Rikard Norling: ”Finns inga ursäkter när serien börjar”

Rikard Norling har haft gott om tid att förbereda sitt lag inför Allsvenskan.
AIK-tränaren tycker att kvaliteten på träningarna har varit hög under våren.
– Det har sett väldigt bra ut, säger Norling till Fotboll Sthlm.

Annons

Tvivlen på AIK var många i säsongupptakten i år, men efter 3-1 mot Kalmar FF i cupens sista gruppspelsomgång väcktes förhoppningar på många håll.

Sedan drog cornakrisen in. Nu har AIK tränat på i två och en halv månad utan att ens kunna spela träningsmatcher.
– Det är en speciellt situation, naturligtvis, någonting ingen har varit med om tidigare, säger Rikard Norling till Fotboll Sthlm.
– Jag försöker att fatta så mycket kloka beslut som möjligt i det som jag ansvarar för. Det här med att vara aktiv i sitt beslutsfattande, att bedöma och värdera korrekt utan att egentligen vet om man är rätt på det eller inte, det har varit den stora utmaningen tycker jag.

Har du personligen varit orolig, framförallt med tanke på att ni haft ett misstänkt fall inom truppen?
– Det är 25 år sedan min första riktiga dag i klubben och jag har alltid känt att AIK är en direkt spegelbild av samhället i stort. Det gäller allting och även den här pandemin. Så det är klart att jag som alla andra har en stor respekt och hanterar allt som förväntas av mig, både för mina nära och kära och för tränarrollen i stort.

I förra veckan samlades AIK:s sportsliga ledning för att analysera läget. Man enades snabbt om att man inte trodde på en cupstart i juni. Ett par dagar senare stod det klart att så blev fallet.
– Vi ansåg att vi kunde läsa av sannolikheten att cupen inte skulle bli av den 1 juni, detta trots att vi inte hade beskedet som senare kom under fredagen. Vi valde då att gå in i en lågintensiv mental inställning, att förbereda oss på att vi inte kommer att spela någon tävlingsmatch under den närmsta tvåveckorsperioden. Det gör att vi nu gått ner lite på sparlåga.

Tror du att ni är ett bättre lag idag än mot Kalmar FF i mars?
– Det är en omöjlig fråga och väldigt hypotetisk. Man kan å ena sidan säga att efter matchen mot Kalmar kände vi oss ganska starka ur många perspektiv och redo för att åka ner till Malmö. Känslan var att det skulle bli jäkligt intressant. Å andra sidan är det ett nytt spelsätt där vi framförallt fått lära oss hur det kan formas i en träningsmiljö och inte under normal seriespelsträning. Där har man inte möjlighet att träna fullt ut med hög belastning och så vidare. Vi har försökt att dra nytta och lära oss av den här situationen.

Hur tycker du att träningarna har gått under våren?
– Väldigt bra, det måste jag säga. Vi har varit noga med att vi alla har samma inställning till var vi är i en nulägesanalys. Att vi alla är så pass ärliga mot oss själva och vet att vi inte kommer att tävla förrän om fem veckor. I det ligger mycket att spelarna kan, i förhållande till var vi är här och nu, ta sig an träningen på det sätt som förväntas av dem. Sedan är det klart att när vi var tre dagar bort från att spela mot MFF, då var vi inne i en oerhörd tävlingsinriktad verksamhet rent generellt.

En positiv aspekt för AIK av det oväntade avbrottet är att Nabil Bahoui har fått tid att rehabilitera efter sin knäskada. Om det vill sig väl är 29-åringen redo i inledningen av Allsvenskan.
– Vi hade hellre varit utan all pandemi och att Nabil hade fått de rehabförutsättningar som var satta från början innan viruset. Det är viktigt att ha sagt, det är det klart att han nu har kunnat träna på och närmar sig full träning på några veckors sikt och serien har inte ens börjat, säger Norling som också haft gott om tid på sig under våren.
– När serien väl startar kommer det inte finnas någon som helst ursäkt från min sida att kunna hävda att vi inte haft tillräckligt med tid. Det som hjälper mig är att jag inte ska peta i saker som inte är min uppgift: det som pågår där ute och de beslut som fattas och som övergår till att bli politik.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER: AIK-chef väljer att lämna klubben: ”Haft sju fantastiska år”

LÄS MER: Björn Wesströms ilska mot FHM: “Jävligt nonchalant hanterat”