Per Karlssons drömlag – veteranen väljer sina AIK-favoriter

Per Karlsson har spelat i AIK:s a-lag sedan 2003.
I podcasten Visste du att – en fotbollspodd har försvarsveteranen tagit ut sina bästa medspelare genom åren.
Här är resultatet.

Annons

Per Karlsson var bara 17 när han gjorde sin allsvenska debut för AIK 2003. Nu har veteranen, som alltid varit trogen Gnaget, fyllt 33 vilket innebär att han har sett massor av medspelare komma och gå i den svartgula tröjan.

När Per Karlsson gästar podcasten Visste du att – en fotbollspodd med Oscar Lindgren Ortiz och Mattias Karlborg pratar han om sin långa karriär i AIK, årets säsong och en hel del annat. Mittbacken får också uppgiften att ta ut sitt drömlag genom alla tider. Per Karlsson berättar att han främst har valt ut de bästa spelarna, men också ett par överraskningar och personliga favoriter. Framförallt är det fokus på spelarna från 2012 och framåt, och uppställningen är en offensivt balanserad 3-4-3-formation.

Här är valen:

Målvakt: Ivan Turina
Karlssons kommentar:
– Han var som en stor, behaglig nallebjörn – det går inte att komma förbi personligheten. Han gjorde livet enkelt för mig och de andra försvararna. Han var en i grunden fantastisk målvakt som läste spelet väldigt bra. Han visste precis var anfallarna skulle skjuta.

Försvarare: Martin Lorentzson
Karlssons kommentar:
– Han förtjänade mer kredd än vad han fick. Tillsammans med Helgi Danielsson den kanske mest underskattade spelaren som jag har spelat med. Han hade jättefina fötter, var en bra passningsspelare och skötte sig bra i försvarsspelet. Och så gjorde han mål också.

Försvarare: Per Karlsson
(Pertan var tvungen att ta ut sig själv)

Försvarare: Nils-Eric Johansson
Karlssons kommentar:
– Jag brukar säga att Nisse var den som alltid tog rätt beslut på planen. Det är svårt att peka på vad han var så bra på, men han hade fotbollshuvudet och gjorde det svårt för motståndarna. Väldigt funktionell teknik. Många säger att han inte var den snabbaste men ingen gick förbi Nisse.

Mittfältare: Sebastian Larsson
Karlssons kommentar:
– Vi har bara spelat en kort tid tillsammans, men han är en förebild som person och spelare. Det finns inget negativt att säga om honom. Hans kvaliteter behöver man knappt kommentera. Han har en quarterback-passningsfot, fantastisk energi och springer alltid för laget.

Mittfältare: Kristoffer Olsson
Karlssons kommentar:
– Han besitter kvaliteter som sticker ut väldigt mycket i svensk fotboll. Han hade det tufft när han kom till AIK men lyckades vända det. Han har osvenska karaktärsdrag, han är otrolig fin när han springer med bollen, det är lite Aimar-flyt över det. Jag tror att han kommer att ha en underbar karriär.

Mittfältare: Celso Borges
Karlssons kommentar:
– Man nämner ofta Henok Goitom som vår hjärna längst fram. Celso var samma spelare fast på mittfältet. Det syntes inte riktig vilken bra teknik han hade, för allt såg så lätt ut. Funktionell teknik, bra passningsspelare och läser spelet väl. Han hade en intelligens som man sällan ser. Jag saknar honom i AIK, men man förstår att en sådan spelare vill vidare.

Mittfältare: Martin Mutumba
Karlssons kommentar:
– Martin är raka motsatsen till mig. Det är lite samma sak med Martin som med Alexander Milosevic. De vågar, de är framåt, de ser bara möjligheter. De tar alltid första steget för laget även om det sätter dem själva i en svår situation. Vi triggade varandra att träna så hårt som möjligt för att bli bäst, Martin kallade sig själv för en fotbollssoldat. Han blev mer effektiv med tiden, och gick från att vara en dribbler till att göra mål och assist.

Anfallare: Henok Goitom
Karlssons kommentar:
– Henok är som ett årsgångsvin, det blir bättre och bättre. Han har erfarenhet och kan läsa spelet. När han spelar blir det lätt för mig som mittback. När vi är tre eller fem där bak är det väldigt viktigt att vi sätter försvarsspelet längst fram, och det personifierar Henok. Han är också stark i kroppen och kan suga in bollar.

Anfallare: Chinedu Obasi

Karlssons kommentar:
– Vi har inte spelat så mycket ihop, men tillsammans med Mohamed Bangura är han den med högst högstanivå. Det lös igenom att han spelat på högsta nivå. Jag som har sett honom på träningen också vet hur dominant han kan vara. Jag har fått frågor från honom som försvarare som jag inte har fått någon annan anfallare.

Anfallare: Mohamed Bangura
Karlssons kommentar:
– Vad ska man säga? Det fanns ett tag när kunde slå upp en målvaktslyra och han sög ner bollen på bröstet, höll bort två-tre backar och spelade därifrån. Det var hans allra bästa kvalitet: suga in bollar. Det fanns inga svagheter. Han var svår att möta och stenhård i kroppen: han var afrikanskt stark om man kan uttrycka sig, för det är inget som man kan jobba till sig i gymmet. Och så han var en glad prick också.

Foto: Bildbyrån