”Det såg inte ut som att AIK tog i” – Tobias Hysén om 0-3-förlusten

Måndagens allsvenska hemmapremiär på Friends Arena blev inte alls vad AIK hade tänkt sig eller hoppats på.

Istället ifrågasätts nu laget rejält efter 0-3-förlusten hemma mot IFK Norrköping genom att jämföras med ett lika krisande IFK Göteborg.

– Detta är någonstans ännu värre, säger Blåvitt-ikonen Tobias Hysén i podcasten Ljugarbänken, som görs i samarbete med Betsson.

Den här artikeln är en annons

Efter den blytunga allsvenska premiären på Örjans Vall mot nykomlingarna Halmstad hade AIK och dess månghövdade publik siktet inställt på revansch och återupprättelse när Annandag Påsk bjöd på hemmapremiär mot IFK Norrköping. Det blev precis tvärtom.

Ett synnerligen blekt AIK föll tillslut med klara 0-3 och sedan den slutsignalen är det många som diskuterat och debatterat olika frågetecken kring både laget och klubben såväl högt som lågt. En av många som hade saker att säga efter Gnagets insats var den tidigare landslagsanfallaren Tobias Hysén. I podcasten Ljugarbänken, som görs i samarbete med Betsson, jämför han nämligen AIK:s hemmapremiär med hans tidigare klubb, IFK Göteborgs, dito. 0-1-förlusten mot IFK Värnamo.

– Nu ska jag försöka att inte gotta mig i det här för mycket, men om jag jämför med min känsla efter Blåvitts hemmapremiär förra veckan så är ju detta någonstans ännu värre. Du har ett AIK som är upphajpat litegrann. Jag trodde att de skulle bli bra, vilket de fortfarande kan bli såklart. Men att då komma till en hemmapremiär, om inte fullsatt så i alla fall någorlunda mycket folk jämfört med andra lag i serien och de borde vara fyllda av revanschlusta efter förlusten mot Halmstad…, säger Hysén i podden och fortsätter:

– Jag hade förstått det mer om det var andra halvlek som blev som den blev, men det blev ju fullständig krämpa och fullständig stiltje i allting i första halvlek. Att man då inte ens kan vara så uppumpade så att man löser det på ren energi och geist i och med att det är första hemmamatchen… Det är så konstigt. Det var precis som att alla bara frös.

41-åringen menar att AIK-spelarnas agerande ute på planen inte bara satte sportsliga krokben för dem själva, utan även gav ett osäkert IFK Norrköping rejält med luft under vingarna allt eftersom den första halvleken fortlöpte.

– Det var ingenting som fungerade. Det ser ut som att de inte springer. Det ser ut som att de inte tar i. De blir ängsliga med bollen och lämnar över ansvar. Det känns som att Norrköping märker rätt snabbt att ”Fan, de här är ju inte riktigt med. De är inte riktigt där. Det är någonting som har hänt här”. Då blir det ju tuppkam upp på deras spelare. De märker att de kan spela runt bollen när de får den och de märker att ytor finns när de vinner boll, säger han.

– Vi har pratat om att Norrköpings anfallsspel inte har varit så bra, men att det finns höjd i det och att försvarsspelet har varit virrigt. I den här matchen känns det som att styrkeförhållandena borde vara tvärtom, men det är Norrköping som är helt fantastiska framåt och tar vara på sina målchanser. Även om de hade kunnat göra några mål till. Men gör man tre mål borta på AIK så får man säga att man tar tillvara på sina målchanser.

Blåvitt-ikonen, som varit långt ifrån imponerad av sin gamla klubbs start på säsongen, landar tillslut även i jämförelsen och slutsatsen att till och med ett rejält krisande IFK Göteborg hade mer positivt att ta med sig från säsongens första hemmamatch än AIK.

– Det är otroligt märkligt hur det kan bli så. Lite på samma sätt som vi pratade om Blåvitt, men Blåvitt hade ändå sina 20 minuter i första halvlek i sin hemmapremiär. AIK har ju inte 20 minuter där de är bra om man lägger ihop hela matchen, säger Tobias Hysén i podcasten Ljugarbänken, som görs i samarbete med Betsson.