Hedstigen: Här är Häckens möjliga motståndare i Champions League-kvalet

När Ludogorets ikväll säkrade sin tolfte raka bulgariska ligatitel blev det också klart vilka lag svenska mästarna Häcken kan möta i Champions League-kvalets första omgång. Och det ser bra ut.
I min bok är Häcken favoriter mot nio av av de femton klubbarna och har bra chans mot ytterligare ett par.
Här är min ranking av Häckens möjliga motståndare i Champions Leagues första kvalomgång.

Annons

Ludogorets tog hem sitt tolfte raka ligaguld i Bulgarien i kväll. De besegrade Cherno More Varna med 1-0 och CSKA Sofia, som länge ledde serien, kunde inte komma ifatt.

Därmed är 29 av 30 klubbar i Champions Leagues första kvalomgång klara. Det är bara förkvalsvinnaren som ännu är okänd. Först den 30 juni vet vi om det blir ligamästaren från Island, Andorra, San Marino eller Montenegro som får chansen. Högst rankat är Buducnost Podgorica från Montenegro.

De enda ändringar som kan ske nu är om Uefa eller landsförbunden vägrar licens till en klubb som på något sätt brutit mot reglerna. Det har redan hänt för Belarus, där både ettan och tvåan vägrats Uefa-licens på grund av matchfixning. Istället får trean Bate Borisov landets plats i CL-kvalet. Det är dock ovanligt att det sker, så betrakta denna lista som klar.

Champions Leagues första kvalomgång när alla ligor är färdigspelade.

För de svenska lagen i Conference League-kvalet (Djurgården, Hammarby och Kalmar) dröjer det till söndag innan de sista klubbarna blir klara. Då återkommer vi till hur det ser ut för dem.

Första kvalomgången viktigast

Svenska mästarna BK Häcken är oseedade i Champions Leagues första kvalomgång och kan lottas mot något av de femton lagen ovanför strecket. Vinner Häcken i CL-Q1 har de raka spåret till ett gruppspel. Då räcker det att vinna i en av de återstående tre omgångarna för att nå Conference League. Vinner man i två blir det Europa League och tar man sig igenom alla tre utan att förlora är det jackpot – då spelar Häcken i Champions League i höst och belönas med ett par hundra miljoner.

Om Häcken istället förlorar i CL-kvalets inledningsomgång väntar tre kvalomgångar där de är piskade att vinna samtliga för att ta sig till Conference Leagues gruppspel. Därför gäller det att få en så enkel motståndare som möjligt när den första kvalomgången lottas den 20 juni.

Stor kvalitetsskillnad

Samtliga lag som Häcken kan ställas emot var med i förra årets kval. Bäst gick det för Maccabi Haifa som tog sig till Champions League medan estniska Flora åkte ut direkt i Conference League-kvalets första omgång mot ett okänt finskt lag som försvann i omgången efter.

Att det är stor kvalitetsskillnad mellan de femton syns på deras uppskattade truppvärden (se tabell nedan) som enligt Transfermarkt.com sträcker sig från Ferencvaros nära 44 miljoner euro till The New Saints från Wales på bara ett par miljoner. Att walesarna är seedade men inte Häcken beror på att de inte missat ett kval under hela 2000-talet (att kvala ofta bygger ranking).

De seedade klubbarna i Champions Leagues första kvalomgång. Häcken med som jämförelse. Ju grönare desto bättre när det gäller rankingarna och truppvärdet.

Kvalitetsskillnaden syns även på den alternativa rankingen från clubelo.com. Den ger klubben en poäng för varje match den spelar beroende på resultatet och motståndarens kvalitet (den som spelat schack känner igen systemet). Enligt deras ranking är Maccabi Haifa bäst av de seedade klubbarna följt av Qarabag, Ludogorets och Sheriff. Om man tror på den ser det riktigt bra ut för Häcken, som är före elva av de möjliga motståndarna. Sämst är The New Saints här också med Flora från Estland precis framför sig. De är sådär sjuttio platser efter Varberg, som är det sämsta svenska laget i rankingen.

Kan bli seedade i Q2

Lottningen den 20 juni blir extremt viktig för Häckens chanser att ta sig till gruppspel. Normalt sett är det bättre att få möta ett av lagen med lägst ranking eftersom de oftast är sämre. Men besegrar man något av de sex översta blir det lättare motstånd i nästa omgång. De sex, från Ferencvaros ner till sexan Bate Borisov, är alla seedade även i den andra kvalomgången. Här finns de svåraste klubbarna, men även en drömlott och en joker.

Om Häcken ska ta sig hela vägen till Champions League krävs att man besegrar lag som Ferencvaros och svårare än det. Men det kan man göra längre fram i kvalet. 

Här är min bedömning av lagen som Häcken kan möta.

Nitlotterna

Maccabi Haifa. De israeliska mästarna slog ut både Olympiakos och serbiska Röda stjärnan på sin väg till Champions League i fjol. Det räcker för att man inte ska vilja möta dem i CL-Q1. Frågan är hur mycket succétränaren Barak Bakhar betydde för Haifas framgångar. Han ledde klubben till tre raka ligatitlar men har precis lämnat för Röda stjärnan. Hans ersättare Messay Dego har inte alls samma meritlista och har närmast varit ungdomstränare i klubben.

Ferencvaros. Ungerns dominanter har fem raka ligaguld, fyra raka gruppspel i Europa och vann senast sin Europa League-grupp före både Röda stjärnan och Monaco. Deras trupp värderas till dubbelt så mycket som Häckens och är dyrast av samtligas i CL-Q1. Kan vara värre att möta än Maccabi Haifa.

Ludogorets. Bulgariens dominanter dominerar ännu mer än Ungerns: Ludogorets har tolv raka ligaguld och sju raka gruppspel i Europa. De har ungefär samma truppvärde, alltså dubbla Häckens, och gjorde ett bra Europaspel i fjol som tog slut med straffar mot Anderlecht i Conference Leagues slutspelsplayoff. Bulgarerna är inte omöjliga – Malmö FF besegrade dem i kvalet 2021 – men kommer med sin Europarutin att vara klara favoriter mot Häcken.

Qarabag. Nio raka gruppspel i Europa är inte fy skam för Azerbajdzjans främsta klubb. I fjol hade de in i det sista chansen på en av topplatserna i sin Europa League-grupp men slutade trea. De hade en svår väg i kvalet men imponerade med segrar mot Lech Poznan, Zürich och Ferencvaros. Qarabag är näst högst rankat både av Uefa och på ELO-rankingen medan deras truppvärde är en bit under Häckens. Undvik!

50-50-läge

Slovan Bratislava. Slovakerna är en bra bit efter Häcken på ELO-rankingen, har lägre truppvärde och spelar i en sämre liga än Allsvenskan, men de har presterat betydligt bättre i Europa (de vann till och med hela Cupvinnarcupen 1969). Förra säsongen blev det en åttondelsfinal i Conference League efter ett skakigt kval. Slovan verkar ha för vana att spela jämnt med alla de möter: det blev förlängning mot Dinamo Batumi från Georgien i CL-Q1 och straffar mot såväl Olympiakos i EL-Q3 som bosniska Zrinjski i ECL-playoff och Basel i åttondelsfinalen. Ska vi gissa på straffar om Häcken får Slovan Bratislava på sin lott?

Helt okej

Zalgiris. Litauens mästare slog ut Malmö FF ur CL-kvalet, tvingade Ludogorets till förlängning i EL-playoffet och gick till Conference League. Väl där blev de sist i en rätt svag grupp med Basel, Slovan Bratislava och armeniska Pyunik. Om Häcken tar litauerna på allvar och spelar som de gjort i Allsvenskan i vår ska de gå vidare. Gör man inte det har man inte ens i Conference League att göra.  

Astana. Kazakerna lever på gamla meriter och har inte presterat något i Europa på tjugotalet. Innan dess var de ytterst svårbesegrade på hemmaplan. De senaste åren har det sett betydligt sämre ut och de har förlorat mot lag från bland annat Finland och Montenegro. Trots Astanas förhållandevis höga ranking ska Häcken kunna besegra dem.

HJK. Finlands mästarlag har varit i gruppspel de två senaste åren, men det är inga större lag man besegrat för att ta sig dit. När motståndet blir svårare åker de ofta på ordentligt med stryk, som 1–7 totalt mot Viktoria Plzen. Det enda HJK har som fördel gentemot Häcken är Europarutinen. Det borde inte räcka.

Bättre lottning

Shamrock Rovers. De charmiga irländarnas största bedrift är att de gick till Conference League i fjol och där var det enda lag som tog poäng mot Djurgården. Shamrock är starka på hemmaplan (har vunnit mot Ludogorets och Ferencvaros) men det brukar inte räcka för att gå vidare.

Zrinjski. Den kroatiska sportklubben från Mostar i Bosnien var hisnande nära att slå ut Slovan Bratislava i ECL-playoff förra sommaren. Frågan är om det visar att Zrinjski är bättre än man tror eller om Slovan är sämre än det ser ut på rankingen. Jag tror på det senare. Trots ideliga kval har Zrinjski aldrig spelat gruppspel än.

Mycket bra lotter

Flora Tallinn. Estländarna åkte ut i första kvalomgången mot ett finskt lag i fjol. Det är inte bra. 2021 gick det bättre med ECL-gruppspel där de slog serbiska Partizan men kom sist. Flora är ett i grunden sämre fotbollslag än Häcken, men de lyckas då och då skaka bättre klubbar.

Olimpija Ljubljana. Slovenerna åkte i somras ut från kvalet mot rumänska Sepsi, laget som Djurgården körde över med totalt 6–2 i omgången efter. Deras senaste kvalsegrar har kommit på tilläggstid mot motstånd från Luxemburg och Island. Häcken ska inte kunna missa om de får Olimpija.

The New Saints. Wales stoltheter vinner (nästan) alltid ligan och kvalar alltid till Europa. Där åker de ut så fort de får möta en klubb som inte kommer från någon av blåbärsnationerna. TNS pressade dock Viktoria Plzen till straffar för två år sedan. Men de har sämst ELO-ranking och lägst truppvärde och ska inte ha en chans mot Häcken.

Drömlotten

Bate Borisov. Den belarusiska ligans treor åkte in i Champions League-kvalet på ett bananskal sedan ettan och tvåan åkt dit för matchfixning. De är rankade femma vilket helt är på historiska meriter. Bate har sin bästa tid bakom sig och har inte vunnit i en enda kvalomgång på 2020-talet. 2021 var det georgiska Dinamo Batumi som blev för svåra. Det bästa om Häcken får möta Bate är att man då blir seedade i CL-Q2 och kan få överkomligt motstånd även där. En äkta drömlott!

Jokern

Sheriff Tiraspol. De ständiga moldaviska mästarna från utbrytarrepubliken Transnistrien borde ha blivit sämre efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina. Dels för att de fått svårare att locka spelare med tanke på det utsatta politiska läget, dels för att de inte fick spela Europamatcher i Transnistrien förra säsongen (kan bli så även i år). Att de tog sig till Conference Leagues åttondelsfinal i fjol ser bättre ut än vad det egentligen är. De enda lag av någorlunda kvalitet de besegrade var cypriotiska Omonia i gruppspelet (dubbelt upp) och serbiska tvåorna Partizan i slutspelsplayoffet. I kvalet behövde de straffar för att gå vidare mot svaga Pyunik från Armenien. Sheriff är inte den enklaste motståndaren, men besegrar Häcken moldaverna blir man seedade i andra kvalomgången. Det gör Sheriff till en helt okej lott ändå, för jag tror Häcken klarar av dem.

Fakta: Champions League-kvalet

Om Häcken börjar hemma eller borta avgörs vid varje lottning.

20 juni: Första kvalomgången lottas
21 juni: Andra kvalomgången lottas
27–30 juni: Förkval mellan mästarna i de fyra sämsta nationerna
11 juli: Första matcherna i CL-Q1 spelas. Därefter spelas det varje vecka
24 juli: Tredje kvalomgången lottas
7 augusti: Playoffet lottas
29–30 augusti: De sista matcherna i CL-playoff avgörs