Salétros om att ersätta Olsson: ”Att spela i AIK är alltid en press”

Förra säsongen spelade sig Kristoffer Olsson ända in i svenska landslaget. Nu är det delvis Anton Salétros tur att fylla luckan efter stjärnan.
– ”Koffe” är en fantastisk fotbollsspelare och både jag och Saku har olika spelstilar än vad Kristoffer har, säger Salétros när Fotboll Sthlm får en pratstund med mittfältaren.

Annons

AIK lyckades, efter nio års försök, att vinna Allsvenskan i fjol. Men det är ett delvis nytt lag som ska återupprepa bedriften i år. Bland nyförvärven sticker en tidig hemvändare ut – Anton Salétros. 22-åringen lämnade i somras för ryska Rostov men är redan tillbaka i AIK på lån fram till sommaren.
– Det känns skönt, det är alltid fantastiskt vara tillbaka i AIK. Det ligger mig varmt om hjärtat, så det är en väldigt härlig känsla, säger Anton Salétros till Fotboll Sthlm.
Hur gick det i Rostov och varför vänder du hem igen efter ett halvår?
– I början gick det väldigt bra, jag spelade ganska många matcher när jag var där. Men sen så, sista fyra-fem månaderna, spelade jag inte så mycket. Av 18 matcher spelade jag nio från start så på en första tid i klubben är det väl ändå helt okej. Men sen så blev det olika situationer med klubben som gjorde att vi kom överens om att det var bättre om jag skulle gå på lån än att vara kvar. Inga konstigheter.
Var det stor nivåskillnad mellan ligorna?
– Ryska ligan är bra. Vi ser ju Krasnodar som spelade jämnt mot Valencia igår. Zenit är bra och Moskvalagen är bra. Så det är en tuff liga, den är rankad som topp 6 och Allsvenskan är väl 27-28, så det är ett ganska stort steg på så sätt. Men jag tycker ändå att jag klarade av nivån bra där.
Kan det bli en permanent lösning att gå till AIK igen?
– Det får vi se i sommar hur det blir. Men mitt fokus just nu är att vara här och nu och göra det så bra som möjligt och hjälpa laget till att vinna på söndag. Anton Salétros hittade ordentlig form under vårsäsongen i fjol innan Rostov köpte loss honom. I sin frånvaro missade han SM-guldet och 22-åringen kan fortfarande grämas över den missade guldfesten.
– Ja, så klart. Det gör man ju alltid men sen vet man ju inte om såna här chanser, att få ett utlandskontrakt i en så pass bra liga, kanske bara kommer en gång. Det vet man inte. Det är mycket man får väga in där men jag tror man måste ta chanser när de kommer, annars kanske man ångrar sig. Men sen så klart vill man ju vara kvar och vinna guld så det var ett väldigt svårt val.
Om du får jämföra mellan AIK i somras när ni var i form och nu, hur är det då?
– I klubben är det väl ingenting annorlunda. Det är lite andra spelare och så där. Men det är så klart att lämna i det läget, när vi har spelat ganska många omgångar och vi är i bra form, och jämföra det med när vi startar upp och det är tidigt på säsongen – det är ganska svårt. Men jag ser att vi har stor möjlighet till att utvecklas varje dag och spela bra fotboll.
Salétros har tillsammans med Saku Ylätupa plockats in för att ersätta Kristoffer Olsson i AIK. Men Anton Salétros känner ingen extra press över att ersätta mittfältaren som var så värdefull för AIK i fjol.
– Press och press… att spela i AIK är alltid en press. Det är väl ingenting så där. Fotboll kommer med press och det är många som kollar på fotboll så det är ingenting man lägger extra vikt på. Men sen är det så klart att ”Koffe” är en fantastisk fotbollsspelare och både jag och Saku har olika spelstilar än vad Kristoffer har, säger Salétros och fortsätter.
– Det går ju inte att ersätta någon rakt av utan det blir väl att man får använda sig av olika typer av spelsätt. Han spelar på sitt sätt, jag spelar på mitt sätt och Saku spelar på sitt sätt. Sen är det olika beroende på motstånd och så hur det passar. Ersätta någon så där – det tror jag inte, det är inte aktuellt.
Hur ser du på ert spel så här långt?
– Det har väl hackat lite grann, det är ingen hemlighet. Vi kämpar lite på olika fronter på att få samarbeta lite bättre. Jag kommer ihåg förra försäsongen och svenska cupen och vi var väl inte heller jättebra och genrepet förlorade vi med 1-3 mot Helsingborg. Jag är inte orolig, men det är saker som måste få ta sin tid och det är fortfarande ganska tidigt på säsongen. Det gäller att försöka utvecklas och bli bättre varje dag och det tycker jag att vi gör.
Hur ser du på din egna roll under matcherna?
– Det känns okej. Man önskar ju mer att det ska vara lite mer, vi hackar lite allihopa. Det påverkar ens egen prestation så nöjd är jag ju absolut inte. Det kan alltid bli bättre och sen, som sagt, det är tidigt på säsongen. Vi alla behöver jobba med småsaker som kan göra prestationen bättre.
Härnäst väntar AFC i cupsemifinal på Friends Arena och Salétros och AIK är bara två vinster från en titel.
– Vi har ju hemmaplan – stor fördel av det. AFC har varit bra i cupen också så att det är ingen lätt match. Alla lag vi har mött har gjort det väldigt svårt för oss och jag tror inte att AFC kommer vara annorlunda där. Det kommer att bli en tuff match för oss.
Går ni vidare kan det bli ett derby mot Djurgården. Hur ser du på det?
– Det är ingenting som jag har reflekterat över nu faktiskt. Utan vi har fullt fokus på AFC. Vi har faktiskt inte tänkt på vilka som är på andra sidan utan vi har fokuserat på vad vi ska göra. Det tror jag är nyckeln för att vinna matchen.