Björn Wesström: ”Vi hittade ingen kista i Ivan Turinas storlek”

För drygt fem år sedan dog Ivan Turina, AIK:s kroatiske målvaktsjätte.
Sportchefen Björn Wesström minns tillbaka med sorg, men kan inte låta bli att le när han tänker på ett specifikt minne.

Annons

AIK:s sportchef Björn Wesström är gäst nummer tolv i vår intervjupodcast Bergman 90 minuter. Avsnittet är ett de mest lyssnade hittills och handlar framförallt om den händelserika säsongen som ledde fram till guldet.

Men samtalet går också tillbaka i tiden. När Wesström, som har varit anställd av AIK sedan 1997, får frågan om det märkligaste som har hänt under hans tid i klubben har han först svårt att välja ut ett exempel.

– Det har hänt många märkliga saker. Det är kanske inte så att man gapskrattar åt anekdoterna utifrån att de är så galna, det är nog mer att det är märkliga arbetsuppgifter. Är detta inom ramen för att vara sportchef? Vi har ju haft relativt mycket tragik inom AIK.

Annons

Wesström berättar sedan om problemen som uppstod när den två meter långe Ivan Turinas kropp skulle transporteras till Zagreb för begravningen i maj 2013.

– Han var ju väldigt stor kroppsmässigt. Vi hittade ingen kista i hans storlek. Då undrar jag: var i sportchefsmanualen finns den arbetsinstruktionen? Det har varit en del sådana makabra situationer, men vi har löst det. Det är inget som jag skrattar åt, men när man tänker tillbaka är det ändå “shit, vad sjukt.”

Mårthen Bergman: Det låter som innehållet till en svart humorfilm.

– Det är klart att det är. Om man inte har känslomässiga band till personen ifråga är det klart jag kan se humorn i det hela, säger Wesström.

En fullständig beskrivning av det 90 minuter långa avsnittet hittar du här.