Robert Falcks oro efter FHM:s besked: ”Riskerar elitfotbollen”

Under fredagen meddelade Folkhälsomyndigheten att man ännu inte kan ge grönt ljus för elitfotboll i Sverige. AIK:s ordförande Robert Falck är orolig över framtiden för de svenska elitklubbarna.
– Som läget är just nu är inte frågan om utan när många svenska fotbollsklubbar kommer att gå i konkurs, skriver han i ett öppet brev på klubbens hemsida.

Annons

Fredagens möte mellan SEF, SvFF, RF och Folkhälsomyndigheten blev en besvikelse för fotbollsintresserade. Ett slutgiltigt beslut kring starten av ligorna dröjer ett tag till.
– Vi har inte tittat speciellt på fotbollen. Att röra på sig är en viktig sak, men vi har inte någon avsikt att särbehandla fotbollen. Vår bild är att det är först i slutet av maj som vi kommer ha en bra bild av hur smittspridningen kommer att se ut i olika delar av Sverige och då kan göra ett klokt ställningstagande, sa Anders Tegnell under fredagens presskonferens.

I ett öppet brev uttrycker AIK:s ordförande Robert Falck sin oro över elitklubbarnas framtid om inte Allsvenskan drar igång.
– Samtidigt som vi aldrig får kompromissa med hälsa och säkerhet har vi en skyldighet att vidta de åtgärder vi kan för att minimera krisens skadeverkningar. Annars riskerar vi att inte ha någon elitfotboll att återkomma till, skriver han.
– De uteblivna intäkter krisen fört med sig slår därför mycket hårt mot oss och som läget är just nu är inte frågan om utan när många svenska fotbollsklubbar kommer att gå i konkurs.

Falck skriver att han har förståelse för Folkhälsomyndighetens tuffa jobb men att han ställer sig frågande till att fotboll jämförs med all annan idrott.
– Det är stor skillnad på professionell fotboll och idrott som bedrivs längre ned i seriesystem och på breddnivå. Som kommersiell näring omsätter vi miljardbelopp och har resurser för att säkerställa en säker återstart, samtidigt som behovet på grund av våra många anställda är än mer skriande.

Under lördagen drar tyska ligan igång och tidigare har Danmark och Norge fått grönt ljus för att sätta igång seriespelet inom en månads tid. Svenska cupens kvartsfinaler skulle spelats 1 juni, något som inte längre ser ut vara genomförbart. Ambitionen och förhoppningen är fortfarande att dra igång Allsvenskan den 14 juni.
– Fotboll i landets högsta serier må vara avkoppling och nöje för många av oss på läktaren, men det är också en affärsverksamhet som ger arbete till tusentals medarbetare som sliter för att få vår verksamhet att gå ihop.

Foto: Bildbyrån

Annons