Supportrarna upprörda över reducerad publik: ”Tycker det är skit”

Allsvenskan lär starta inför tomma läktare och efter hand kommer arenorna fyllas på med folk. Under en period kommer matcherna att spelas inför reducerad publik, något som upprör supporterföreningarna.
– Vem ska egentligen bestämma vem som ska få gå på fotboll, säger Ola Thews, vice ordförande i Allmänna supporterklubben.

Annons

SvFF och SEF vill starta Allsvenskan den 14 juni utan publik för att senare fylla på med folk om restriktionerna lättas. I det protokoll som Sportbladet redogjort för pratas det om fem faser innan ligan kan spelas som vanligt inför publik. Fas fyra innebär att matcherna spelas inför reducerad publik. Enligt protokollet får endast vart tredje säte i sidled och varannan rad i höjdled användas. Detta upprör supporterföreningarna.
– Jag tycker att delen om publik i fas fyra är skit. Vem är det egentligen som ska bestämma vilka som ska få gå och hur ska det göras rent praktiskt? Om man plockar bort ståplats vid ett tillfälle så kanske den inte kommer tillbaka, finns det garantier för att det inte händer? säger Thews.

Om matcherna spelas inför reducerad publik kan det bli en verklighet för klubbarna att behöva välja vilka supportrar som ska få gå på matcherna.
– Jag känner att det är antingen alla eller ingen. Vem ska egentligen bestämma vem som får gå på fotboll? Det blir ju en realitet, alla kommer inte få plats och någon måste stå för en gallring. Ska det vara dyrast biljett? Lotteri? säger Thews.

Enligt protokollet blir inte ståplats och bortasektioner tillåtna förrän i fas fem om situationen förbättras. Thews drar paralleller till förra årets debatt kring villkorstrappan.
– Ett argument kring debatten förra året var att man flyttade runt folk på läktaren och hindrade personer från att gå på match som en konsekvens av polisens agerande. Nu gör man likadant själva. Någon gång antar jag att det kommer hamna hos Polismyndigheten att bestämma när ståplats får öppna, det gör mig orolig.

Även Bajen Fans oroar sig över den fjärde fasen i protokollet, där matcherna kan spelas inför en reducerad publik.
– Det kanske funkar för de mindre klubbarna men Bajen har sålt 16 000 säsongskort. Ska man sitta på varannan rad så är ju halva arenan borta bara där. Det blir en problematisk grej att lösa, vilka man ska släppa in och inte, säger Kalle Strandberg.

Strandberg tror fortfarande att det dröjer ett tag innan spel inför publik kan bli aktuellt.
– Det ligger nog längre fram tror jag. Jag ser hellre att vi spelar utan publik fram tills dess att man får släppa in alla.

Fotboll Sthlm har även varit i kontakt med Järnkaminernas ordförande Viktor Adolfsson som valt att avstå att uttala sig.

Foto: Bildbyrån

Annons

LÄS MER: Rickmer: ”Vissa lag kanske spelar med publik – andra inte”