Janosevic höll nollan – “Har fått 150 meddelanden från supportrar”

Efter fyra misstag på lika många matcher slapp Budimir Janosevic måla tavla mot Kalmar FF. 
Efter matchen träffade Fotboll Sthlm en lättad 31-åring.

Annons

Det har varit en tung sommar för Budimir Janosevic. Målvakten har fått stort förtroende i AIK, men i de fyra senaste matcherna har han stått för svaga ingripanden med baklängesmål som följd. Senast mot Varberg blev han ensam med Tashreeq Matthews, försökte dribbla av anfallaren som sista man men förlorade bollen. Mot Kalmar FF stod målvakten för en tryggare insats, och kunde inkassera säsongens fjärde allsvenska nolla.
– Det har varit tufft, säger serben efter matchen. Jag försöker alltid utveckla mig och utmana mina förmågor med boll, men ibland blir det bara fel. Efter matchen mot Varberg har jag fått 150 meddelanden på sociala medier från supportrar som har stöttat mig i den här tuffa perioden. Det känns bra att de ser att jag gör mitt bästa för AIK.

Du höll nollan idag. Behövde du göra avkall på dina ambitioner med spelet med fötterna?
–  Lite så. När jag får bollen kan jag antingen spela enkelt ut på kanterna till Lustig eller Otieno, eller försöka hitta vår nummer sex på mittfältet. Det är mer ambitiöst att försöka hitta sexan och det är säkert bättre för vårt anfallsspel. Men jag behövde påminna mig själv att även om jag lyckas med den här svåra passningen är bollen åttio meter från motståndarmålet. Det är inte som att vi kommer göra mål därifrån, direkt.

Budimir talar med låg stämma och lägger armarna i kors. Kroppsspråket signalerar lättnad att stå bakom en stabil insats.
– Vi pratar hela tiden om sånt på träningarna. Mycket är en fråga om hur du som målvakt bedömer spelet. I vissa matcher pressar motståndarna dig med tre spelare, i andra, som idag mot Kalmar, med bara en. Det finns ingen plan som fungerar för alla matcher, utan du måste vara mycket noggrann och förstå hur dina motståndare spelar.

Som målvakt kan det gå långa perioder då du inte är involverad i spelet, men plötsligt kan det dyka upp en situation som kräver maximalt fokus. Hur gör du för att behålla koncentrationen i 90 minuter?
– Sånt där är svårt. Ibland har vi bollen i långa perioder och rullar runt. Då uppstår möjligheter för mig att komma in i spelet och försöka mig på något, men jag kan bli för självsäker på grund av matchbilden. Helt plötsligt blir man ensam med en motståndare och då blir det brain freeze.

Janosevic klappar om Sebastian Larsson som försvinner ut från mixad zon. Målvakten är ensam kvar i laget. En van situation.
– Jag är siste man på plan. Det gäller att klara av att spela enkelt när det behövs. Kolla världens bästa målvakter, de blir pressade av världsklasspelare men gör inte bort sig för den sakens skull. Jag ska inte vara en nummer tio, jag ska bara hålla AIK vid liv i matcherna.

LÄS MER: ”Det kändes som att Gud glömde bort mig” – i huvudet på Janosevic