Manuel Lindberg: ”Matchen mot Shkendija är säsongens viktigaste”

AIK:s trupp är slagkraftig nog även utan ytterligare förstärkningar.

Det menar Manuel Lindberg, som slår fast att matchen mot KF Shkendija är årets viktigaste.

Annons

På torsdag avgörs det om AIK går vidare till playoff eller om lagets Europasommar slutar i Skopje.

Det prekära läget efter ett oavgjort resultat i hemmamötet, kombinerat med skral poängskörd efter sommaruppehållet, har lett till att klubben blivit hårt ifrågasatt av de egna supportrarna på sociala medier. I AIK+, klubbens egna webbtv, resonerade AIK:s vd Manuel Lindberg kring om felet låg i bristande rekryteringar eller dåligt spel.
– För det första har vi gjort en av de största värvningarna någonsin. Jag tror att folk har glömt bort det. Bedömningen vi gör är att vi har otroligt duktiga spelare. Ser man till startelvan är det väldigt få som vi vill byta ut. Så vad ska vi egentligen ta in? De här spelarna vi har, de har inte blivit så mycket sämre över en natt. Ibland får man inte ihop det, men vår grundtanke är att bygga på kontinuitet. Vi har kvar samma stomme som ifjol, de unga spelarna visar otroligt mycket när de får komma in. Ser man till speltiden på Yasin Ayari eller Collins Sichenje, de är här och nu. Vi bedömer dem som fullgoda att säljas till stora ligor, då är de goda nog att spela i allsvenskan som är avsevärt lägre rankad.

Under våren har Manuel Lindberg ofta uttryckt att AIK bara kan värva när man först sålt en spelare. Med två dygn kvar tills transferfönstret stänger ligger den linjen fortsatt kvar.
– Ja, det skulle jag säga. Jag får ofta frågan varför vi inte investerar mer. Det är inte för att jag på något sätt är snål eller tråkig, men jag måste se till att ekonomin är hållbar över tid. Sen är det tråkigt att Sveriges fönster inte ligger samtidigt som resten av Europas, säger vd:n till AIK+.

Innan AIK värvar vill man alltså helst sälja spelare. De mest försäljningsbara hittas bland de yngre, både sådana som värvats in från andra klubbar och de som gått vägen genom akademin.
– Vi har en hel uppsjö av unga spelare, säger Manuel Lindberg. Det är ingen hemlighet. Det är bara att titta på planen, vi har spelare som Amar, Yasin, Joe och Collins, som kan vara den potentiellt bästa spelaraffären som AIK någonsin gjort, eftersom det var en värvning som gjordes när jag kom in. Både sett till vad vi investerade och vad vi kan få tillbaka. Det inser nog folk efter bara två matcher att här finns det oerhört mycket potential.

Det avgörande mötet mot Shkendija spelas på Nordmakedoniens nationalarena på torsdag med avsparkstid 20:00. Matchen är av stor vikt för AIK:s säsong, menar Manuel Lindberg.
– Sett till den här säsongen är det årets viktigaste, både sett ekonomiskt och sportsligt. Ser man till våra målsättningar och vilka förväntningar vi har på oss själva, ja, absolut.