Bergman: Seb-kryddan är den viktigaste derbyingrediensen

BLOGG. Ett galet publikrekord, en käft som går i ett och en norrman som följer systemet istället för att vara bäst. Släng på en utebliven straff och två konkurrenter som drabbar samman så har vi en klassisk guldcocktail i görningen. 

”Udsolgt! Næsten 50 000!”
Det basunerade Hammarby-mittfältaren Mads Fengers instastory ut innan match.
49 034 för att vara mer exakt. AIK:s högsta publiksiffra någonsin.

Då Fenger dels syntes på flertalet bilder samt byttes in med några minuter kvar av matchen är det lite oklart vem som bossar över hans insta, men vem du än är ska du ha kredd för uppdateringsfrekvensen.

Han var långt ifrån ensam.

”De daaax!!! Vamos grabbar visa vilka som e kungar av Sthlm” löd hälsningen från Rostov.
”Forza Bajen!” var det isländska budskapet från Lilleström.

Men det var inte bara Anton Salétros och Arnór Smárasons sociala medier som innehöll derbycontent.
Christophe Lallet, Robert Lundström, Pa Dibba, Nabil Bahoui, Jesper Nyholm, und so weiter.
Det som låg i luften under söndagsförmiddagen påminde om det som brukar ligga i luften inför Stockholmsderbyn.
Med den lilla detaljen att det var med en touch av guld.

15.12 blåstes matchen igång. Nu skulle vi få svaren på två stekheta snackisar:
* Är det någon som läckt AIK:s startelva till Bajen?
* Är Hammarby bättre mot AIK när de inte avslöjar startelvan ett dygn innan?

Daniel Sundgrens favoritspelare är PSG:s brasseback Dani Alves så jag gissar att han såg storögt på Simon Sandbergs inledande tio. Bajens högerback bara flög fram och med lite flax hade han kunnat få med sig såväl mål som assist innan lagen ens hade hunnit ”känna lite på varandra”.

Sen knölade Henok Goitom till det med den sämsta straff man sett på ett bra tag. Kaptenen gjorde som vanligt jobbet men var i ärlighetens namn ingen höjdare första halvlek. Kanske AIK:s sämsta även om han inte var lika osynlig som när han kröp ner i Ante Johanssons ficka. Bredvid honom var Tarik Elyounoussi å andra sidan AIK:s bästa. Norrmannen tummar extremt mycket på sin offensiva expertis (bäst i allsvenskan om han haft Hamads roll i Hammarby?) för att please:a Norlings system.

Innan matchen pratade jag och chefredaktören för Fotboll Sthlm om det här med spelarbetyg och hur man bedömer spelare olika utifrån kapacitet och förväntningar. När Henok Goitom är en 2:a av 5 på ”Henok-skalan”  är han lika bra som många allsvenska anfallare är när de når upp till en 3:a eller kanske till och med 3,5:a på sina skalor. Mot Hammarby var Henok på en ”knappt godkänd”-nivå men han är så pass bra att en sådan insats kan innefatta ett derbyavgörande.

Henok stack i djupled, Tarik släppte bollen i fel läge. Henok sa till Tarik att spela i rätt läge nästa gång och strax efteråt kom en identisk situation. Elyounoussi lydde order (han är som tidigare nämnt bra på det) och det enda som återstod var att dundra upp bollen i krysset.

AIK-kaptenen sparkade in 1-0 bakom en chanslös Wiland. Elyounoussi hämtade bollen ur maskorna och sparkade den halvvägs till Friends öppna tak. Daniel Sundgren? Ja, han sparkade förstås på hörnflaggan.

Vid sidlinjen fick Rikard Norling ett okontrollerat glädjeryck så att brillorna hoppade ner på överläppen. Var domare Stefan Johannesson hade sina när de senaste elva årens fullständigt briljante Per Karlsson fick bollen på handen vete katten men dömt är dömt och kommer aldrig igen.

****

Är guldet klart nu eller? Mycket talar väl för det. Även om Norrköpings oerhört behagliga spelschema och Malmös hysteriska form sträcker upp händerna i protest. Redan i nästa omgång kan dock de två lagen kryssa sönder varandras guldchanser än mer.

****

Gullighetspoäng när Kenny Stamatopolos son Nicholas la matchbollen på mittpunkten och speakern meddelade att ”hans favoritspelare i AIK är pappa”.

****

Det kunde blivit ett klassiskt derbymål när Oscar Linnér frispelade Tarik Elyounoussi men Johan Wiland stod i vägen med en av åtminstone två lysande räddningar. Men Alisson och Ederson dreglar fortfarande åt Linnérs utspark.

****

Sebastian Larsson måste vara den första ingrediensen du lägger i om du vill ha en så het derbygryta som möjligt.
Enda gången han inte tjafsar med domaren är när han tjafsar med motspelare eller skriker på medspelare. Han smäller på så fort det finns – eller inte finns – läge. Sen blir han utbytt på övertid och pratar med domaren konstant medan han linkar av planen, applåderar AIK-klacken, applåderar – förstås – Hammarbyklacken och i samma sekund som han kliver över sidlinjen börjar han käfta med Hammarbys bänk tills han själv slagit sig ner i AIK-båset.
Där sitter han still i en halv minut innan han flyger upp och börjar skrika på domaren om att tilläggstiden är slut men flyttar sen fokus till att gapa på fjärdedomaren på grund av att han får en tillsägelse att sluta tjafsa.

Jag antar att det är sådana spelare som vinner derbyn.
Och guld.