AIK-veteranerna hyllas: ”Behöver en gubbe som Lustig i varje lag”

Inför söndagens hemmaderby mot Djurgården meddelade AIK-stjärnorna Sebastian Larsson och Mikael Lustig att de lägger skorna på hyllan efter den här säsongen.

Ett besked som får två tidigare landslagskollegor att hylla duon.

– Att ersätta dem i omklädningsrummet kommer att bli tufft, säger Pontus Wernbloom i podcasten Ljugarbänken, som görs i samarbete med Betsson.

Den här artikeln är en annons

Det var inför säsongens sista Stockholmsderby som AIK-veteranerna Sebastian Larsson och Mikael Lustig meddelade att de båda kommer att avsluta sin aktiva karriärer på elitnivå efter den här säsongen. Därefter gick de ut och bidrog starkt till att Gnaget vann den viktiga matchen mot Djurgården och nu hyllas de båda rejält av de tidigare landslagskollegorna Pontus Wernbloom och Tobias Hysén, som menar att det kommer bli tufft för AIK att fylla tomrummet efter stjärnorna.

– Jag tror rent kvalitetsmässigt att Sebastian Larsson kanske är det största tappet. Det är en spelare som har varit en katalysator för AIK där på mitten. Tillsammans med Bilal Hussein har han varit jävligt bra och de har hittat en bra kemi. Där kommer de få det största problemet, rent sportsligt, att ersätta honom, säger Hysén i podcasten Ljugarbänken, som görs i samarbete med Betsson, och fortsätter:

– Att hitta en spelare som gör det Mikael Lustig gör på planen tror jag går lite enklare. Utan att på något sätt förringa vad han gör på planen. Däremot är båda de här två, och jag tror ännu mer Mikael Lustig i det här fallet, ett oerhört tapp i omklädningsrummet. Både som ledare och som glädjespridare. Pontus (Wernbloom, tidigare landslagskollega och numera poddkollega reds. anm.), vi vet hur han är. Det finns mycket i de mjuka värdena som Mikael Lustig bidrar med.

Den tidigare allsvenske skyttekungen menar även att det är olyckligt för AIK att två spelare av Larssons och Lustigs kaliber väljer att lägga av samtidigt.

– Sedan blir det alltid ett problem när två sådana här spelare slutar samtidigt, att du måste ersätta både på och utanför planen på något vis. Där kommer AIK få jobba för att få in de spelarna och de människorna i truppen, säger han.

Även Pontus Wernbloom menar att AIK:s tapp blir stort, men att det främst kommer att bli svårt att ersätta stjärnorna utanför planen.

– Jag tror framförallt att det största tappet kommer att bli utanför planen. De har väl inte varit på sin absoluta topp i år och det är väl inte så konstigt heller med tanke på ålder. Med det sagt inte menat att de har varit dåliga överhuvudtaget, men att ersätta dem i omklädningsrummet kommer att bli tufft, säger den tidigare mittfältaren innan han hyllar personerna bakom fotbollsspelarna.

– Sebastians rutin och alla som har varit i närheten av Lustig vet att man blir glad när man är omkring honom. Det är en sådan gubbe man behöver i varje lag och det är klart att han har varit så i AIK också. Det kommer att bli svårt att ersätta. Det är en som får alla att må bra.