Lennart Johansson är död: ”Ingen svensk har påverkat fotbollen mer”

AIK:s hedersordförande Lennart Johansson är död.
Den tidigare SvFF- och Uefa-orföranden blev 89 år gammal.
– Ingen svensk har haft en liknande påverkan på fotbollen i världen, säger Fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till DN.

Annons

Svensk fotboll har sorg. På tidsdagskvällen somnade Lennart Johansson in i sitt hem, skriver fotbollsförbundet på sin hemsida.

Lennart Johansson var AIK:s ordförande mellan 1967 och 1980. Karriären fortsatte inom Svensk Elitfotboll och Svenska fotbollförbundet, innan han under 17 år, 1990 till 2007, var Uefas ordförande. Han har bland mycket annat namngett Lennart Johanssons pokal som delas ut till de svenska mästarna.
–  Det finns ingen svensk fotbollsledare med sådan internationell status. Han var otroligt respekterad i fotbollsvärlden. På något sätt är det ödets ironi att det här händer i anslutning till Fifa-kongressen och att hela fotbollsvärlden blir först att få veta. Det är bedrövligt och ledsamt, men samtidigt fint att kongressen nu får informationen i första hand och att hela fotbollsvärlden får en chans att hedra honom, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till DN.

I höstas var Lennart Johansson på plats i Kalmar för att se AIK säkra SM-titeln samt dela ut pokalen med sitt eget namn. Efter det gjorde Fotboll Sthlm en sista intervju med Lennart där han bland annat berättade om den djupa sorgen efter sin hustrus död.

Här läser du den intervjun!

FOTO: Bildbyrån