Lasse Nilsson om spelschemat: ”AIK ska klara matchningen”

AIK vann söndagens toppderby mot Djurgården och pressar nu rivalerna i den allsvenska tabelltoppen.
Men efter matchen var det ett rejält tröttkört Solnalag som gick på landslagsuppehåll.
– Nu vann de matchen, men sådana här saker får inte vara en ursäkt när du är ett topplag, säger Mattias Lindström i NordicBets podcast Ljugarbänken.

DEN HÄR ARTIKELN ÄR EN ANNONS FRÅN NORDICBETS PODCAST LJUGARBÄNKEN

Bara dagar efter det tunga uttåget ur Europa League-kvalet mot Celtic var AIK tvungna att vara på tå igen då en förlust i derbyt mot Djurgården hade kunnat innebära slutet för drömmen om att försvara SM-guldet. Nu lyckades Gnaget samla kraft och vinna med 1-0, men efter matchen pratade flera spelare och ledare om hur tröttkörda laget var och hur välkommet landslagsuppehållet är. Något som får experterna i NordicBets podcast Ljugarbänken att reagera.
– Det är klart att de har haft ett tufft spelschema, men jag hoppas att det i Sebastian Larssons fall berodde på att han inte mådde speciellt bra innan matchen. Har du då någon liten virusinfektion eller vad det nu kan vara och inte är på topp så kommer ju det att visa sig ganska tydligt när du ska maxprestera i ett derby. Matchningen i sig tycker jag dock att de ska klara av att hantera, säger Lasse Nilsson i podden och får medhåll av kollega Mattias Lindström.
– Norling kan säga som han gör efter matchen på grund av att han vet att det kommer ett landslagsuppehåll, men om han hade sagt det innan matchen så hade han dödat energin på spelarna. Det är klart att de är slitna. Det börjar bli slutet av säsongen och de har spelat mycket. Sebastian Larsson är ju aldrig ledig eftersom han spelar med landslaget varje gång de andra är lediga. Men de är superproffs som tjänar flera hundra tusen i månaden och det är klart att de ska klara av det. Att däremot bli trött och utbytt är ju inga konstigheter när du spelar flera matcher i veckan. Det är normalt och inte farligt. Du återhämtar dig snabbt, säger den tidigare HIF-mittfältaren och fortsätter:
– De möter Celtic, de möter Djurgården i ett derby, de har 40 000 personer på läktarna och de får hundratusentals kronor i bonus om de vinner matcherna i Europa League, så att motivera sig är inget problem. Kan du då motivera dig mentalt så kan du jäklar i mig motivera dig fysiskt med tanke på all hjälp AIK har runt laget. Nu vann de matchen, men sådana här saker får inte vara en ursäkt när du är ett topplag och spelar två matcher i veckan.

Diskussionen glider sedan vidare i en blick ut i Europa, där många av de största klubbarna spelar kanske dubbelt så många matcher under en säsong som ett allsvenskt lag gör – ofta utan att anmärka på det. Ett faktum som kan förklaras på olika sätt enligt Nilsson och Lindström.
– Men om du tar lag som Barcelona, Manchester City och Juventus så har de inte alls samma intensitet i sina matcher. När de spelar mot Real Sociedad hemma så gör de sina mål, rullar boll sista 40 minuterna och byter ut några stjärnor. AIK sliter på ett helt annat sätt i sitt spel. Jag är också jätteimponerad av de här toppspelarna som spelar tre matcher i veckan samt med sina landslag och under semestern så är de på turné i Asien eller USA och spelar uppvisningsmatcher. De vilar egentligen inte mycket alls och kör på år efter år efter år, säger Lindström innan Nilsson flikar in:
– Skillnaden jämfört med de allra största lagen tror jag ofta också är att de har väldigt låg intensitet på träningarna och tränar nästan inte överhuvudtaget. I Sverige är det ju ett lite annat tänk där man känner att man måste hinna med jäkligt mycket under veckorna för att utveckla spel och spelare.

Lyssna på hela det senaste avsnittet av Ljugarbänken för att höra hela resonemanget till AIK:s trötthet, derbyt i stort, Olof Mellbergs övertagande av Helsingborg, landslaget och mycket mer. Här nedan kan du lyssna direkt.

FOTO: Bildbyrån