Blir det allsvenska tvåan som kvalar till Europa League?

Blir det årets allsvenska tvåa eller nästa års cupsegrare som får kvala till Europa League nästa år?
De europiska klubbarna lobbar nu intensivt för att ligatvåorna ska rankas högre än cupvinnarna när Europaturneringarna görs om 2024.
Beslutet fattas troligen i sommar.

Annons

De europeiska cupturneringarna Champions League, Europa League och Conference League förändras rejält från och med säsongen 2024-25. Gruppspelet ersätts av ett seriespel där alla inte möter alla och fler lag går till huvudturneringarna, 36 istället för 32. Dessutom öppnas Europa League-kvalet för betydligt fler ligor.

Nu är det bara utslagna klubbar från Champions League-kvalet och lag från de femton bästa nationerna som har chansen att ta sig till Europa League. Från 2024 får också ligorna på plats 16-33 på Uefas nationsranking chansen att kvala in till Europa League.

Nu vill de europeiska klubbarnas organisation ECA att det ska vara ligatvåorna – inte cupmästarna – i de tillkommande länderna som kvalar till Europa League. Detta för att stärka både de inhemska ligorna och Europa League. De menar att utfallet i cuperna är mer slumpmässigt och därför blir Europa League bättre om det är ligatvåorna som får chansen där.

Beslutet om det blir cupmästare eller ligatvåor i Europa League fattas av Uefas exekutivkommitté, vilket kan ske i juni.

Fakta: Svenska klubbar i Europa 2024

När turneringarna görs om 2024 kommer SM-vinnaren precis som idag att starta i Champions League-kvalets första omgång. Hade Sverige avancerat en placering på nationsrankingen, från 23:a till 22:a den här säsongen, hade SM-vinnaren fått starta i andra omgången istället och haft betydligt bättre chans att gå till någon av huvudturneringarna. Från och med CL-Q2 har man två fallskärmar (först ner till EL-kvalet och sedan till ECL-kvalet) och behöver bara vinna i en omgång för att vara klar för en huvudturnering. Förlorar man i CL-Q1 åker man ner till Conference League-kvalet och måste vinna i de tre återstående rundorna för att gå till Conference League.

Nytt för 2024 är att nationerna 16-33 får en plats i Europa League-kvalets första omgång. Om det blir allsvenska tvåan eller cupvinnaren är i dagsläget osäkert.

Trean i Allsvenskan startar i Conference Leagues andra kvalomgång tillsammans med antingen allsvenska tvåan eller cupmästaren, beroende på vad som händer med EL-platsen.

Om cupvinnaren redan har en Europaplats klar får allsvenska fyran den sista svenska platsen i Conference League-kvalet.