Saku Ylätupa om självförtroendet: “En livsstil att vara bäst”

AIK har värvat en finsk 19-åring med gott självförtroende. Nu ska Saku Ylätupa se till att få fart på mästarnas offensiv.
– Jag vill vara bäst, det är min grej, säger Saku i en intervju med Fotboll Sthlm.

Annons

Att Kristoffer Olsson lämnade AIK efter fjolårssäsongen var knappast särskilt förvånande för någon. 23-åringen dominerade mittfältet i omgång efter omgång och blev till sist landslagsman. Den som kallar Olsson för en av de bästa spelarna AIK någonsin haft kommer inte mötas av många mothugg, och att fylla ”Koffes” skor kommer med andra ord att bli en tuff uppgift. Som tur är har ersättaren Saku Ylätupa stor tro på sig själv. För honom är det, som han beskriver det själv, en livsstil att vara bäst.

Saku slog igenom tidigt i den finska ligan när han som 17-åring blev startspelare i RoPS, dit han var utlånad från storklubben HJK. Efter en landslagssamling med det finska U17-landslaget fick Ajax upp ögonen för honom och i augusti 2017 gick flyttlasset till Amsterdam, en flytt som på många sätt förändrade Sakus liv. Han gick från att vara en strålande talang i en seniorliga till att bli en i mängden i ett U19-lag.
– Jag spelade mycket A-lagsfotboll i den finska ligan, men den går inte att jämföra med den holländska. I Ajax spelade jag mest med U19 och tränade ibland med reservlaget, och även några gånger med A-laget. Det är såklart annorlunda att spela med spelare i samma ålder, speciellt när du spelar för en klubb som Ajax där du måste vinna varje match och ha ett stort bollinnehav.
Under tiden Saku var utlånad till RoPS fick han testa på hur det var att bo långt ifrån sina föräldrar. RoPS spelar i Rovaniemi, nästan 80 mil från Helsingfors, och där kunde Saku vänja sig vid livet som fotbollsspelare på heltid. Flytten till Amsterdam blev därför tämligen enkel. Dessutom är Ajax en klubb som har väldigt mycket erfarenhet av att ta hand om unga utlänningar.
– Det var många utländska spelare som kom ungefär samtidigt som jag. Vi var spelare från runt om i hela världen och det var ganska lätt att komma in i det. Ajax har ett bra system för unga utländska spelare, bland annat placerar de en i språkskola så att man får lära sig holländska. Det var lätt att komma in i deras program och så var det bara att glida med det.
Saku berättar att han behövde ungefär två månader för att vänja sig vid det nya och sedan flöt det på utan problem. Han bodde tillsammans med de andra ungdomsspelarna en bit utanför stan och all tid gick åt till fotboll.

Annons

Om man säger “finsk spelare i Ajax” är det nog många som för tankarna till den tidigare storspelaren Jari Litmanen, och Finlands störste genom tiderna är även delaktig i Saku Ylätupas karriär. Litmanen jobbade som en slags rådgivare till det finska U17-landslaget när Saku spelade där. Han hjälpte till på träningarna och gav de unga spelarna olika tips och råd. Det blev starten på en längre mentorsrelation mellan Saku och Jari och numera hörs de med jämna mellanrum.
– Jag skulle inte kalla det för ett mentorskap. Han är mer som en kompis som ger råd. Vi pratar om hur det går med fotbollen, vad jag behöver förbättra, vad som är bra, vad är dåligt. Så… Ja, man kan väl kalla honom för en mentor.
Saku understryker att Litmanen är den största spelaren Finland någonsin haft och att hans stöd betyder mycket. Innan flytten till AIK pratade hade de ständig kontakt och diskuterade vad som skulle vara bäst för Sakus karriär. Att lämna Ajax var inget enkelt beslut, men garantin att få spela A-lagsfotboll vägde tungt.
– I reservlaget spelade 20-25 killar och det går inte att flytta upp alla till A-laget. Konkurrensen är väldigt tuff där. Ajax är väldigt bra, du kanske såg deras match mot Real Madrid? De spelade fantastiskt, säger Saku och fortsätter med att framhäva sin nya arbetsplats:
– AIK är en storklubb i en bra liga. Varje år går spelare från Allsvenskan till ännu bättre europeiska ligor. Jag visste att AIK var en storklubb i Skandinavien och att de nyligen vunnit SM-guld, förhoppningsvis gör vi det även i år.

Saku berättar att AIK ska haft ögonen på honom en längre tid men det var under det vi i Sverige kallar för januariturnén som de först kunde se honom på nära håll. I Ajax klassiska 4-3-3-system spelade Saku för det mesta ute på vänsterkanten, vilket inte är hans optimala position. I samtalen mellan AIK och Saku berättade Björn Wesström att tanken var att Saku skulle gå in i pocketrollen, en position han verkar trivas i.
– Ja, jag gillar den. Det är roligt med det här systemet, speciellt när man har bra killar runt omkring sig som Adu och Sebastian Larsson, då är det också väldigt enkelt att komma in i det. Men i den senaste matchen spelade jag anfallare och jag har inga problem med det, jag kan spela på nästan varje offensiv position.
Om han är Kristoffer Olssons ersättare eller inte är ingenting han vill gå in på. Han berättar att han inte tänker på hur andra har gjort det tidigare, AIK har värvat Saku Ylätupa, och då är det Saku Ylätupa de får.
– Jag har inte sett honom (Olsson) spela. Jag vill bara vara mig själv!
Vad har du för förhoppningar på din tid i Sverige?
– Första säsongen vill jag spela så mycket som möjligt och hjälpa laget. Jag har ett fyraårskontrakt och det här är en bra plats att vara på för tillfället. Men vidare i min karriär vill jag spela på de allra största scenerna, det är mitt mål.
Jag har fått en känsla av att du har ett väldigt bra självförtroende, stämmer det?
– Ja, det är sån jag är. Jag vet vad jag är kapabel till och det vill jag visa upp.
Var kommer det ifrån?
– Troligtvis från mina ungdomsår. Jag har alltid velat vara bäst och jag har alltid velat visa för alla att jag är bäst, för jag vet att jag kan vara det. Jag tror att mitt självförtroende bara kommer naturligt nu eftersom jag vet vad jag är kapabel till. Men prestationerna kommer inte av sig själv, det gäller att jobba hårt på träning.
Vad är det som känns så bra med att vara bäst?
– För mig är det mer än ett mål, det är mer en livsstil. Jag vill vara bäst, det är min grej. Allting jag gör vill jag vara bäst på.
Hur var det i Ajax då? Där du kanske inte var bäst?
– Jag lärde mig mycket av det. Det blir en ögonöppnare när du har 20 spelare i samma lag med samma mentalitet. Det är riktigt tufft, varje träning blir ett krig. Men du måste ha den mentala delen för att klara dig i den här branschen.