Edman: ”Tror Olsson på sikt kan bli ordinarie i landslaget”

När förbundskapten Janne Andersson nyligen presenterade truppen till Nations League-mötet med Ryssland och landskampen mot Slovakien så fanns AIK:s Kristoffer Olsson med. En spelare som kan behöva anpassa sig till en ny position i Blågult.
– Det kommer att bli annorlunda, men han måste kunna fixa det, säger den tidigare landslags- och AIK-spelaren Erik Edman i NordicBets podcast Ljugarbänken.

DEN HÄR ARTIKELN ÄR EN ANNONS FRÅN NORDICBETS PODCAST LJUGARBÄNKEN

Kristoffer Olsson har varit en av AIK:s viktigaste spelare på vägen mot SM-guldet 2018 och nyligen visade även förbundskapten Janne Andersson att han gillar vad mittfältaren har gjort. Detta då 23-åringen blev uttagen till de stundande matcherna mot Ryssland och Slovakien. Frågan är dock hur mycket speltid Olsson väl kommer att få och i vilken roll, men den tidigare landslagsspelaren Erik Edman tror i alla fall att östgöten kan gå en ljus framtid tillmötes.
– Jag tror att han på sikt kan bli ordinarie i landslaget, men sedan är det ju ett stort steg att ta. Det är klart att det blir lite “se och lära” under dina första samlingar och så får du en obekväm halvlek tillsammans med lagkompisar som är i samma situation. Han kommer ju inte att spela mot ryssarna exempelvis, men sedan mot Slovakien så lär de väl spela någon form av B-lag och då måste han ta chansen. Det finns ingen annan väg att gå. Han måste visa att han kan göra samma saker som han gör i AIK, jobba hårt och ligga rätt, säger Edman i NordicBets podcast Ljugarbänken.
– Det blir även en lite annorlunda för honom i landslaget kontra i Gnaget. Där är han mer central, men här kan jag tänka mig att han får spela som en yttermittfältare som centrerar en hel del. Det kommer att bli annorlunda, men han måste kunna fixa det.

Annons

En Emil Forsberg-position?
– Ja, jag tänker att han kommer att ligga till höger eller vänster för att sedan komma in i planen likt Forsberg, men det är klart att det inte är samma typ av spelare.

Poddkollegan Mattias Lindström menar att Olsson mår bra av att känna Janne sedan tiden i IFK Norrköping och att det exempelvis inte bör vara några problem för honom att hantera förbundskaptenens defensiva instruktioner.
– Ja, men Janne känner honom väl och får han direktiv så kommer han att följa dem. Om han ska slå sig in i landslaget och Janne säger åt honom att “såhär och såhär gör du defensivt”, så kommer han givetvis att göra det så bra han kan. Han kommer inte att göra något som han inte blir tillsagd. Det är väl ett ganska känt koncept att om du ska spela till dig en plats så gör du som tränaren säger i första hand och som du själv vill i andra hand, säger Lindström

Men det är en mittfältstyp som vi inte haft så många av tidigare.
– Nej, och det kan säkert vara en problematik med det i början, men å andra sidan blir det en tillgång att han står för lite andra egenskaper än de andra mittfältarna om han väl lyckas etablera sig, svarar Erik Edman.

Lyssna på Ljugarbänkens podcast i spelaren nedan eller på iTunes.