Rikard Norlings inspiration – tittar på italiensk taktik igen

5-3-2-formationen som gav AIK guldet 2018 var inspirerad av Torino.
Den här säsongen ser det ut att blir ett 3-4-2-1-system i grunden där succélaget Atalanta är en förebild.
Det skriver Sportbladet idag.

Annons

Den robusta 5-3-2-taktiken har gjort AIK till ett svårforcerat motstånd för alla allsvenska lag på senare år. 2018 bar det som bekant hela vägen till guldet och i fjol blev det 62 poäng i serien – vilket dock inte räckte till en topp tre-placering.

Debatten i fjol handlade också en del om att AIK spelade fantasilös fotboll. Det är en slutsats som även Rikard Norling har dragit.
– Spelarna var jävligt less och trötta på det, säger tränaren till Sportbladet som har gjort en genomgång av AIK:s nya idéer.

Enligt Sportbladet är Atalanta ett av laget som AIK har sneglat lite extra emot. Atalanta har på senare år spelat med en flexibel 3-4-2-1-taktik och kom i fjol trea i Serie A. För stunden ligger man fyra i samma tabell. Norling vill inte bekräfta att han särskilt studerat tränaren Gian Piero Gasperinis taktik, men understryker att det är mycket stor skillnad på årets och fjolårets tankar.
– Nu är det är faktiskt lite som att spelarna får en ny tränare med en annan filosofi, säger han.

Trots att det är mycket som är nytt tror Sebastian Larsson inte att det blir aktuellt att gå tillbaka till det gamla systemet – även om spelet skulle kärva till en början.
– Det har jag väldigt svårt att se. Det är tydligt att vi jobbat stenhårt på det nya. Vi har inte vid ett enda träningspass fallit tillbaka i det gamla. Men fotboll är fotboll. Om vi leder en match med 1–0 med tio kvar så måste man tänka till. Vi kommer inte vara dumma… i huvudet. Men att backa tillbaka till det gamla spelsättet? Det har jag svårt att se, säger Larsson till Sportbladet.

Foto: Bildbyrån