Lindström och Nilsson bakom protesten: ”Fick rätt effekt”

Konflikten mellan svensk supporterkultur och ordningsmakten resulterade den gångna helgen i att de första tio minuterna av derbyt mellan AIK och Hammarby spelades inför drygt 32 000 tysta personer.
– Supportrarna fick den effekten de vill och det var bra gjort av dem tycker jag, säger Mattias Lindström i NordicBets podcast Ljugarbänken.

DEN HÄR ARTIKELN ÄR EN ANNONS FRÅN NORDICBETS PODCAST LJUGARBÄNKEN

Efter flera veckors infekterad debatt mellan polisen och den svenska fotbollssupporterkulturen så valde AIK och Hammarbys supportrar att inleda söndagens glödheta Stockholmsderby med tio tysta minuter. En manifestation för att visa hur mycket den levande supporterkulturen betyder för svensk fotboll och den tidigare allsvenske mittfältaren Mattias Lindström tycker att budskapet kom fram väl.
– Jag tycker att det var en väl genomförd protest som ger effekt, framförallt när det är derby. Det är rätt sätt att gå tillväga. Det uppmärksammas i media på ett bra sätt, det ger effekt till spelare med flera. Du får helt enkelt det du vill med en sådan här protest. Det var smart gjort och det fungerade, säger Helsingborgaren i NordicBets podcast Ljugarbänken.
– Jag har själv varit med om en sådan match en gång och det är värdelöst. Det är som att spela en träningsmatch på ett flygfält i februari. Det är helt värdelöst är det. Lasse, du vet också hur det kan vara när det är helt knäpptyst. Det kan vara en SM-final, en guldmatch eller en Champions League-final. Det spelar ingen roll. Du får inte igång dig själv. Det var som Sebastian Larsson sade i någon intervju att “du springer bara och väntar på att tio minuter ska gå av matchen”. Supportrarna fick den effekten de vill och det var bra gjort av dem tycker jag, fortsätter han och får medhåll av poddkollegan Lasse Nilsson:
– Ja, för hur vi än vänder och vrider på säkerhetsfrågor och allt vad det kan vara, så är det ju så att utan publiken och supportrarna så är Allsvenskan ingenting. Jag förstår frustrationen, säger den tidigare Elfsborgsstjärnan.

Annons

Utöver att majoriteten på läktarna och framför tv-apparaterna med säkerhet saknade den inramning som ett Stockholmsderby allt som oftast bjuder på så uppstod även ett annat intressant fenomen. Nämligen chansen att, snudd på, höra vad spelare på högsta nivå säger till varandra ute på planen under en av årets hetaste och viktigaste matcher. Något vidare innehåll i det snacket tror dock inte Mattias Lindström att det går att få ut.
– Det du hör från planen är väl höger, vänster, upp, ner och press ungefär. Samt en massa svordomar, säger han innan Lasse Nilsson tar vid.
– Ja, det hade inte gynnat mig om det hade varit sådär tyst när jag spelade. Det kan jag säga direkt (skratt).

https://play.acast.com/s/ljugarbanken/62c37bb3-92cf-41bc-9a94-58e041237a98

FOTO: Bildbyrån