Inget trash talk inför derbyt mot Hammarby: ”Vill inte provocera”

De senaste åren har AIK-spelarna sällan varit ute i media och svingat inför derbyn mot 08-rivalerna.
En strategi som fortsätter gälla.

– Vi äldre vet att vi inte ska ge Hammarby energi genom att prata skit, det öppnar bara upp för att de vill överbevisa oss, säger målvakten Budimir Janosevic till Fotboll Sthlm.

Annons

AIK:s höjdpunkt förra året kan ha varit 3-0-segern i höstderbyt mot Hammarby. Efter matchen kom målvakten Budimir Janosevic ut i den mixade zonen och började, utan att ämnet hade kommit på tal, rikta kritik mot Hammarbys Jeppe Andersen som på förhand försökt psyka motståndarna via pressen.
– Det gav oss energi och en större vilja att besegra Hammarby och lära dem att de ska respektera oss. Det här blir en läxa för deras kapten och kanske hela laget, sa målvakten bestämt.

På söndag ställs 08-lagen åter mot varandra. Den här gången är det inte tre poäng som står på spel utan ett avancemang i Svenska Cupen. När Fotboll Sthlm pratar med Janosevic märks det att målvakten tänker till i sina formuleringar för att inte ge någon tändvätska till Hammarby.
– Det här är ett större derby än normalt då mer står på spel. Att spela oavgjort är inte tillräckligt för oss så vi måste gå dit för att spela lite mer vågat och en offensiv fotboll. Vi vet vad vi måste göra för att gå vidare, säger han och tillägger:
– Jag gillar den här situationen och den här typen av matcher. Jag tror på vårt lag och hoppas på det bästa.

Har du sett Hammarby spela den här säsongen?
– Ja, jag såg deras match mot Oskarshamn. Jag har alltid en respekt för dem och vill inte provocera fram någon reaktion genom att säga något dumt som ger dem energi. Samtidigt är alla enormt imponerade av deras offensiv, men när det kommer till derbyn är det något annat. Hammarby har aldrig spelat ut oss. Ifall vi fokuserar på vårt kommer det inte att bli en enkel match för dem. 

Har ni i laget pratat om att inte hålla på med “trash talk”?
– Nej, inte den här gången. Vi har en hel del erfarna spelare i truppen och sedan följer de yngre efter utan att ställa sig framför innan de haft ett samtal med tränaren om vad de bör säga eller göra. Vi äldre vet att vi inte ska ge Hammarby energi genom att prata skit, det öppnar bara upp för att de vill överbevisa oss.

Janosevic hymlar emellertid inte med att han har en bra känsla.
– Jag såg Hammarbys match mot AFC förra veckan och det var inget speciellt som imponerade på mig. Vi vet hur de spelar. Jag har en stark känsla av att vi kommer kliva ut från den här matchen med ett starkt resultat.

I övrigt är det en mycket glad Budimir Janosevic som Fotboll Sthlm pratar med. Direkt efter matchen mot AFC åkte målvakten iväg till hotellet där Nicolas Stefanelli checkat in.
– Vi är nästan som bästa vänner, vilket våra fruar också är. När de var här senast bodde vi varandra och åt middag ihop nästan varje kväll. Nicolas fru är nästan som en sekundär mamma till mitt barn och han har vuxit upp med deras hund i parken. Vi blev jätteledsna när han lämnade Sverige.

Vad var din första reaktion när AIK presenterade honom igen?
– Att klubben, styrelsen, Henrik (Jurelius) och Björn (Wesström) har gjort ett bra jobb. Vi vet redan vad vi får för typ av spelare och personlighet.

Janosevic menar att det finns tre anledningar till varför Stefanellis återkomst är perfekt för klubben.
– Det är en otrolig person. Sedan är han även en stark anfallare med bra energi som gillar att löpa bakom motståndarnas backlinje. Han har dessutom ett väldigt bra avslut. Den tredje saker är att han är 100 procent AIK:are, han är svartgul på insidan av sitt hjärta. Det gick att se när han lämnade klubben att han fortsatte att följa laget och skickade alltid meddelande när det var dags för derby eller någon viktigt match.
– Det fanns inga hard feelings efter hans avsked från AIK utan han fortsatte bara att älska klubben. Vi behöver få in spelare i truppen som är så lojala till klubben. Man vet att han kommer kämpa till 300 procent och supportrarna älskar honom, det är en perfekt match och kärlek.

Tror du att han kan få en revansch den här gången?
– Jag känner att han sitter på en känslomässig energi som vi kan kalla revansch och vill visa alla att han verkligen kan prestera. Det är en bra spelare som jag tror också bevisa det på planen.

LÄS MER: ”Det ska bli otroligt att möta Ajax” – Abraham om första tiden i Groningen

LÄS MER. Statistikanalys: Nicolas Stefanelli – Allsvenskans bästa avslutare 2017-18