Per Karlsson: ”Rikard har blivit en mer avslappnad tränare”

AIK har ett av tidernas tätaste försvar i allsvenskan. Enligt mittbacken Per Karlsson beror det på en förändrad attityd och ett starkt system.

22 juli var senast AIK släppte in ett mål i Allsvenskan. Det var hemma mot Brommapojkarna i en match som AIK vann med 5-1. På 20 omgångar har serieledarna bara släppt in mål i åtta matcher och vid endast två tillfällen har motståndaren lyckats göra mer än ett mål.
Så varför har AIK lyckats så exceptionellt väl med försvarsspelet i år?
Per Karlsson menar att det handlar om den kollektiva inställningen.
– Jag tror först och främst att det är en attitydsfråga. Oavsett position är det ingen som fuskar i försvarsspelet. Alla underkastar sig vår spelidé, och spelidén är att det är viktigt med försvarsspel. Det har tränaren präntat in i oss, säger “Pertan” när Fotboll Sthlm träffar honom efter ett pass på träningsanläggningen Karlberg.
Sedan Rikard Norling kom in i klubben har fokuset ändrats till ett mer försvarsinriktat tankesätt. Det tog ungefär ett år innan det började sätta sig. Sedan dess har AIK inte förlorat i Allsvenskan.
– AIK har väl en tradition av att tänka mycket försvarsspel men nu har det utvecklats till någonting vi tränar väldigt mycket på. Alla har sin roll på planen, tydliga roller i systemet. Även forwards bidrar mycket i försvarsspelet.

Annons

Under våren menade vissa att AIK spelade tråkig fotboll, inte minst efter derbysegern mot Hammarby. Men i takt med att målen har trillat in på slutet har de kritiska rösterna tystnat. Efter tjugo omgångar är det bara Hammarby som har gjort fler mål i serien.
– Under våren var det kanske lite tråkigt men nu tycker jag att vi har visat att vi har en offensiv förmåga, säger Pertan.
Den nu 32-årige klubbikonen har haft många tränare i AIK. Utan att nämna namn berättar han att med någon av de tidigare tränarna har laget behövt förlita sig för mycket på spelares individuella skicklighet för att vinna. Dagens AIK är snarare en lagmaskin.
– Spelsystemet och kunnandet blir en väldigt bra kombo. Kunnande har vi eftersom vi tränar mycket på det. I spelsystemet har alla väldigt tydliga roller och vi nöter det vecka ut och vecka in, då blir det väldigt bra.
Sedan Norling kom tillbaka till AIK har det skett en del förändringar. Bland annat har han bestämt att laget ska ha fler stängda träningar. De använder sig även mer av videoanalys och detaljstuderar ofta träningar i efterhand. Per Karlsson upprepar det nya AIK-mantrat.
– Fokus på försvarsspelet, nytt spelsystem, tydligare roller.

En tonårig Per Karlsson på vårsäsongen 2005. Här i duell med Norrköpings Bruno Santos. FOTO: BILDBYRÅN

Pertan skrev A-lagskontakt som 17-åring med AIK 2003 och hade Rikard Norling som tränare mellan 2005 och 2008. Redan på den tiden hade tränaren en vision om att en trebackslinje var det vinnande konceptet, men efter en dålig start på superettansäsongen 2005 gick de över till 4-4-2. Det skulle dröja över tio år innan Norling vågade sig på att spela 3-5-2. Nu är det en ny fotbollsvärld, och enligt Per Karlsson är det även en förändrad och förbättrad Rikard Norling.
– Precis som spelare så utvecklas tränare. Han har blivit en lite mer avslappnad tränare, även utanför planen. Människor växer.
Under de tio år som passerat menar Pertan att AIK som klubb tagit stora kliv framåt. Mycket på Karlberg har blivit proffsigare, allt ifrån träningsplanen till köket. Det han lyfter fram som förändrat i träningarna är även orsaken till att Norling inte vill ha några åskådare där.
– Det tränas mycket mer på matchplaner och taktik. Nu har vi ett system som vi lutar oss mot och det karaktäriserar AIK idag. Spelar du mot ett lag som har ett tänk, ett system, så är de svåra att möta. Kolla bara på Gefle för några år sedan.
I det system som Per Karlsson hyllar har han rollen som central mittback i en trebackslinje. Hans uppgifter är att ta hand om djupledsspelet samt läsa av motståndarnas anfall och kommunicera med sina lagkamrater. Han ska se till att samarbetet mellan de andra spelarna fungerar.
– Det var något av en nytändning att få lära sig ett nytt spelsystem och då blir det lättare att ta in nya saker och utveckla det. Alla system har sina för- och nackdelar men eftersom vi stod och stampade lite i vårt 4-4-2 var det roligt att få lära sig något nytt.
Så hur slår man AIK? Kommer något lag göra det den här säsongen? Ja, enligt Pertan kan det mycket väl ske, men motståndarna kommer inte få någonting gratis.
– Det är inte bara det att vi har formstarka spelare och en harmoni i truppen, för tillfället känns vi svåra. Men vi måste fortsätta trumma på i offensiven. Helt plötsligt kommer en individuell prestation från en motståndare och det kan vi inte förbereda oss mot. Vi kommer släppa in mål och vi kommer säkert förlora någon match om vi inte är på tårna.

Efter ett relativt lätt spelschema under sommaren var det många som trodde att matchen mot Häcken skulle bli det första stora testet sedan VM-uppehållet. Men tack vare en Sebastian Larsson-show hade AIK stängt matchen efter 45 minuter. Istället blir det kanske toppkonkurrenten Norrköping som ska ställa till det för serieledarna. Nästa helg möts de på Östgötaporten och “Peking” är faktiskt det senaste laget som tog poäng av AIK. 3-3 slutade matchen på Friends och det var första gången AIK släppte in mer än två mål i Allsvenskan sedan, just det, Norrköping vann med 4-1 den 17 april 2016. Enligt Pertan är det däremot andra förutsättningar inför matchen om en vecka.
– Det var sista matchen före uppehållet och det var många trötta skallar. Vi orkade inte riktigt följa de riktlinjer som vi har. I andra halvlek tvingas vi till byten, måste rotera lite och spelare behövde gå in på ovana positioner. Är man inte van vid sin roll går det inte lika bra. Nu har vi en frisk trupp och harmoni i laget. Vi har även spelat bättre anfallsfotboll än i våras så jag tycker det är helt andra förutsättningar.
Även om AIK gör en historiskt bra säsong tänker inte Per Karlsson börja planera in något guldfirande. Han vill inte lägga ordet “SM-guld” i sin mun.
Det känns lite som att guldet är AIK:s att förlora?
– Jag har inte funderat på det. Jag försöker bara intala mig själv att fokusera på nästa match. Klart vi har koll på de andra lagen, men vi undviker guldtermer.