Goitom vill se ett påkopplat AIK: ”Var inte där i cupen förra året”

Ett kokande Skytteholm mötte AIK-spelarna vid träningspremiären.
Nu gäller det för spelarna att få igång kropparna i god tid inför tävlingssäsongen, menar Henok Goitom. 

– Vi var inte där i cupen förra året, säger han till Fotboll Sthlm. 

För sjunde gången startade Henok Goitom upp en säsong med AIK. Tillsammans med laget gjorde han det inför ett fullsatt Skytteholm och mängder av raketer och pyroteknik. Efter passet var det en glad Henok Goitom som mötte Fotboll Sthlm.
– Det kändes bra, precis som alla andra premiärträningar. Pulsen är hög och det är många spelare som vill visa sina riktiga jag, säger han.

Förra säsongen spelade Henok Goitom samtliga matcher i Allsvenskan, precis som han gjorde året innan. Trots det hårda matchandet och att anfallaren hunnit fylla 35 år så känner sig Goitom pigg inför den nya säsongen.
– Ryggen har jag inte haft problem med på tre-fyra år. Ibland florerar det bland folk och även i media att jag ska ha problem med det, men det skrattar jag bara åt. Det där är ingenting som jag lägger någon som helst vikt vid. Det finns inget att oroa sig över, säger han och fortsätter:
– Nu på förhand känns kroppen lika pigg som för några år sedan, men sedan vet man inte under säsong. På förhand där man sprungit och följt semesterschemat så känns det bra, sedan får man värdera när cupen är över och man har fått några matcher i kroppen.

När det kommer till din utveckling, finns det någonting som du känner att du kan förbättra i spelet till den kommande säsongen?

– Under semestern har man först och främst koncentrerat sig på konditionen, snabbhetsträning och att hålla det fräscht. För det går väldigt snabbt när man kommer upp i den här åldern. För vissa kan det gå att vila från fotbollen i en månad och ändå vara lika fräscha här på den första träningen. För mig räcker det att jag är sjuk i en vecka så får jag problem. Det handlar mer om att hålla igång det man redan kan, säger han och utvecklar ytterligare:
– Sedan är det klart att när man är på träningar och ser sina medspelare vara bra på något är det klart att man vill fråga dem: vad gjorde du där? Hur gjorde du det? Man frågar alltid och är nyfiken. Det spelar ingen roll om jag är äldst i laget. Jag frågar alltid alla spelare i laget om deras spetskvaliteér för man kan alltid låna från olika spelare.

Förra säsongen gick AIK in med förhoppning att ta sig till gruppspelet i Champions League och att försvara sitt SM-guld. Det slutade i uttåg mot Maribor, förlust i cupsemifinalen och en fjärdeplats. Nu är Svenska cupen sista chansen för att nå EL-kval 2020.
– Även när vi vann SM-guld tyckte vi att cupen var viktig, man vill alltid vinna varje match. Men vi behöver komma upp till en viss nivå som vi inte kom upp till i cupspelet ifjol. Vi nådde semifinal och hade chansen på final, men kropparna var inte där.
– Nu gäller det att vi får till kropparna och att de verkligen är på maximal nivå och inte blir trögstartade. För det var även lite trögt i Allsvenskan under de första omgångarna förra året.

Många som pratar om att “vi var trögstartade”, men varför är man det egentligen?

– Jag vet inte. Det är så svårt att finna ett svar på då det alltid varit olika tränare och olika spelare. Jag tror att för vissa kan det vara press att komma till en klubb som AIK. Det tar tid innan man kan spela inför så pass mycket publik. Det kan också bero på vad man gjort på semestern och hur man kommer igång där.
– Så jag tror inte att man kan få ett specifikt svar utan det är flera saker. Inför 2018 pratade vi om att skruva på alla skruvar som går. Hittar man två procent där, och två procent där så blir det till slut bra. 2018 var spelet trögstartat, men vi tog poäng. Det kommer vara viktigt även i år plocka poäng fram till sommaren och därefter växla upp.

BILDSPEL: AIK:s första träning – inför storpublik på Skytteholm