Hedstigen: FCK på väg mot direktplats i nästa Champions League

FC Köpenhamn är utropstecknet i Champions League så här långt.
I går slog de Manchester United och ligger tvåa i sin grupp.
Nu har FCK också chansen att få en direktplats till nästa säsongs Champions League. Det står mellan dem och Sjachtar Donetsk.

Det går bra för FC Köpenhamn nu. Inte nog med gårdagens seger över Manchester United i Champions League och att deras U19-lag leder sin grupp i Uefa Youth League före både United och Bayern München. Nu är klubben dessutom på väg mot en direktplats i nästa års Champions League. Detta tack vare sin höga poäng på Uefas klubbranking.

Kan få CL-mästarens plats

När Champions League reformeras 2024 blir det nya regler för vilken klubb som tar över Champions League-mästarens direktplats om vinnaren redan är klar för CL-spel genom ligan.

Fram till i år har det varit mästaren i den elfterankade nationen som flyttats upp från CL-playoff till gruppspelet. I år var det Sjachtar Donetsk som fick platsen tack vare att CL-segrande Manchester City redan var klart för Champions League genom sin förstaplats i Premier League.

Från och med 2024 blir det istället den mästarklubb i CL-kvalet som har högst Uefapoäng som tar steget direkt in i Champions Leagues nya ligaspel. Just nu är det FC Köpenhamn med 43,5 poäng. Det kan vara FCK även när säsongen summeras. Det står i första hand mellan dem och Sjachtar Donetsk.

Det finns fyra saker som måste går rätt för att FC Köpenhamn ska få direktplatsen i Champions League 2024. De är:

Vinna Superligaen

Den första är att FCK måste vinna Superligaen igen. Nu leder man tre poäng före lokalrivalen Bröndby och fem före Midtjylland. Med tanke på FCK:s dominans och ekonomiska ställning talar mycket för att de ska klara av det.

CL-mästaren går bra i ligan

Den andra är att vinnaren av den pågående Champions League tar en plats i nästa års turnering genom ligan. Det händer i princip alltid. Senast en Champions League-vinnare behövde använda mästarplatsen var för elva år sedan. Då, 2012, slutade nykorade CL-vinnaren Chelsea bara sexa i Premier League. Sedan dess har mästarplatsen inte behövt utnyttjas. Oddsen för att den inte heller behöver användas 2024 är under 1,1. Det är alltid någon av de absolut största klubbarna från de fyra toppligorna som lyfter CL-bucklan till slut. De brukar klara minst en fjärdeplats på hemmafronten.

Sjachtar ska inte vinna ligan

Den tredje är att inget kvalande mästarlag har högre Uefapoäng än FCK. Just nu är det så, men det är här det största hotet finns.

Det är mästarlagen i ligorna från plats elva och neråt på Uefas nationsranking 2022-23 som får kvala (de tio främsta börjar direkt i Champions Leagues nya ligaspel).

De femton första länderna vars mästarlag är med i CL-kvalet 2024.

Det absolut största hotet är ukrainska Sjachtar Donetsk. De är för tillfället bara trea i ligan, men inte mer än två poäng bakom ledande Kryvbas och en efter tvåan Polissia Zhytomyr som båda har en match mer spelad. Främsta titelutmanare är troligen fyran Dnipro-1 som har samma poäng som Sjachtar.

Sjachtar är långt före FCK på Uefas klubbranking. De har 61,0 poäng mot FCK:s 43,5. Även om det går bra för FCK i Champions League tar de inte arton poäng mer än Sjachtar, som även de har chansen att fortsätta spela i CL eller EL i vårens slutspel. Det krävs att Sjachtar inte vinner ligan för att FCK ska få direktplatsen.

Tre som inte ska gå om

Från länderna som är med i CL-kvalet 2024 är det bara en klubb till utöver Sjachtar Donetsk som ligger före FCK på klubbrankingen. Det är krisande FC Basel som för tillfället är sist i schweiziska ligan. De kommer inte att vinna den och utgör därför inget hot mot FCK.

Utsnitt av Uefas klubbranking. Klubbar i gult är från länder vars mästarlag CL-kvalar 2024. Det är någon av dem som får direktplatsen till Champions League om inte CL-vinnaren behöver använda den.

Värre är det med Dinamo Zagreb, Slavia Prag och Röda stjärnan som ligger tätt bakom FCK på klubbrankingen. För att FCK ska kunna hålla dem bakom sig krävs att de tar ett par poäng till i gruppspelet och går vidare till något av slutspelen. Blir FCK sist i gruppen är det kört.

Dinamo Zagreb har samma poäng som FCK (43,5) men är bara trea i en haltande kroatisk liga. När lagen spelat lika många matcher i Kroatien kan Dinamo mycket väl vara i topp igen. Det gäller för FCK att hålla dem bakom sig på klubbrankingen för att få direktplatsen. Zagreb håller till i Conference League där de bör ta hem andraplatsen i en lätt grupp och kunna fortsätta samla poäng i vårens slutspel. Om FCK blir tvåa i sin CL-grupp får de fem bonuspoäng vilket ska kunna avgöra striden mellan de två.

Slavia Prag är 1,5 poäng bakom FCK, vilket är mindre en segermatch (en seger ger 2,0 poäng). De går mot andraplatsen i sin Europa League-grupp och skulle kunna ta in avståndet med ett lyckat slutspel. Slavia är tvåa i den alltid jämna tjeckiska ligan där Sparta Prag är två poäng före. Även trean Viktoria Plzen kan blanda sig i titelstriden.

Röda stjärnan är 3,5 poäng efter FCK, vilket betyder att de måste vinna två matcher mer än danskarna för att gå om. De behöver också ta sig förbi ledande Partizan i serbiska ligan för att vara med i diskussionerna om att få en direktplats till Champions League 2024. Det är sex poäng upp till Partizan sedan Röda stjärnan redan förlorat två matcher (förra säsongen, under Milos Milojevic, förlorade de inte i en enda i ligan).

FCK i en klass för sig

För fyra år sedan vann Malmö FF sin Europa League-grupp före FCK. Sedan dess har danskarna tagit stora kliv framåt och lämnat övriga nordiska lag bakom sig. Att de kan bli det högst rankade laget i Champions League-kvalets mästarspår nästa år är ytterligare ett bevis på FCK:s särställning.