Kahl om varför han lämnade AIK: “Allt föll på plats”

Det blev en lite överraskande flytt till Danmark i somras.
Eric Kahl berättar för Fotboll Sthlm om varför det blev så.
– Jag ville utomlands i sommar. Det var jag väldigt tydlig med till AIK.

Eric Kahl står vid Harlyckans IP i Helsingborg. Han har precis kört klart det sista träningspasset med U21-landslaget inför kvalmatchen mot Montenegro, och får en fråga om allt som hände för honom i år.
– Det kan hända mycket på ett halvår, säger han och ler.

I mitten av juni 2020 hade han fortfarande inte debuterat i AIK:s A-lag, efter att ha brottats med skadeproblem under några år. Under hösten var han ordinarie och ryktades till bland annat Bordeaux. Under vårsäsongen 2021 var han skadad, och i juli var han såld till danska AGF för 15 miljoner kronor.
– Jag ville utomlands i sommar. Det var jag väldigt tydlig med till AIK. Jag kände att jag inte heller ville ta ett för stort steg. Danmark var ett perfekt steg. Ligan är bättre än vad man tror. Faciliteterna, budgeten de har, förutsättningarna de har.

Vad lockade med en flytt, eftersom du fortfarande är hyggligt ung?
– Jag vill bli den bästa versionen av mig själv, en så bra fotbollsspelare som möjligt. Här har jag chansen att bli det.
– Det fanns en del alternativ, men jag kan inte prata så mycket om det. AGF var det absolut bästa för mig. Allt föll på plats. Jag ångrar ingenting.

Följer du AIK något i guldstriden?
– Jag har fortfarande koll på varenda AIK-match.
– Det hade varit jättekul (att återvända till AIK en dag). Det är någonting som är väldigt långt fram förhoppningsvis, men jag hoppas på det.

Kahl har startat varenda ligamatch för AGF såhär långt, och i de nio starterna har han två mål och två assist. WyScout håller honom som en av ligans fem bästa ytterbackar/vingbackar såhär långt. Han började säsongen som vingback, men sedan bytte AGF från tre- till fyrbackslinje och då blev han mer klassisk vänsterback.
– Jag får förtroende från hela staben och styrelsen. Ett ansvar som jag gillar. Alla pusselbitar föll på plats väldigt snabbt. Jag får starta varje match, det är en bra klubb i Danmark, och som en ung spelare handlar det om att få speltid för att bli så bra som möjligt. På fotbollsplanen dirigerar jag en del och snackar en del.
– Och att gå från att bo med föräldrarna och bli serverad och bortskämd, till att ta ansvar och ta tag i saker. En omväxling, men än så länge går det bra.

Sverige U21 möter i dag Montenegro U21 på Olympia i Helsingborg klockan 18.00. Kahl är ordinarie vänsterback i U21-landslaget, där hans främsta konkurrent är Daniel Svensson (Nordsjälland). I startelvan lär även vicekapten Bilal Hussein finnas, och på bänken finns Erik Ring.

Preliminär svensk U21-elva

Sarr
Elanga – Al Hajj – Nygren
Hussein – Gigovic
Kahl – Vagic – Ousou/Tolinsson – Holm
Brolin

Övriga uttagna: Sveijer (målvakt), Törnqvist (målvakt), Eile, Ali, D.Svensson, Carlén, Gustafsson, Nanasi, Prica, E.Ring, Wålemark

Skadeläge: Lagkapten Ousou gick av gårdagens träning efter att ha trampat snett, och Nanasi saknades då han var krasslig. Spelarna som har lämnat återbud på grund av skador inkluderar Abraham, Fröling, Finndell, och Collander.

Foto: Bildbyrån