Norling: ”Vi jobbar för att utveckla vår offensiva spelidé”

AIK har tagit sig till kvartsfinal med blott tre gjorda mål.
Rikard Norling är väl medveten om vilken del av spelet som bör utvecklas.

– Vi har väl inte riktigt fått systematiken i att ha alla våra anfallare tillgängliga, säger AIK-tränaren.

Annons

1-0, 1-1 och 1-0. Det är AIK:s senaste resultat i svenska cupens gruppspel. Det räckte för att gå vidare till kvartsfinal där man nu ställs mot Öster på Myresjöhus Arena. Ett motstånd som AIK har bra koll på, enligt Rikard Norling.
– Vi har ju kollat på dem, naturligtvis. De har ju spelat tre cupmatcher, precis som vi har gjort. Vi gör vår läxa, säger Rikard Norling till Fotboll Sthlm efter torsdagens stängda träning på Karlbergs.

Vad vill ni göra bättre i kvartsfinalen, jämför med Örgryte-matchen?
– Vi räknar väl inte med att de spelar exakt likadant. Och det som vi, mot Örgryte, tyckte att vi inte gjorde tillräckligt bra, som vi kan ha nytta av i den här matchen, har vi vävt in i spelidén och matchplanen. Det är en balansgång mellan det man har spelat och det man ska spela.
Samtliga motståndare i gruppspelet har anpassat sig till er, i form av uppställning. Har det försvårat det för er?
– Det har varit tre jättetajta och tuffa matcher på grund av att de har lagt ner sin själ i det defensiva arbetet och har fokuserat mest på det helt enkelt. De har försökt driva resultatet mot att hålla tätt och sätta någon utav chanserna de får. Det är klart att det inte gör saker och ting lättare, men jag har full förståelse och respekt för det. Sen vilken väg Öster kommer att välja, om de kommer att gå med full kraft framåt eller om de gör något liknande… det vet vi inte förrän matchen börjar.

Rikard Norling betonar att det defensiva arbetet är minst lika viktigt som det offensiva.
– Det är klart att vi jobbar för att utveckla vår offensiva spelidé. Vi har väl inte riktigt fått systematiken i att ha alla våra anfallare tillgängliga, vilket jag tror kan påverka till en viss del. Sen är vi i en uppkörning också där kanske inte allt är superkalibrerat heller, som jag hoppas också kommer bli bättre allt eftersom vi spelar. Vi vet å ena sidan att vi behöver jobba på det offensiva, å andra sidan är vi ödmjuka och förhåller oss till det att: ”Okej, nu är det så här och vi behöver också vara väldigt, väldigt noga med att sköta vårt defensiva arbete och träning”.
Tror du att anfallsspelet har drabbats av försäljningen av Kristoffer Olsson, och att ersättarna inte riktigt har kommit in i hur ni vill spela än?
– Det tror jag är en del utav det, absolut. I det här, hur samsynkade vi är, det är ganska många nya spelare faktiskt, inte bara längre fram utan även framför allt i den centrala bakre regionen. Det tar tid och vi jobbar på det.
Trots att anfallsbesättningen ser stark ut på pappret finns det problem i lagdelen. I den sista gruppspelsmatchen mot Örgryte fick nyförvärvet Saku Ylätupa starta i anfallet i stället för lagkapten Henok Goitom.
– Det är egentligen på grund av att alla våra anfallare inte varit tillgängliga, av olika anledningar. Så enkelt är det.

Är Obasi och Goitom redo nu från start?
– Vi får väl se, det är inte omöjligt. De är inte helt avskrivna i alla fall.

Det allsvenskan transferfönstret är öppet till 4 april och än finns tid för att spetsa till trupperna. Norling tror att saker fortsatt kan hända.
– Jag för en dialog med Björn (Wesström) för att maximera våra möjligheter att göra resultat här och nu, det är mitt ansvar främst. Sen så ska det ligga i linje med en långsiktighet också, som är delvis min och framför allt Björns uppgift. Så vi för den dialogen och jag stoppar där.
Du är inte orolig inför säsongstarten?
– Jag stoppar där, som jag sa. Jag är ganska krasst inställd till det vi jobbar med och jag har en tro på alla spelare och det vi gör. Så jag har ingen anledning att uttrycka någon form utav adjektiv där.
I cupen har AIK inte mött ett enda allsvenskt lag hittills. Vissa menar att det är en öppen gata till final för AIK eftersom de nu ska möta Öster och vid vinst ställs mot AFC eller Halmtad.
– Jag har ingen åsikt i sammanhanget. Vi ska spela mot Öster nu och det är det vi fokuserar på. Sen så konstaterar vi ju att ifall vi går vidare, hur det förhåller sig och så tar vi det därifrån. Sen räknar jag med att, oavsett hur lottningen än faller ut, så kommer det att uttryckas åsikter om det och det är så det funkar, säger Norling.