Daniel Sjöberg: Helt naturligt att AIK löser det internt

Henrik Jurelius alltså.
Å ena sidan.
Fast å andra sidan.

Annons

Ett bättre tillfälle kunde givetvis ha valts, men för börsnoterade företag är verkligheten som den är och för AIK kanske än mer, med tanke på kritiken från Finansinspektionen och braskande rubriker om böter på 135 miljoner kronor. Med andra ord var 1 april inget skäl att vänta. Ut med nyheten att Björn Wesström tar ytterligare ett kliv inom organisationen. Det var ju inget skämt. Han har redan hunnit med att vara scoutchef, sportchef, tränare, assisterande tränare och Don. Vi borde således inte vara överraskade när han nu blir klubbdirektör. Om han är rätt man på rätt plats återstår att se, men till skillnad från Jens T. lär han inte säga upp sig. Wesström är en svartgul inventarie och en garant för en stabilitet som länge saknades.

Under många år var det hela havet stormar på de flesta positioner. Tränare sattes i katapultstol så snart de slog sig ner på gnagarbänken. Först med Andreas Alm förändrades det. Eller med Björn Wesström snarare. För det är under hans ledning som Solnaklubben blivit ett stabilt topplag som tagit medalj varje år sedan 2011. Okej, jag har aldrig köpt det där stora och lilla silvret, men regler är regler och brons är brons. Poängen är att det det svajar inte som det en gång gjorde.

Högst upp har dock den traditionen hållits vid liv och snart har väl Håkan Strandlund varit tillförordnad vd lika många gånger som Wesström tryckt upp nya visitkort.

Åsikterna om Wesström kan räknas i multum. Det är inget unikt för rollen han har. Daniel Andersson ifrågasätts på sina håll i Malmö FF när Europaframgångarna inte automatiskt översatts i allsvenska diton. Bosse Andersson har hunnit med allt vid det här laget och vi minns hur det slutade för Jesper Jansson i Helsingborg. Inget är för evigt. Utom möjligen då Björn Tom Wesström. Vissa hade säkert önskat att han skulle ha fått sparken, men istället blev det såhär och efter honom följer Henrik Jurelius.

För en klubb i ständig strålkastarljus från media är den nye sportchefen oerhört anonym. Jag har givetvis pratat med honom i samband med träningar och matcher, men mer ett tjena och annat oviktigt har det aldrig funnits behov av. När jag googlar honom bortom den färska nyheten hittar jag ett uttalande från 2011 när han i rollen som just sportchef för AIK:s damlag pratar om värvningen av en ny tränare. Ja, och så den här pärlan från Nacka Värmdö Posten: “Boo sökte med stor framgång sig fram längs kanterna, där ytterbackarna Alexander Hult och Henrik Jurelius var strålande.”

Kontinuitet, bekantskap, släktskap, närodlat. Björn “återerövringsreflex” Wesström skulle säkerligen välja några andra ledord, men det är vad det handlar om.

Att uttala sig självsäkert om hur det här slutar vore ju bara korkat. Vem av oss tänkte inte fiaskotanken när nämnde Jansson presenterade Stefan Billborn som ny Bajengtränare, men visst finns det frågetecken. Hur hanterar 34-åringen att bli Rikard Norlings chef? Klarar han av de tuffa utmaningarna som väntar på en transfermarknad som skakas i grunden av coronakrisen? Är han tillräckligt självständig gentemot den nyligen utnämnde klubbdirektören?

Ska dessa frågor ställas bör givetvis annat vägas in. Som det faktum att han kan klubben. Att han har gått bakom Wesström och således fått en topputbildning. Att han har en god relation till spelarna.

Om pengar legat på hög är det mycket möjligt att klubben sökt på en annan hylla. Nu är det snarare tvärtom och framtiden är suddig för alla. Då finns det en trygghet i det välkända. Och kom ihåg att alla börjar någonstans. Daniel Andersson gick från spelare till assisterande tränare till sportchef. Bosse Andersson hade inte gjort sig något namn som vass förhandlare när han tog över en trasig klubb och Björn Wesström …? Ja, han var nödlösningen som vann SM-guld första året.

Vi får helt enkelt vänta på facit. Som så ofta förr.

***

En helt annan sak. När Oskar Månsson hörde av sig och frågade om jag ville tycka lite på Fotboll Sthlm var det lätt att säga ja. Jag har fått frågan förr från olika håll, men det har inte passat in med övriga livet. Nu fungerade det och jag har haft galet kul under de här månaderna. Inte minst tack vare er läsare. Flera av er har till och med besvärat sig med att skicka glada tillrop via mejl vilket har varit extremt uppskattat.

Men så skedde något som har kastat omkull allting. Flera branscher har drabbats hårt och där ingår givetvis mediebranschen. Fotboll Sthlm är inget undantag. Lägg till det att det inte spelas några matcher och frågan blir … vad ska jag göra här? Därför har vi kommit överens om att vi tar en paus. Förr eller senare kommer matcherna givetvis igång igen och förhoppningsvis även annonsörerna.

Till dess att så sker vill jag underlätta för Fotboll Sthlm att hålla igång verksamheten på alla sätt jag kan. Att betala mig för att tycka saker när det knappt finns något att tycka … det känns inte så smart. Därför kliver jag åt sidan för nu, men jag återkommer när vardagen gör detsamma.

Och vi ska inte utesluta att jag ändå dyker upp här under pausen. Helt plötsligt kanske Björn Wesström presenteras som ny toppforward till exempel. Då lär jag inte kunna hålla mig borta.

Till dess, fortsätt stötta Fotboll Sthlm. Det är en plattform som behövs. Kvalitetsjournalistik kommer att produceras även fortsättningsvis om just ditt favoritlag och det vill du inte missa. Så teckna en prenumeration, om du inte redan gjort det, så ses vi på andra sidan corona.

Ta hand om varandra.