EL-kvalet: Elfsborg oseedat, trots att azeriska ligan gick rätt

Trots att azeriska ligans upplösning gick Elfsborgs väg blir de inte seedade i Europa Leagues första kvalomgång.
En indragen Uefalicens för Sloveniens cupmästare ställer till det.
Nu står hoppet till att Dortmund vinner Champions League.

Annons

För att Elfsborg skulle bli seedade i Europa League-kvalets första omgång gällde att Neftci Baku, med högre ranking än Elfsborg, inte fick bli tvåa i Azerbajdzjans liga samtidigt som Qarabag tog hem cupen i landet.

När ligan avgjordes i går gick allt Elfsborgs väg. Neftci förlorade hemma mot Sabah, som gick förbi i tabellen. Det enda målet i matchen kom i 87:e minuten. Även Zira, som vann sin avslutningsmatch med 1-0, gick om Neftci.

För högrankade Neftci blev förlusten kostsam. Man åkte ner från andra plats till femte och missar Europakvalet helt. Nu går platsen i EL-kvalet till Zira som hamnar efter Elfsborg i Q1-seedningen. Sabah och Sumgayit får kvala till Conference League.

Den azeriska cupfinalen nästa helg blir därmed meningslös ur ett Europaperspektiv. Där möts ligaettorna Qarabag och tvåorna Zira. Båda är redan klara för Europaspel.

Indragen Uefalicens

Men någon seedning i EL-Q1 blir det trots allt inte för Elfsborg.

Rogaska vann den slovenska cupfinalen mot Gorica på straffar. Båda har lägre ranking än Elfsborg och seedningen skulle varit klar – om inte cupmästarna Rogaska nekats Uefalicens. Det gör att ligatvåorna Maribor får platsen i Europa League-kvalet. Och Maribor är – till skillnad från Rogaska – högre rankade än Elfsborg.

Cupen i Moldavien

Cupfinalen i Moldavien avgjordes också på lördagen. Den vanns av ligamästarna Petrocub Hincesti. Det innebär att ligatvåorna, skyhögt rankade Sheriff Tiraspol, får Moldaviens Europa League-plats. Hade finalmotståndarna Zimbru Chisinau vunnit hade de fått EL-platsen och gått in efter Elfsborg, som då hade blivit seedade i EL-Q1.

Nu finns det inget sportsligt kvar som kan ändra på seedningen i Europa League-kvalets första omgång. Elfsborg blir oseedade om inte något av lagen före blir av med sin Uefalicens. Det är dock inte så troligt. Det är betydligt oftare lågrankade klubbar utan Europahistoria som missar licens än de som har kvalat förr.

Seedningen i Europa Leagues första kvalomgång som den blir om Real Madrid vinner Champions League.

Dortmund hoppet

Nu står hoppet till att Elfsborg slipper första kvalomgången. Det gör de om Dortmund vinner Champions League-finalen.

Anledningen är att Dortmund slutade femma i Bundesliga och därmed har spelat till sig en plats i Europa Leagues ligafas (det som tidigare var gruppspelet). Vinner de Champions League belönas de med en mästarplats i nästa CL och använder inte sin plats i Europa League. Då ombalanseras kvalomgångarna i Europa League och Elfsborg flyttas upp till EL-Q2.

Fakta: Uefalicens

För att spela i någon av Uefas klubbturneringar krävs en Uefalicens. För att få en sådan ska följande krav var uppfyllda:

Eget kapital. Klubben ska kunna redovisa ett positivt eget kapital, eller att man förbättrat det egna kapitalet med tio procent sedan ett år tillbaka.

Skulder. Man får inte ha några obetalda skulder till andra klubbar efter spelarövergångar eller annat. Man får inte heller ha obetalda löneskulder till spelare eller andra anställda. Och inte heller ha några obetalda skatteskulder.

Treårsregeln. Klubben ska ha spelat i landets ligasystem de tre senaste åren. Den regeln har litauiska cupmästarna FK Transinvest fått dispens ifrån. De bildades 2022, vann cupen hösten 2023 och får starta i Conference League-kvalet.

Transparens. Klubben ska tillhandahålla all information och alla nödvändiga dokument för att kunna genomlysas.

Akademi. Klubben måste ha en ungdomsverksamhet med en skriven plan för ekonomi, strategi med mera. Man måste också ha minst fyra ungdomslag och minst ett för barn under tio år.

Dessutom måste man följa vissa medicinska krav, se till att registrera sina spelare rätt och att professionella spelare har kontrakt. Det finns även krav på arenan och träningsmöjligheter samt vilka roller som ska finnas i organisationen.