Vinnare av allsvenskan & skytteligan – vilka utmanar?

Innan Allsvenskan börjar är det stort fokus på värvningar och spelarförluster. Också det som skapar debatt kring vilka lag som har chansen att ta hem Allsvenskan och vilken spelare som blir årets skyttekung. Alternativ på dessa två punkter är flera även denna säsong.

DEN HÄR ARTIKELN ÄR EN ANNONS

Allsvenskan är en svårtippad serie där flera lag är med och slåss om guldet in i det sista, år ut och år in. Flera gånger har vi också sett hur det hela avgörs i sista omgången – vilket är charmigt med denna serie. Allt kan verkligen inträffa, till och med det mest oväntade.

Faktum är att hela sex olika lag har vunnit Allsvenskan de senaste tio åren och tio olika lag de senaste 20 åren. Kikar vi på lite mer oväntade vinnare hittar vi bland annat Halmstad och Kalmar. Åt andra hållet har vi också varit med om några oväntade nedgraderingar genom åren där vi sett lag som IFK Norrköping, AIK och Hammarby trilla ned i Superettan.

Så fotbollen är inte alltid logisk, men det är också det som gör den så spännande, inte minst när man ska spela på en match hos någon av alla de bettingsidor i Sverige som erbjuder oss spel på odds.

När vi inför denna säsong såg oddsen så var det Malmö FF som stod som favoriter till att vinna Allsvenskan 2020, även fast man bara kom tvåa i fjol. Efter kunde vi se Djurgården, Hammarby och AIK som utmanare, vilket låter rimligt. Men genom 30 omgångar kan mycket hända och fler än dessa fyra lag har mycket att ge.

Men om Allsvenskan är en svårtippad serie, så är det än svårare att förutspå vilken spelare i Allsvenskan som gör flest mål och därmed vinner skytteligan. Genom åren har vi nämligen sett flera duktiga spelare lämna efter halva säsongen och i vissa fall har man då tappat sin förstaplats i skytteligan.

Jordan Larsson, elva mål på 16 matcher, i IFK Norrköping förra säsongen är ett färskt exempel på detta. När han lämnade för CSKA Moskva i somras kunde Mohamed Buya Turay i Djurgården gå förbi och vinna med 15 fullträffar.

Till kommande säsong finns det många kandidater till denna fina utmärkelse, vilket också brukar gå att spela på hos exempelvis Unibet och Nordicbet, som är två spelbolag som erbjuder schyssta oddsbonusar till alla nya spelare.

Bland namnen som känns intressanta på förhand hittar vi exempelvis Emir Kujovic som kom in till Djurgården under förra säsongen och gjorde bra ifrån sig redan då. Vi har också andra heta namn som Isaac Kiese Thelin i Malmö FF och Alexander Kacaniklic i Hammarby.

Men spelare som kan vara med och utmana är fler än så. Listan kan göras lång då det finns så mycket att anpassa sig efter. Delvis om spelaren i fråga kommer spela hela säsongen, kommer han vara förberedd och tillräckligt tränad för att komma i form och kommer han hålla sig skadefri?

Frågorna finns där – men inga svar än. Men förhoppningsvis ska vi få det med tiden och om det blir en mer väntad eller oväntad vinnare av Allsvenskan & skytteligan 2020 återstår att se.