Manuel Lindberg: ”Truppen är bättre än vad tabellen visar”

Manuel Lindberg är tillbaka i AIK. 

Efter derbyt mot Djurgården mötte han pressen och uttalade förtroende för Brännström, förklarade att det fanns pengar att värva för och uttryckte självkritik.

Annons

Det har varit en kaotisk vår för AIK. Under året har klubben uppmärksammats för regelvidriga värvningar av 14-åriga spelare och det oväntade köpet av Lamine Dabo, samtidigt som jakten på ny sportchef dragit ut på tiden. Till sist valde Manuel Lindberg att ta tjänstledigt, innan han sjukskrev sig. 

Lagom till derbyt mot Djurgården var vd:n tillbaka efter sjukskrivningen. Från läktarplats fick han se AIK inkassera årets sjätte förlust i Allsvenskan, ett resultat som befäster AIK:s placering på nedflyttningsplats, samtidigt som det utspelade sig skandalscener på läktarna. 

– Det är tråkigt. Det är oväridgt AIK. Samtidigt är det ju ett polisärende, så det finns inte så mycket vi kan säga just nu. Polisen får återkomma med det de har att säga, så får vi se vad det handlar om, säger Manuel Lindberg. 

Under året har kritiken varit hårt mot Lindberg, samtidigt som AIK sladdat rejält i tabellen. Under derbyt visade också AIK-supportrarna i Firman Boys upp en banderoll med texten “avgå Manuel”. 

– Det går skitdåligt, vad ska man säga? Det är inget konstigt, det är mycket frustration. Det är klart att jag bär en del av ansvaret, så det är fullt naturligt i den här branschen. Den här branschen är oförlåtande, säger Manuel Lindberg, som inte tänker avgå från sin position som vd.

– Jag älskar AIK. Jag tror fortfarande att jag kan göra jättemycket bra för AIK. Men det beror på, jag är ju inte här om inte folk vill ha mig här. Då är det klart att jag inte tänker stanna.

Också Andreas Brännström fick motta avgångskrav från Norra stå. 

– Ja, jag såg det, men jag har en väldigt bra relation med Andreas. Jag tycker att han är en bra fotbollstränare. Men nu är det som det är. Det uppstår frustration när det går dåligt, säger Manuel Lindberg. 

Om varför AIK:s kunnat hamna i en så utsatt position i tabellen sa Lindberg följande:

– Det är säkert en rad med olika saker. Jag tror inte att det är en enskild sak eller en enskild person eller en enskild individ. Men så är det ju. Det är en bransch som är oförlåtande och det ska finnas syndabockar i AIK. 

Hur mycket ansvar känner du själv?
– Självklart, jag är ytterst ansvarig. Så det är klart att jag är ansvarig. Hundra procent. 

I måndags publicerade AIK en kommuniké där det tydliggjordes att Thomas Berntsen kommer få fullt ansvar för den sportsliga verksamheten framöver. Det är Berntsen som kommer sköta spelarrekryteringar och det är hans analys som AIK ska förbättra träningar och kostlära. Med andra ord: Manuel Lindberg, som var sportchef i vintras, kommer inte ha något med elitverksamheten att göra. 

Är det ditt beslut eller är det styrelsens beslut? 
– Jag var aldrig sportchef. Jag var tillförordnad sportchef, för vi hade inte någon annan. Det var aldrig tanken att jag skulle komma tillbaka som sportchef. 

Hur ser du på den här vårvintern nu i efterhand? Hur var den för dig? 
– Det är uppenbart att vi har misslyckats. Vi har inte tagit fler poäng än vad vi har gjort. Vi får försöka kämpa vidare dag för dag. 

Du var tillförordnad sportchef i vintras och nu ligger AIK på nedflyttningsplats. Är du självkritisk?
– Det måste jag vara. Det är ju ett fiasko att vi inte har tagit fler poäng än vad vi har gjort. Så det är klart att man måste vara självkritisk. Det är inget konstigt. 

Med ett AIK på nedflyttningsplats och en ny sportchef i klubben väntar ett intensivt sommarfönster. AIK har pengar att värva för, meddelar Lindberg. 

– Det är upp till Thomas att besluta om, men det kommer finnas resurser och pengar för Tomas att jobba med, säger Manuel Lindberg som också menar att det finns annat att skruva på. 

– Det kan vara att jobba med gruppen mentalt. Gruppen är inte så dålig som antalet poäng vi har tagit. Det är en rad med bra människor och bra fotbollsspelare.