Anders Norlen: Att vila längre ger inte bättre resultat

Länge var det en etablerad sanning att lag med tätt spelschema missgynnades jämfört med konkurrenter som fått vila längre mellan matcherna.
Men stämmer det?
Fotboll Sthlms gästkrönikör Anders Norlen har undersökt saken och nått en överraskande slutsats.

I grund och botten är argumentet logiskt: spelar man fler matcher, får vila mindre emellan så bör det rimligen ha en påverkan på utfallet i matcherna.

Inte sant?

Diskussionen är relevant eftersom det i Allsvenskans guldrace nu är en klubb, Malmö FF, som garanterat ska spela uppemot åtta tävlingsmatcher mer under hösten än konkurrenterna som ångar på sida vid sida. Detta bör alltså ha en påverkan på poängskörden då vila mellan matcher är centralt för det sportsliga utfallet, vilket Raymond Verheijen, en nederländsk fotbollstränare, visade i en uppmärksammad studie som publicerades 2012. Enligt Verheijen fanns det framförallt en skiljelinje för poängsnittet mellan två och tre dagars vila.

Denna hypotes stöds ytterligare av det faktum att endast ett lag har lyckats ”dubbla” i Allsvenskan sedan 2008, det vill säga spela både gruppspel i Europa samtidigt som man vunnit Allsvenskan (Malmö FF, Champions League-året 2014).

Men Verheijens slutsatser ifrågasattes för ett par år sedan av Ola ”Fantomen” Lidmark Eriksson i Fotbollslabbet som menade att det inte fanns något stöd i data från Europaspel för att prestationerna i ligaspelet skulle ha påverkats nämnvärt i de fall lagen fått vila mellan två och tre dagar, vilket är vad man får om man spelar i Europa mitt i veckan och i ligan till helgen.

Lyfter vi så blicken mot de svenska klubbar som nått gruppspel i Europa sedan omläggningen till 16-lagsserie 2008 och jämför deras prestationer i Allsvenskan under den delen av säsongen som leder upp till Europaspelet (i vanliga fall ungefär runt omgång 20) samt de 10 omgångar som följer – hur ser bilden ut då?

Totalt har vi 9 stycken europaäventyr (”De Nio”) vi kan kika på sedan 2008:

Malmö FF, 2011 (Europa League)
AIK, 2012 (Europa League)
Helsingborgs IF, 2012 (Europa League)
IF Elfsborg, 2013 (Europa League)
Malmö FF, 2014 (Champions League)
Malmö FF, 2015 (Champions League)
Östersunds FK, 2017 (Europa League)
Malmö FF, 2018 (Europa League)
Malmö FF, 2019 (Europa League)

Figur 1: ”De Nio”, 2011-2019

Figur 2: Malmö FF, 2014 (Champions League)

Figurerna visar en rullande genomsnittspoäng för de senaste tre matcherna i Allsvenskan mellan omgång 1-20 och omgång 21-30 (tjockare linjen) samt genomsnittspoängen för omgång 1-20 respektive omgång 21-30 (tunna streckade linjen).

Den något förvånande slutsatsen blir att i genomsnitt så presterar klubbar som deltar i gruppspel i Europa bättre under den avslutande tredjedelen av Allsvenskan än under de första 20 omgångarna. Det är med andra ord positivt för poängskörden i Allsvenskan att samtidigt spela gruppspel i Europa.

Men ingen regel utan undantag: Malmö FF under sitt första Champions League-äventyr hösten 2014 gick från ett genomsnitt på 2.25 poäng per match under säsongens första 20 omgångar till endast 1.70 poäng per match under den sista tredjedelen, ett markant fall.

Det paradoxala med detta är att detta även är enda gången en klubb lyckats ”dubbla”, det vill säga både spela ett gruppspel i Europa samt vinna Allsvenskan under samma år.

Oroväckande nyheter för Djurgården som med en poäng till godo på Malmö efter 13 spelade omgångar och en genomsnittspoäng på 2.30 per match jämfört med MFF:s 2.23 alltså – om historien ekar som den ’brukar’ under hösten – måste upp på rekordhöga poäng för att hålla Malmö bakom sig när det är dags för den tjocka damen att sjunga i början av november.

✓ Läs mer detaljerade analyser av alla övriga klubbars prestationer i Europa och Allsvenskan på www.andersnorlen.com