem bor i Klaksvik, Färöarnas näst största stad. Hela Färöarnas bruttonationalprodukt är kanske hälften av vad Premier League omsätter under en säsong.

De flesta har jobb

De enda likheterna Färöarnas Premier League har med Englands är namnet och att det spelas fotboll. På Färöarna har alla inhemska spelare, och flera av de utländska, ett deltidsjobb, berättar mittbacken Odmar Færø på telefon, på väg till jobbet.

Han jobbar 75 procent som försäljare för ett varv och har full arbetsdag ett par dagar innan klubbens största match.

– Jag jobbade i fredags också, efter Ferencvaros-matchen.

Men någon fiskare finns inte laget.

– Nej. Jag är nog det närmaste man kommer. Jag tillbringar rätt mycket tid på båtar i mitt jobb, men ingen lever upp till den klassiska bilden av att fiska på morgonen, sälja fisken mitt på dagen och sedan spela fotboll på kvällen, skrattar Odmar Færø.

Skulle klara sig i Tippeligan

Du har spelat i Norge tidigare. Vilken är den största skillnaden mellan färöisk och norsk fotboll?

– Fysiken. Det är stor skillnad på den.

– Jag spelade med HamKam i andraligan som alltid är jämn. Det är möjligen ett lag som är lite bättre och ett som är lite sämre, men i stort sett alla matcher är tuffa, från första till sista omgången. Den färöiska ligan är mycket mer ojämn. Det är några klubbar – KI, B36, HB – som är betydligt bättre än de andra, och vi kan vinna en del matcher med 6–0 utan större problem. Det ger inte alls den matchning som man får i Norge.

Om KI skulle spelat i Tippeligan, hur skulle ni stå er då?

– Den frågan har jag fått ofta. Jag är övertygad om att vi skulle klara oss kvar.

Åkte ut 2009

Klaksvíkar Ítróttarfelag är en av Färöarnas klassiska klubbar. De vann det första ligaguldet som delades ut 1942 och bara B36 har vunnit fler gånger än KI:s tjugo.

Idag har KI dragit ifrån sina inhemska konkurrenter. Odmar Færø förklarar det med omtaget klubben gjorde 2009.

– Då blev KI nedflyttat till andradivisionen. Några styrelseledamöter satte sig i ett krismöte och lade upp en långsiktig strategi för att på nytt kunna slåss i toppen. Det är den strategin vi ser frukten av nu de senaste fyra-fem åren.

KI har vunnit ligan de två senaste åren och är på väg mot en tredje titel i stor stil. De har vunnit alla sexton matcherna i år och leder med tolv poäng före ständige konkurrenten B36. Senaste gången KI förlorade i ligan var 2021.

Största sensationen

Nu har den nordligaste elitklubben stått för den största sensationen i färöisk klubbfotboll. Efter segern mot de ungerska mästarna Ferencvaros togs de emot som hjältar vid hemkomsten.

– Det var mycket folk ute. Spelarbussen välkomnades in i Klaksvik med fyrverkerier och tutor. Nu får vi mycket uppmärksamhet från journalister och småkillar frågar efter autografer. Det är inget vi är vana vid. I enjoy it!

Inför matchen mot Ferencvaros hade KI lagt ner mycket jobb på att analysera motståndarna för att hitta deras styrkor och svagheter.

– Vi hade en matchplan där vi skulle neutralisera deras striker och försöka hindra dem från att slå crossbollarna. Och fick vi en chans att kontra skulle vi gå för det.

Efter 0–0 hemma tog KI ledningen direkt på straff i Ungern och hade 3–0 i halvtid. Det blev också slutresultatet.

– Vi gjorde en fantastisk första halvlek i Ungern!

Ni måste ha spelat djärvt, med tanke på att du som mittback var inne i offensivt straffområde redan i den femte minuten och blev fälld.

– Vi behövde spela modigt. Vi kunde inte backa hem hela matchen och hoppas på ett mirakel.

– Vi visste att vi var bättre på fasta situationer, så varje gång vi fick hörna, frispark eller inkast gick vi för det och använde vår fysik så mycket det gick. Jag sprang upp när vi fick hörna, nickade och det var strax efter det som jag blev fälld.

I och med segern är KI klart för minst Conference Leagues playoff. De pengarna man säkrat nu, runt 8,5 miljoner svenska kronor, gör stor skillnad för klubben. Jämför det med allsvenska klubbar som behöver gå till gruppspel för att pengarna ska göra skillnad på riktigt.

”Vi kan vinna mot bra lag”

Hur kommer KI att klara av Häcken?

– Personligen ser jag Häcken som ett starkare lag än Ferencvaros. De har spelat 15–16 matcher i Allsvenskan och bör vara i toppform. Vi är massive underdogs, slår Færø fast.

– Jag förstår att svenska medier är glada för att Häcken får möta ett lag från Färöarna. Men nu har vi visat mot Ferencvaros att vi kan vinna mot bra lag.

På onsdag 20.45 svensk tid är det avspark på ett fullsatt vid Djupumyrar i Klaksvik.

Fakta: Odmar Færø

33-årig mittback som spelat i Skottland, Danmark, Norge och på Färöarna. Han kom till KI från norska HamKam 2020.
Han har gjort 52 landskamper för Färöarna sedan debuten 2011.