Norling kräver mer: “Vi behöver lyfta vår prestation”

En knapp seger följt av ett kryss mot Superettanmotstånd.
Rikard Norling är kritisk till hur AIK har levererat i cupen så här långt.
– Bristen på prestation tvingar oss att vara cyniska, säger han.

Annons

1-0 efter mål på straff hemma mot Jönköping Södra och 1-1 efter en turlig styrning borta mot Norrby. AIK:s resultat i säsongens två första cupmatcher har inte varit någonting att skryta med. Lägg därtill att spelet stundtals varit tafatt och att målchanserna varit få. Mot slutet av matchen mot Norrby höll AIK bollen i backlinjen för att säkra ett kryss, vilket väckt en del reaktioner med tanke på Superettanmotståndet och chansen att få hemmaplan i kvartsfinal vilket man får om man vinner sin grupp.
Rikard Norling menar att det var det bästa de kunde göra där och då.
– Mot Norrby gick vi för det till 110 procent, men vi lyckades inte att prestera bättre. Till slut hamnade vi i ett läge där vi tyvärr tvingades att se om vårt eget hus. Jag har en full förståelse för att det blir en frustration och irritation över det, säger Norling.
Anledningen till att de regerande svenska mästarna tvingas försvara sig till ett kryss mot ett bottenlag i Superettan är för att deras huvudtränare just nu inte anser att de är tillräckligt bra. Hans lag ska inte behöva hamna i det läget som de gjorde nere i Borås, menar Rikard Norling.
– Det jag är mest upptagen av är att vi behöver höja vår prestation för det är bristen på prestation som tvingar oss till att vara cyniska i sammanhang där vi egentligen inte vill vara det. Det hade varit mer naturligt att vara det i Europakvalet.
Är du förvånad över att ni inte är där ännu?
– Svårt att säga om man är förvånad eller inte, jag bara konstaterar det. Vi har inte fått ut prestationerna på planen. Vissa delar kan man koppla till att det är nya spelare som ska in i spelsättet, andra att vi behöver vara tydliga med vad som förväntas i form av rörelseschema och hur vi ska agera tillsammans. Det är en kombination av flera olika saker som jag jobbar med, sen lägger jag inte ner så mycket mer funderingar kring om det är någonting jag hade räknat med eller inte.
Är det någonting som oroar dig?
– Det är samma där, förvånad, oroad… Jag tänker inte så mycket på det. Jag konstaterar, analyserar och värderar vad vi ska göra och hur vi ska träna på det för att se till att vi blir bättre.

Det är sex dagar mellan matchen mot Norrby och gruppspelets avslutande omgång. På grund av konstgräset på Borås arena har mycket av träningsfokuset den här veckan legat på återhämtning så att så många spelare som möjligt är tillgängliga för matchen mot Örgryte på lördag. På förhand ser det ut som att AIK måste vinna matchen för att gå vidare ur gruppen. Ett oavgjort resultat kan räcka, förutsatt att inte Jönköping Södra slår Norrby.
Upplever du att läget är under kontroll inför Öis-matchen?
– Ja, vi jobbar hårt med att göra vår läxa och det är klart att vi har gjort det den här gången också och så får vi se hur det faller ut.
Känns utgångsläget bekvämt för dig?
– Vi vet att vi behöver vinna matchen och det är det vi går för. Vi har det just nu i vårt eget avgörande och samtidigt vet vi att vi behöver lyfta vår prestation mot de två tidigare matcherna.

En spelare som med stor sannolikhet kommer spela på lördag är det finske nyförvärvet från Ajax, Saku Ylätupa. 19-åringen var en av få ljusglimtar i Borås och på Rikard Norling låter det som att hans nye mittfältare kommer kunna bidra mycket i offensiven.
– Det är en spelare som jag tror kan ge laget en extra krydda, han skiljer sig lite från mängden. Han är väldigt, väldigt offensivt lagt och bra på… Hur ska jag säga det här utan att motståndarna fattar hur de ska försvara sig mot honom…? Det är en väldigt offensivt lagt spelare som gärna går till attack mot mål. Det är någonting som vi mår bra av att ha i laget.
Är han för offensiv?
– Nej, än så länge har jag inte känt att någon spelare har varit för offensiv i det här spelsättet, vilket jag faktiskt tycker är väldigt bra. Det var många som sa till mig att Nabil Bahoui aldrig skulle kunna spela i en pocket, och det gick alldeles utmärkt.

FOTO: Bildbyrån