Daniel Granli: ”Pertan och Sundgren har hjälpt mig mycket”

Daniel Granli har gått rakt in i AIK:s startelva.
Anpassningen har underlättats av att ha Daniel Sundgren och Per Karlsson som närmaste medspelare.
– De ger alltid hundra procent, inte bara för sig själva utan för hela laget, säger den norske mittbacken.

Annons

AIK vann som bekant Allsvenskan i fjol och laget släppte endast in 16 mål på 30 matcher. Nu har två av tre i backlinjen försvunnit och i stället har två norrmän, Magnar Ödegaard och Daniel Granli, anslutit. Den senare har tagit en ordinarie plats som höger mittback mellan Per Karlsson och Daniel Sundgren.
– Jag pratar mycket före och efter träning med Pertan och Sundgren. Vi försöker att få en relation för att om man inte pratar och känner varandra blir det svårt. För att få kemin måste man prata mycket med varandra, säger Daniel Granli till Fotboll Sthlm.
– De ger alltid hundra procent, inte bara för sig själva utan för hela laget och för mig som är ny. Det är viktigt när man kommer in, att de tar ansvar också för annars är det svårt att komma in i ett nytt system. Det har varit jättebra för mig att hamna mellan dem.
Ni har bara släppt in tre mål i cupen än så länge, hur tycker du att defensiven sitter?
– Det är svårt att säga nu innan Allsvenskan drar igång. Men lite upp och ner. Jag tror att det kommer att bli bättre och det är ju en av AIK:s styrkor.
Vad är hemligheten bakom AIK starka defensivt?
– Jag har ju bara varit här i lite över en månad. Men med tanke på det träningsmässiga, strukturen att folk ger hundra procent hela tiden – det är riktigt viktigt i ett försvarsspel. Alla är hjälpsamma med varandra.
Mot Öster hade ni däremot problem i försvaret. Vad berodde det på?
– Det krävs några matcher för att bli samspelta. Men jag tror att det bara kommer bli bättre och bättre och det var en lite svår match för laget gjorde det inte så bra över hela planen. Man får den kommunikationen allt eftersom och när jag lärt mig lite svenska också. Det är viktigt att förstå vad man säger och inte behöva ta det på engelska.

De senaste åren har Daniel Granli specialiserat sig som mittback efter att tidigare har testat en rad olika positioner. I början av hans period i den förra klubben Stabaek var han innermittfältare. Själv tror han att det har gjort honom till en mer komplett mittback.
– En av mina styrkor är min passningsfot, så det har absolut hjälpt mig att jag spelat mittfältare tidigare. Det är en liten fördel att ha det. Sen måste man också vara bra i defensiven, man kan ju inte bara ha en bra fot.
Många ser dig som ersättaren till Alexander Milosevic. Lägger det press på dig?
– Jag försöker att tänka på vad jag kan göra för att hjälpa laget och bli en bättre spelare. Men han var absolut en viktig spelare för AIK i fjol. Jag ska bara göra allt jag kan för att göra det så bra som möjligt.

FOTO: Bildbyrån