Grzelak om AIK:s svaga bortafacit: ”Blir svårt att vinna serien”

AIK har det fortsatt tungt på bortaplan.
Laget har enbart vunnit tre av elva matcher utanför Friends Arena. 

– Som bortastatistiken ser ut nu kommer det att bli svårt att vinna den här serien, säger Bartosz Grzelak. 

Annons

Efter 0-1-förlusten mot Hammarby var Bartosz Grzelak av naturliga anledningar besviken.
– Det känns riktigt tungt att förlora den här matchen. Jag summerar allt som en relativt jämn match fram till vad jag uppfattar som ett väldigt psykologiskt viktigt mål där Hammarby får energi, säger han.

AIK tog initiativet i den andra halvleken men med en halvtimme kvar att spela gjorde Akinkunmi Amoo matchens enda mål. Ett mål som kom på en kontring efter att Henok Goitom tappat boll på offensiv planhalva.
– Samtidigt som de får sitt mål finns en viss trötthet när vi hamnar i det här läget och vi får inte riktigt till något riktigt forcering mot dem i slutet.

I och med förlusten fortsätter AIK:s svaga facit på bortaplan. På elva allsvenska bortamatcher har man enbart lyckats vinna tre.
– Det här är en jämn match och jag kopplar inte den faktiskt till så mycket andra insatser som till exempel borta mot Degerfors och Mjällby. Det här är ett derby där vi möter ett bra fotbollslag i en jämn match.

Kan man vara en guldkandidat med ert bortafacit?
– Tittar man på vårt hemmafacit, vilket ingen gör och ingen ställer frågan om varför vi är så starka hemma, så är det klart att då måste man säga nej på den frågan. Men eftersom vi är så pass starka hemma så har vi lyckats klamra oss fast i toppstriden. Sedan jobbar vi hela tiden med att försöka hitta sätt att bli bättre i bortaspelet.
– Som bortastatistiken ser ut nu kommer det att bli svårt att vinna den här serien.

Varför är ni så starka hemma kontra borta? 
– Det finns aldrig bara en orsak i fotboll. Jag tror att man måste titta på n¨ågra av dessa bortamatcherna separat och vilka spelare som varit tillgängliga. I några av dessa bortamatcher har vi saknat en del spelare och inte lyckats skapa samma dynamik i elvan.
– Den andra anledningen är att vi har haft ett fokus på att Friends ska vara vår hemmaplan och vi känner oss starka där.

I och med förlusten står AIK kvar på 44 poäng samtidigt som Djurgården har chansen att nå 47 poäng under måndagen. Guldrivalen ställs mot Elfsborg på hemmaplan.

För AIK:s del väntar en hemmamatch mot IFK Norrköping innan laget ställs mot Malmö FF på bortaplan.

LÄS MER: Amoo derbyhjälte för Bajen – alla spelarbetyg efter 1-0-segern