Tifon kan förbjudas i 08-derbyt: ”Polisen kan agera”

Polisen hotar med att stoppa all form av tifo vid derbyt mellan AIK och Hammarby den 2 juni.
Så kan bli fallet om det förekommer pyroteknik och maskering på kvällens match på Friends arena.
– Blir det en massiv protesteldning mot Falkenberg så kan polisen agera inför derbyt, säger AIK:s säkerhetschef Henrik Koch till DN.

Annons

AIK möter Falkenberg på hemmaplan ikväll klockan 19. Om det förekommer pyroteknik på läktarna kan det innebära att nästa hemmamatch – derbyt mot Hammarby den 2 juni – drabbas av nya bestraffningar från polisen.
”Om otillåten maskering och/eller pyroteknikanvändning förekommer på idrottsanläggningen kan villkoret komma att utökas till att omfatta all form av tifo eller over head-flaggor som kan användas som brottsverktyg eller som kan innebära fara för de närvarande.” skriver polisen i sin tillståndsskrivelse inför kvällens match.
Till DN berättar AIK:s säkerhetschef Henrik Koch vad det innebär:
–Tidigare har man sagt att man inte ska jobba mot tifomaterial men nu kommer man tittat på allt material som rör supportrarna. Polisen går vidare i den villkorstrappa man jobbar med och utökar förbudet till mer flaggor och material än tidigare, säger Koch.

Polisens metoder, som har väckt stor ilska i supporterled på sistone, får idag ny kritik från Allmänna Supporterklubben.
”Det polisen säger är att om någon på läktaren maskerar sig eller använder pyroteknik, något som det är i princip omöjligt för en arrangör att förhindra, så kommer de att straffa samtliga besökare på fotbollen genom att ta våra tifon ifrån oss. Kanske inte till nästa match, kanske inte till matchen efter det men snart”, skriver ASK i ett pressmeddelande på sin hemsida.
”Det handlar om att kväva svensk läktarkultur. Det är slutmålet.”

FOTO: Bildbyrån