Vice-kaptenen Seb ser fram emot säsongen: ”En stor ära”

Sebastian Larsson är tillbaka på jobbet efter en välbehövlig ledighet.
Som vice lagkapten och i Kristoffer Olssons frånvaro ser han fram emot att ta mer ansvar i AIK.

Den 20 november slog Sverige Ryssland i Nations League. För Blågult innebar segern avancemang till A-divisionen, för Sebastian Larsson betydde det ett fint avslut på en maratonsäsong som pågått i 18 månader. För första gången i sitt vuxna liv har “Seb” nu fått vara hemma i Eskilstuna över vintern och fira en stilla jul med familjen utan att behöva tänka på fotboll.
– Det har varit väldigt skönt att bara få vara hemma och njuta. Vi åkte på en kort resa till solen, men inget stort så där. Vi hade fladdrat tillräckligt i år så vi tog det bara lugnt.

Annons

När Sebastian Larsson anslöt i somras tog hans genast en plats på det centrala tremannamittfältet. Han missade bara bortamatchen mot Östersund då han var avstängd, annars spelade han i samtliga matcher under guldstriden. Tillsammans med Kristoffer Olsson och Enoch Kofi Adu utgjorde han förra året Allsvenskans bästa mittfält, men i år blir det annorlunda. Olsson är såld till Krasnodar och med det tappar AIK en av seriens bästa spelare.
– Jag var inte ett dugg förvånad när jag såg att han försvann. Han gjorde det otroligt bra i fjol och slog sig in i landslaget. Det är en ung och duktig spelare som har alla kvaliteter. De flesta förstod nog att det var stora möjligheter att han skulle lämna, säger Larsson och menar att nu får andra kliva fram istället.
– Det är klart att det är en förlust för oss, men sådan är fotbollen. Nya spelare får komma fram och vi får se, det kanske dyker upp någon ny hos oss. Sen får vi andra se till att ta ansvar också. Vi ska göra det ännu bättre än vad vi gjorde förra året.

Annons

“Seb” berättar att tränarna ännu inte har gått igenom något taktiskt upplägg och att han därför inte riktigt vet vad som väntar spelmässigt. Men för egen del vill han använda den här försäsongen för att komma in ännu bättre i laget.
– Eftersom jag kom in mitt i säsongen gäller det att hitta min roll i laget ännu bättre för att få ut mer av mitt eget spel och hjälpa laget på ett bättre sätt.
Trots att han bara varit AIK-spelare i ett drygt halvår valde Rikard Norling att i år utse honom till vice lagkapten.
– Det är såklart en stor ära, absolut. Henok har gjort, och gör, ett fantastiskt jobb som kapten så min roll blir att stötta honom om det finns någonting jag kan göra för att underlätta för laget och bidra med den rutin som jag har och både på planen och utanför.