Wesström besviken på cupbeslutet: ”Blir tvingade att träna”

AIK:s tid i karantän är över. Sportchefen Björn Wesström är dock besviken över beslutet att spela cupmatcher i maj trots den rådande coronakrisen.
– Det är inte logiskt att börja träna nu, men vi blir tvingade, säger Wesström till Fotboll Sthlm. 

Annons

Den 18 mars meddelade AIK att A-laget försatts i karantän efter ett misstänkt fall i truppen. Under onsdagen hävdes karantänen och spelarna var återigen tillbaka på Skytteholm för att börja träna fotboll.
– Vi kommer att träna i smågrupper. Vi träffas på Skytteholm men byter om hemma. Sedan har vi så lite kontakt med varandra som möjligt, förutom den kontakt man behöver ha när man tränar fotboll. Direkt efter träningen åker spelarna hem till sig och duschar och äter, säger Björn Wesström.

Sportchefen säger att lagets planering är att träna i grupper under hela den första veckan för att på måndag ta ett nytt beslut.
– Då vi se ifall vi kan släppa på restriktionerna.

Precis innan coronakrisen slog till mot Sverige spelades cupen där framförallt Daniel Granli och Kolbeinn Sigthorsson saknades på grund av skador. Ledarna har inte träffat spelarna fysiskt under de senaste veckorna och Wesström menar därför att det inledningsvis kommer att handla om en inventering av truppen.
– Det är klart att tiden läker en del sår och att vi börjar med något annat än vad vi slutade med. En del spelare har förmodligen kommit ikapp utifrån att de har kunnat jobba med sin rehabilitering individuellt. Därför är det klart att vi är i en ljusare situation idag än när vi startade upp, däremot är vi på en lägre nivå än när vi avslutade.

Hur ser det ut med träningsmatcher för er, det har pratats om en försäsongsturnering med bland annat AIK, Djurgården och Hammarby?
– När det gäller den turneringen vet jag faktiskt ingenting om den. Vi har en idé att eventuellt spela lite träningsmatcher här framöver, men det är ingenting som vi kan kommunicera i dagsläget.

Att AIK nu drar igång sin träning är något som Björn Wesström inte är nöjd med då de känner sig tvingade att börja träna mitt i den rådande samhällskrisen.
– Vi förhåller oss till det inriktningsbeslut som man tog inom svensk fotboll att försöka gå igång Allsvenskan i juni. Sedan kom ett konsekvensbeslut av det att starta cupen i mitten av maj, det är det som tvingar igång oss att träna. Vi måste förbereda oss att tävla i fotboll och då behöver vi börja träna nu.

Hammarby har den här veckan valt att inte träna kollektivt utan har pausat och istället givit sina spelare ledigt. Malmö FF har redan kommunicerat att man ger sina spelare semester då det med största sannolikhet inte blir något ledigt i sommar.

Ni måste inte träna fotboll, det är ingen som tvingar er?
– Jo, vi blir tvingade då vi har ett uppdrag i att spela fotboll och förbereda våra kroppar. Vi kan inte med två veckor kvar till tävlingsstart komma och fråga oss: “Ska vi titta lite grann på vad vi ska göra framöver?”. Det är inte elitmässigt överhuvudtaget, säger Wesström.

Har du tagit upp detta i SEF?
– Jag har varit i kontakt med SEF på den nivå som jag verkar och framfört våra synpunkter.

Vad har du fått för gehör där?
– Att våra åsikter är mottagna.

Foto: Bildbyrån