Inställt samarbete räddar multiklubbarnas Europadeltagande

Att Manchester City och Girona har samma ägare hindrar dem inte från att ställa upp i Champions League.
Det samma gäller Manchester United och Nice i Europa League.
Det slår Uefa fast sedan ägarna låtit oberoende förvaltare ta över aktierna i Girona och Nice under ett år och stoppat allt samarbete. 

Annons

När Uefa inför årets klubbturneringar gjorde om reglerna lättades också restriktionerna mot flerklubbsägande. Redan tidigare brukade ägarkonflikter lösas i samförstånd med Uefa och alla inblandade klubbar har kunnat ställa upp.

Inför årets turneringar riktades blickarna främst mot Manchester City och Girona, som båda kvalificerat sig för Champions League och som båda ägs av City Football Group.

Igår kom Uefa med beskedet att båda får ställa upp, sedan CFG överfört sina aktier i Girona till en oberoende förvaltare under ett års tid.

Detsamma gäller Manchester United och OGC Nice, som båda kvalificerat sig för Europa League. Där är Jim Ratcliffe huvudägare i Nice genom sitt bolag Ineos och minoritetsägare i United genom ett annat bolag, Trawlers.

Genom att City Football Group och Jim Ratcliffe lämnat över sina aktier till en oberoende förvaltare och lämnat styrelserna i Girona och Nice uppfyller man Uefas krav på att inte ha något inflytande över klubbarna.

De har också gått med på att det inte ska ske några nya spelartransfers mellan klubbarna fram till september 2025. De får inte heller ha något samarbete vad gäller spelardatabaser, teknik eller kommersiellt.

Den 1 juli 2025 återgår aktierna i CFG:s och Jim Ratcliffes ägo och de kan styra som förr. Om nu inte båda klubbarna når Europaturneringarna igen.

Läs mer: Uefa öppnar dörren ännu mer för multiklubbar