Storpublik när AIK kickade igång säsongen: ”Det är otroligt”

De svenska mästarna har gjort säsongsdebut.
Inför runt 2000 åskådare togs spelarna och ledarna emot med bengaler och fyrverkerier.
– Vi borde göra det här på Friends Arena nästa gång, säger Nicolas Stefanelli.

Annons

Ett rökmoln upplyst av strålkastare sträcker sig mot den nattsvarta Solnahimlen när AIK:s herr- och damlag joggar ut för årets första träning. Det har blivit en modern AIK-tradition att sparka igång säsongen inför publik på Skytteholms IP. För Nicolas Stefanelli är det den andra försäsongen i Stockholm. Efter en vinter som tillbringats med maté i den argentinska sommarsolen är han nu tillbaka i kylan.
– Det är min andra vinter här så jag kan hantera det enkelt. Jag är van vid kylan nu, säger han efter att träningen är avslutad och publiken har åkt hem för att värma sig.
Vad tycker du om den här traditionen?
– Det blir en bra start med alla dessa människor. De gör så här varje år och det är väldigt bra för oss. Vi tycker verkligen om att träna med alla dessa människor på plats.
Du kanske är van med något liknande från Argentina?
– Ja, du såg Boca Juniors sista träning innan derbyt (finalen i Copa Libertadores mot rivalen River Plate)? Fullsatta läktare. Vi borde göra det här på Friends Arena nästa gång, vi skulle fylla den.
Du tror fler skulle komma då?
– Ja! Vi kan i alla fall försöka, varför inte?

Stefanelli i kylan. FOTO: BILDBYRÅN

Någon som fick uppleva AIK:s premiärträning för första gången var Sebastian Larsson.
– Man har hört talas om den här traditionen och grabbarna har berättat lite om det. Det är fantastiskt att det kan komma så här mycket folk på en lätt försäsongsträning i väldigt kallt väder en januarikväll, det är otroligt, säger han.
Det blir din första svenska försäsong som proffs, hur är det?
– Det är framförallt väldigt kul att träffas så här. Man har varit iväg ett tag vilket har varit välbehövligt, men när man kommer in på träningsanläggningen och träffar grabbarna igen så är det alltid glada miner och man är sugen på att köra igång. Och sen känns det som att försäsongen inte är så lång innan det drar igång med tävlingsmatcher i svenska cupen. Det är inte det man hörde talas om förr med tre månaders försäsong, det går rätt fort och sen är vi igång med tävlingsmatcher igen.
Är det någonting som du känner att du vill fila lite extra på under försäsongen?
– Det är det väl alltid. För min del, eftersom jag kom in mitt i säsongen, gäller det att hitta min roll i laget ännu bättre för att få ut mer av mitt eget spel och hjälpa laget på ett bättre sätt. Det är den allra största målsättningen. Vi har väldigt mycket trevligt framför oss och stora utmaningar. Det ska bli roligt att se hur det går.

FOTO, översta bilden: Simon Hansson

Annons